mpacz78 pisze:Betbet - też jestem ciekawa
Czy to jakaś tajemnica?
Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
mpacz78 pisze:Betbet - też jestem ciekawa
mpacz78 pisze:Mario, mnie też to przekonuje aby zaczekać aż kotka podrośnie, ale nie wiem czy aż do roku, mi się zdarzały kociczki, które miały rujki w wieku 4 mies. i zdarzało mi się sterylizować aborcyjnie około 6 miesięczne koteczki z podwórka, więc widać że wiele kotek dojrzewa płciowo bardzo wcześnie, a czy zdrowa jest dla 5-6 mnies. kotki ciąża i poród?.
Tak więc kluczowe znaczenie ma fakt czy daną kotkę można skutecznie upilnować, jeśli mamy kotkę domowa niewychodzącą, to można na spokojnie zaczekać, ale kotki wychodzące zalecam ludziom kastrować w wieku 4-5 mies. , wolę to niż ryzykowanie ciążą.
Ja swoje tymczaski sterylizuję w wieku 4-5 mies., staram się maksymalną ilość kotów oddawanych do adopcji oddawać wysterylizowanych, jednak co pewność to pewność.
A już 6 mies. to u mnie max. dłuzej nie czekam, no oczywiście poza przypadkami gdy kotka ma inne problemy zdrowotne uniemozliwiwające poddaniu zabiegowi.
Betbet pisze:Nie no tajemnica nie, ale nie chciałabym nikogo szkalować publicznie. Bo naprawdę wet ten pomógł wielokrotnie bardzo mocno i latałam do niego nawet jak zamieszkałam dalej i było cholernie nie po drodze.
I wiem że ma wiedzę, masę pacjentów... hm... dr Sobotka z Jelitkowskiego Dworu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość