SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 28, 2011 6:48 Re: SPIS KARM dla Kota

Discordia pisze:Koty dzis caly dzien glodne. Przyszedl zamowiony Orijen i mala paczka Ziwipeak. Nasypalam im tego Ziwipeaka, zjadly po jednej chrupce. Doslownie jednej. Caly dzien zarcie stalo w misce i nic nie ruszyly. Wsypalam spowrotem do opakowania, nasypalam Orijena koty dopadly misek jakby tydzien nie jadly. A TZ sie dzis cieszyl ze kot za nim tesknil bo sie mizial z nim co chwile, a on w ten sposob daje do zrozumienia, ze zjadlby cos :twisted:

mam nadzieję, że go (TŻta) nie uświadomiłaś?! :wink:
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Wto cze 28, 2011 7:22 Re: SPIS KARM dla Kota

ezzme pisze:
Discordia pisze:Koty dzis caly dzien glodne. Przyszedl zamowiony Orijen i mala paczka Ziwipeak. Nasypalam im tego Ziwipeaka, zjadly po jednej chrupce. Doslownie jednej. Caly dzien zarcie stalo w misce i nic nie ruszyly. Wsypalam spowrotem do opakowania, nasypalam Orijena koty dopadly misek jakby tydzien nie jadly. A TZ sie dzis cieszyl ze kot za nim tesknil bo sie mizial z nim co chwile, a on w ten sposob daje do zrozumienia, ze zjadlby cos :twisted:

Widocznie zua kobieta jestem. Uswiadomilam od razu jak mnie olsnilo.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Wto cze 28, 2011 7:39 Re: SPIS KARM dla Kota

Discordia pisze:
ezzme pisze:

Widocznie zua kobieta jestem. Uswiadomilam od razu jak mnie olsnilo.

ja po prostu patrzę przez pryzmat mojego Lubego, który koty lubi, ale niekoniecznie, więc trzeba tworzyć między nimi więź.

ezzme

Post » Wto cze 28, 2011 7:48 Re: SPIS KARM dla Kota

Moj TZ ma takuego samego fiola na punkcie kotow jak ja. Juz pisalam kiedys, ze jak mu sie snilo ze wybuchla wojna, to pierwsza mysla bylo "zabrac kota" a potem zarcie i zwirek. Ani slowa o wlasnym zarciu czy ubraniach.

Discordia

Post » Wto cze 28, 2011 9:30 Re: SPIS KARM dla Kota

ezzme pisze:
zuzebiusz pisze:a na razie mam pytania:
czy tymi bezzbożowymi karmami można karmić kastrowane/sterylizowane koty, bez względu na płeć?
i podobne pytanie:
jaką karmą dla kastrowanych kotów karmić kotkę 12-letnią i 3-letniego kocura, czy można jedną, ale jaką?
kocica musi jeść RC Obesity (przynajmniej jako dodatek), kocur je RC Young Male.
i jaka karma dla kotek 1rok i 8lat?

Karmami bezzbożowymi można karmić koty kastrowane w każdym wieku i coraz więcej osób robi to z powodzeniem. Niestety część osób przechodząc z karmy zbożowej na tą bez zbóż zapomina, że karm z dużą zawartością mięsa daje się o wiele mniej i przekarmia swoje koty, co skutkuje tyciem (już wcześniej o tym pisałam). Dawki żywieniowe podane przez producenta są tylko orientacyjne i należy samemu dostosować ilość pokarmu do aktywności i wieku swojego kota (wiadomo, że kociakom nie wydzielamy jedzenia i mogą wcinać tyle ile chcą, dorosłe kastrowane koty o niskiej aktywności powinny mieć ciągle kontrolowane spożycie karmy, natomiast koty w podeszłym wieku powinny mieć znacznie zmniejszoną dawkę karmy, choć to nie jest regułą, bo wszystko zależy od konkretnego kota).

Karm bez zbóż jest coraz więcej na rynku. Obecnie na rynek wchodzi Ziwipeak (zawiera prawie 90% świeżeg mięsa, wszystkie niezbędne witaminy i minerały i zero wypełniaczy), która ma najlepszy skład, kolejną karmą po Ziwi według mnie jest WildCat (szczególnie Etosha, która w ciągu paru miesięcy odkąd jest na rynku, znalazła wielu zwolenników wśród właścicieli kotów i fretek- nie zawiera zbóż, i powszechnie wykorzystywanych wypełniaczy roślinnych takich jak lucerna, ziemniaki i groszek, Etosha zawiera 80% mięsa, Karoo i Cheetah- 70%), następnymi według mnie jest Orijen i Applaws, a później Acana, Fish4Dogs, Natural&Delicious i Taste of the Wild na porównywalnym według mnie poziomie.

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Czw cze 30, 2011 13:38 Re: SPIS KARM dla Kota

Właśnie tak sobie usiadłam i policzyłam miesięczny koszt (zakładając, że miesiąc ma 30 dni) wyżywienia dorosłego kota o wadze 5kg (dawkowanie według wskazań producenta) różnymi karmami zakładając, że wszystkie opakowania mają pojemność 2kg i o to co mi wyszło.

1. Applaws - 45,50zł miesięcznie
2. Sanabelle- 54zł miesięcznie
3. Orijen z kurczakiem- 54,60zł
4. Taste of The Wild- 59,10zł
5. Orijen z rybą- 65,50zł
6. Royal Canin British Shorthair- 66,90zł
7. Purina Pro Plan z kurczakiem- 72,30zł
9. WildCat Etosha- 72,70zł
10. Fish4Cat- 81,40zł

Oczywiście nie najważniejsza jest cena, a skład karm. Jak widać skład niektórych karm jest bardzo nie adekwatny do miesięcznych wydatków na nie. Szczególnie rzuca się to w oczy jeśli chodzi o Royal Canin British (podejrzewam, że z innymi rodzajami karmy RC będzie podobnie) i Purina Pro Plan (dla mnie szok i śmiech), ponieważ w przypadku Royala wystarczy miesięcznie dorzucić 5,80zł i już mamy WildCat Etosha, która ma 80% mięsa, zero zbóż i wypełniaczy lub kupić sobie Applaws, który ma 80% mięsa i nie zawiera zbóż, a zaoszczędzimy 21,40zł miesięcznie! . O Purinie nie wspomnę, bo w porównaniu z WildCat ma mega denny skład, a miesięczny koszt jest tylko o 40 gr niższy od WildCat.

Tak samo z tego wynika, że lepiej zamiast Sanabelle, która zawiera ryż kupić kotu Applaws, bo jeszcze wyjdzie nam taniej :D lub dorzucić aż 60gr i mamy już o wiele lepszą składem karmę Orijen z kurczakiem.

Niektóre karmy straszą na pierwszy rzut oka ceną, ale jak się okazuje po przeliczeniu na dawki żywieniowe to wiele razy się bardziej opłaca kupić tą z lepszym składem (i niejednokrotnie droższą) niż tańszą.

tamiska

Post » Czw cze 30, 2011 16:35 Re: SPIS KARM dla Kota

dzięki tamiska :) trochę mi rozjaśniłaś

ezzme

Post » Czw cze 30, 2011 17:15 Re: SPIS KARM dla Kota

a ja z innej beczki.
Czy w Polsce dostane mokrego frieskiesa? Potrzebuje doslownie 20 saszetek, bo bede musiala przestawic koty z takiego jedzenia na lepsze...
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw cze 30, 2011 17:48 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja bym sie nie bawila z szukaniem slabych saszetek, jakie koty dostawaly do tej pory. Cini Mini w poprzednim domu jadl tylko suche z Dennera i puszki z M Budget. To taki tutejszy odpowiednik zarcia z Biedronki albo innego TESCO. Razem z kotem nawet dostalam pol worka tego smiecia, ale w domu od razu poszedl do smieci. Daj mlodym takie saszetki, jakie dajesz swojemu Tygrysiowi, jesli beda marudzic posym suszona kocimietka.

Discordia

Post » Czw cze 30, 2011 17:50 Re: SPIS KARM dla Kota

Szczerze mówiąc ja się nie spotkałam i googluje i też nic...

tamiska

Post » Czw cze 30, 2011 18:02 Re: SPIS KARM dla Kota

dziewczyny beda mialy niecale 5 m-cy, maja wrazliwe brzuchy i na pewno NIE zmienie im karmy od razu. Bede mieszac.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw cze 30, 2011 18:39 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja też bym mieszała. Znajdź coś podobnego składem chociaż. :-)
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Czw cze 30, 2011 20:26 Re: SPIS KARM dla Kota

albo kupie tam, jak bede po koty.

Trzymam wlasnie w rece whiskasa z zawartoscia miesa 37% :o 8O 8O 8O
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Pt lip 01, 2011 14:24 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:Właśnie tak sobie usiadłam i policzyłam miesięczny koszt (zakładając, że miesiąc ma 30 dni) wyżywienia dorosłego kota o wadze 5kg (dawkowanie według wskazań producenta) różnymi karmami zakładając, że wszystkie opakowania mają pojemność 2kg i o to co mi wyszło.

1. Applaws - 45,50zł miesięcznie
2. Sanabelle- 54zł miesięcznie
3. Orijen z kurczakiem- 54,60zł
4. Taste of The Wild- 59,10zł
5. Orijen z rybą- 65,50zł
6. Royal Canin British Shorthair- 66,90zł
7. Purina Pro Plan z kurczakiem- 72,30zł
9. WildCat Etosha- 72,70zł
10. Fish4Cat- 81,40zł

Oczywiście nie najważniejsza jest cena, a skład karm. Jak widać skład niektórych karm jest bardzo nie adekwatny do miesięcznych wydatków na nie. Szczególnie rzuca się to w oczy jeśli chodzi o Royal Canin British (podejrzewam, że z innymi rodzajami karmy RC będzie podobnie) i Purina Pro Plan (dla mnie szok i śmiech), ponieważ w przypadku Royala wystarczy miesięcznie dorzucić 5,80zł i już mamy WildCat Etosha, która ma 80% mięsa, zero zbóż i wypełniaczy lub kupić sobie Applaws, który ma 80% mięsa i nie zawiera zbóż, a zaoszczędzimy 21,40zł miesięcznie! . O Purinie nie wspomnę, bo w porównaniu z WildCat ma mega denny skład, a miesięczny koszt jest tylko o 40 gr niższy od WildCat.

Tak samo z tego wynika, że lepiej zamiast Sanabelle, która zawiera ryż kupić kotu Applaws, bo jeszcze wyjdzie nam taniej :D lub dorzucić aż 60gr i mamy już o wiele lepszą składem karmę Orijen z kurczakiem.

Niektóre karmy straszą na pierwszy rzut oka ceną, ale jak się okazuje po przeliczeniu na dawki żywieniowe to wiele razy się bardziej opłaca kupić tą z lepszym składem (i niejednokrotnie droższą) niż tańszą.

Ciekawe ile wyniosłoby karmienie ZiwiPeakiem :) . Ja jak odbiję się od dna to zamówię mojej Applawsa, od początku chciałam tak zrobić, ale nie stać mnie na kupno małej paczki... Oczywiście trzeba doliczyć do tego mokre :) ile razy w tygodniu dajecie mokre?
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Sob lip 02, 2011 14:37 Re: SPIS KARM dla Kota

Wedlug producenta 1op. 400g Ziwi starcza kotu o wadze 5kg na 7 dni wiec miesieczny koszt wyzywienia takimi opakowaniami to 145,71zl (zakladajac ze miesiac ma 30dni)

tamiska

[poprzednia][następna]