Niepełnosprytny Maniuś i gruby Stefan nowe fotki str 54 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie cze 19, 2011 23:55 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

pixie65 pisze:
Miss pisze:Witam po długiej przerwie. Nie pisałam, bo jestem załamana. Stefan jest chory - weci rozkładają ręce. Na początku myśleli, że to jakaś choroba autoimmunologiczna. Teraz twierdzą, że ma to podłoże psychologiczne co wydaje się logiczne. Już nie wiem co mam robić. Dostawał kortyzol, bo sami już nie wiedzieli co robić ... daje mu teraz dużo tranu dla kotów, ponoć to dobre na kocią psychikę. I tabletki taurynowe - nie zaszkodzą. Tak go urządziliśmy przez nasze wyjazdy. Serce się kraje ...
W sumie to na to forum trafiłam szukając info o tym. Niby zespół falującej skóry. Niestety to już bardziej zaczyna przypomniać padaczkę. (...)

Być może wetnę się bez sensu ale czy weci brali pod uwagę problem, z jakim borykał się Brucek u Anji? Miał robione badania hormonów?
viewtopic.php?f=1&t=92535

tu jest najnowszy wątek Brucka Temat: BRUCEK cz.2 niedoczynność przytarczyc: DRUGA ROCZNICA ;-)
na 1 str. są wszystkie ważne informacje
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pon cze 20, 2011 15:54 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Miss, jejku, co to się u Was porobiło... :(
Trzymam kciuki za dobrą diagnozę i skuteczne leczenie Stefanka.
Jak się czujecie? Jeśli chodzi o Lublin, to podam Ci na PW namiary do forumowiczki stamtąd, może ją podpytaj.

Trzymajcie się!
ObrazekObrazek

Wcześniej na forum jako "qlenka"

rudomi

Od: Sob lis 26, 2005 18:46

Post » Pon cze 20, 2011 17:59 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

maueczarne pisze:Cześć Miss :) Oczywiście, że jadła. Baaa, nadal je :ryk: Coś już nosem na niego kręci i woli kurczakowego, ale wredna Pani miesza i nie ma przeproś. Mam wrażenie, że na tym Orijenie przestała tyć. Zobaczymy przy okazji kontroli i odrobaczania, bo pora najwyższa biorąc pod uwagę ilość robali, które ostatnio zdjadła :evil:

Nie chciałabym pomylić, ale wydaje mi się, że wspominano mi o cenie ponad 100zł z pewnością, a nie wiem czy nie około 200zł. Postaram się dowiedzieć i dam znać.

To fajnie, że Ci je. Ja muszę wymyślać cuda wianki. Mieszać z mięsem albo mokrą karmą, a i tak połowę zjadają kaczki w parku :?

Anja dzięki, że się odezwałaś, pilnie studiuję wasze wątki. Było by super jak byś napisała mi jakie badania mamy zrobić na dzień dobry. Same hormony czy krew jak najszerzej? Niedawno robiliśmy morfologię i wyszła bardzo dobrze :?
qlenko na naszym wątku jest kilka dziewczyn z Lublina, także zawsze mam jakąś wtyczkę, ale mimo wszystko dziękuję za chęć pomocy.

Właśnie wróciłam z pracy, Stefan wygląda dobrze. Wczoraj miał dwa lekkie i krótkie "ataki", ale nadal jest osowiały, ale naburmuszony zarazem. Trochę pobawił się myszką ze mną i Maniem i znów leży :(
Chcieliśmy go dziś zabrać na spacer żeby trochę odwrócić jego uwagę od choroby, to na złość pada cały dzień :(
Tż cały czas mi wmawia, że Stefan się rozchorował, bo jest gruby. Nic mi się nie chce z tego wszystkiego ...
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pon cze 20, 2011 18:28 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Stefan, bez straszenia Dużej!
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon cze 20, 2011 19:04 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Miss pisze:(...)
Tż cały czas mi wmawia, że Stefan się rozchorował, bo jest gruby. Nic mi się nie chce z tego wszystkiego ...

A kiedy ostatnio badałaś mu wątrobę i jakie były wyniki?
Chodzi mi głównie o ALT i AST, bilirubinę, kreatyninę.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon cze 20, 2011 20:08 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Stefusiu kochany :( trzymaj sie!!
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Pon cze 20, 2011 20:43 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Miss pisze:Anja dzięki, że się odezwałaś, pilnie studiuję wasze wątki. Było by super jak byś napisała mi jakie badania mamy zrobić na dzień dobry. Same hormony czy krew jak najszerzej? Niedawno robiliśmy morfologię i wyszła bardzo dobrze :?

Miss, odezwę się więcej w ciągu kliku dni, teraz mam urlop. Jestem poza domem i korzystam z kiepskiej jakości sieci, co niestety nie sprzyja pisaniu postów. Na razie w dużym skrócie.
Najpierw badaliśmy krew w szerkim spektrum, ale ważne jest wykluczenie problemów z trzustką (niestety nie wiem jak to się sprawdza), wątrobą (Alat, aspat, alp), nerkami (kreatynina, mocznik, białko całkowite) -> uwaga: jeżeli u kota są problemy z jonogramem, to zawsze sprawdza się nerki;
należy też wykluczyć zarobaczenie, sprawdzić czy nie stanu zapalnego (leukocyty, OB).
Resztę podpowiedzą Ci dziewczyny.
Nie wiem, jak wyglądały dotyczasowe wyniki Twojego kota, ale ze swoich doświadczeń wiem, że koty miewają swoje normy (dzięki którym akurat one prawidłowo funkcjonują), a dodatkowo odchylenia w kierunku dolnej czy górnej granicy normy też moga mieć duże znaczenie.

Do badań hormonów ważne jest oznaczenie:
PTH (parathormon - oznacza działanie przytarczyc, położonych przy tarczycy) :arrow: dla nas to było kluczowe, bo tarczyca wyszła u Brucka w porządku

T4 (tarczyca)
fT4 (j.w.)

koniecznie w powiązaniu z pełnym jonogramem:
sód
potas
chlorki
magnez
wapń

ważne jest jeszcze:
AspAT
AlAT
ALP
Glukoza
Kreatynina
Mocznik
Białko całkowite

------

Oto co my badaliśmy Bruckowi:

Morfologia
Leukocyty
Erytrocyty
Hemoglobina
Hematokryt
MCV
MCHC
Płytki krwi
Obraz krwinek białych
Kwasochłonne
Pałeczkowate
Segmentowane
Limfocyty
Oznaczenie krwinek czerwonych
Oznaczenia biochemiczne
AspAT
AlAT
ALP
Glukoza
Kreatynina
Mocznik
Białko całkowite

Bilirubina całkowita
Albuminy
GGT

Hormony
PTH
T4
fT4

OB.

jonogram
sód
potas
chlorki
magnez
wapń
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Śro cze 22, 2011 16:46 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

pixie65 pisze:
Miss pisze:(...)

A kiedy ostatnio badałaś mu wątrobę i jakie były wyniki?
Chodzi mi głównie o ALT i AST, bilirubinę, kreatyninę.

Miał robione badania miesiąc temu. Samą morfologię. W piątek mamy wizytę kontrolną pogadamy z wetami o waszych sugestiach i spytam o koszta jak mnie nie zwalą z nóg zrobię na miejscu. Jak zwalą to zrobimy w przyszłym tygodniu w Polsce. Jest lepiej - ma 1-2 "ataki" dziennie. Wczoraj nawet wylegiwał się w swoim ulubionym legowisku na szczycie drapaka, które odkąd zaczął się źle czuć unikał. Tylko, że nadal śpi przez większość dnia.
Wczoraj miałam urodziny. Wstaję rano, patrzę na tż i myślę, że pewnie zapomniał więc zaczęłam się żalić kotom w łazience. Stefan popatrzył na mnie po czym wszedł do kuwety, zrobił rzadką kupę, wdepnął w nią i zaczął biegać po domu ... :evil:
Obrazek

Miss

Post » Śro cze 22, 2011 18:28 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Ojej, Stefek :(

trzymaj sie Miss.
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Czw cze 23, 2011 8:46 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Pogorszyło się, idziemy do weta dziś, jak tylko przetłumaczę posty Anji.
Obrazek

Miss

Post » Czw cze 23, 2011 8:47 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Przesyłam cieplutkie myśli i trzymam mocne kciuki :ok: :ok:
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie cze 26, 2011 19:54 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

I co powiedział wet? Zrobiliście badania?

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Nie cze 26, 2011 22:18 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

witam.
Stefan dostał zastrzyki po których ciągle śpi. Dogadałam się z wetami w taki sposób, że w Polsce zrobimy badania i diagnostykę, po powrocie wszystko im pokażę i będziemy kota leczyć według zaleceń weta z Polski plus jakieś ich sugestie jeśli będą potrzebne. To są naprawdę fajni ludzie (Ci u nas w lecznicy). Tylko teraz gdzie w Lublinie iść od weta? Na pewno chcę iść do Balickiego z Maniusiowymi oczkami, myślałam o Głębokiej ... W czwartek ruszamy z akcją "lubelscy weci".
Fin też będzie miał robione badania. Nina mało mnie nie udusiła z radości jak jej powiedziałam, że jest szansa by mu pomóc :)
Obrazek

Miss

Post » Śro cze 29, 2011 15:18 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Dotarliśmy do Lublina :) Koty jak zwykle były mega grzeczne w drodze :) Teraz się rządzą na Bronowicach - jutro wet.
Obrazek

Miss

Post » Śro cze 29, 2011 15:21 Re: Niepełnosprytny Maniuś i Stefan sami w domu :(

Fajnie wiedzieć, że droga bez niespodzianek. Tylko proszę, napisz co powiedział wet i jak się kocurek czuje.

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

[poprzednia][następna]