Conan, Freya i Prozac-zapalenie pęcherza

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 17, 2011 12:54 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

No tak, ale jeśli porównasz psychologię z innymi humanistycznymi naukami, to ona w ogóle tam nie pasuje 8) jeśli bierzesz pod uwagę zainteresowanie człowiekiem to można ewentualnie powiedzieć humanistyczna. Ale to nie jest prawidłowe. Dlatego humaniści na psychologii mają dużo ciężej niż oczekiwali. I generalnie to jest zlepek wszystkiego.
Ja ci ładnie nie wytłumaczę dlaczego to nie jest nauka humanistyczna-choć na metodologii bardzo nam to tłumaczyli 8) -bo mnie generalnie nigdy jakoś szczególnie podziały nie interesowały, więc i nie skupiałam się na tym.

Wiemy jak mamy się zachowywać w relacji z pacjentem, ale poza nią zachowujemy się jak każdy zwyczajny człowiek :D zreszta to jest cholernie skomplikowane, bo psycholog jest też człowiekiem, też przeżywa złość, też ma trudne dni, tez ma problemy i nie przepracowane konflikty, ale musi być jakby ponad to, a czasem wyprzedzić to wszystko i wiedzieć jak to obejść.
Dużo by gadać. Psychologia jest chyba jedną z bardziej stereotypowo odbieranych nauk. To nie jest taka nauka jak pokazują w "Sensie" 8) czy w psychoporadach w różnych śmiesznych gazetach. A na pewno nie jest tak jak pokazują w komediach gdzie wciaż z nas kpią :twisted:
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Pt cze 17, 2011 12:57 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

Ale też bycie psychologiem nie jest równoznaczne z byciem terapeutą. A ludzie często to utożsamiają.

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Pt cze 17, 2011 13:08 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

sunshine pisze:Ale też bycie psychologiem nie jest równoznaczne z byciem terapeutą. A ludzie często to utożsamiają.

O dokładnie sunshine :D
Ja bym chciała być psychoterapeutą :D ale to długa droga jeszcze przede mną. I neuropsychologiem też bym chciała być, ale nie wiem czy jestem na tyle pojętna, w końcu to prawie czysto medyczna specjalizacja.

A wiecie że cała wiedza psychologiczna zaczyna się od komórki nerwowej, jej pobudzenia i przewodnictwa? jak się tego opanuje, to nic już potem nie będzie do końca zrozumiałe 8) jeszcze taką podstawą jest temperament. To się na początku wałkuje. A część humanistyczna jest na końcu jako uzupełnienie :D i wszędzie przewija się biologia, medycyna. A przy pracy mgr to jeszcze prześladują nas cyferki i funkcje statystyczne :twisted:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Pt cze 17, 2011 14:44 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

Czy takie studia nie utrudniają życia, kontaktów z człowiekiem? To nie jest tak, że gadasz z kimś i od razu doszukujesz się w nim jakichś jednostek chorobowych? :twisted:

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Pt cze 17, 2011 15:38 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

Pasibrzucha pisze:Czy takie studia nie utrudniają życia, kontaktów z człowiekiem? To nie jest tak, że gadasz z kimś i od razu doszukujesz się w nim jakichś jednostek chorobowych? :twisted:

Ludzie myślą, że tak to właśnie wygląda 8) a to kolejny stereotyp. Owszem na pierwszym czy drugim roku szukasz potwierdzenia tego czego się uczysz w ludziach, ale to nie są w tej fazie jeszcze żadne choroby, bardziej ogólne mechanizmy zachowania ludzkiego, typy temperamentalne itp ciekawostki. A im dalej jestem na studiach tym większy mam dystans do siebie, swojej wiedzy i ludzi. Nie, nie doszukuję się w ludziach chorób, nie analizuję każdego z kim rozmawiam. Mam wręcz przeciwnie. Często myślę sobie, że oj daleko daleko jeszcze do zbaurzenia :twisted: tzn prawdziwa choroba psychiczna to nie żart. Poza tym kto powiedział że nam się chce tak każdego analizować i bawić się we Freuda? 8) nikomu się nie chce, mozna by zgłupieć. Poza tym fajniej jest skupiać się na zwyczajnej rozmowie.
No i jest jeszcze taki stereotyp, że czytamy ludziom w myślach, albo wystarczy jedno zdanie i wszystko wiemy 8) Bzdura, brednie i głupota :lol: żeby człowieka poznać tak normalnie to trzeba wiele czasu, a co dopiero jeśli chcemy poznać czyjeś wnętrze...
I jeszcze jeden stereotyp-psycholog/psychiatra sam ma ze sobą problemy- ludzie z tego zawodu są tylko ludźmi, wychowują się w różnych środowiskach, przeżywają różne problemy życiowe, więc tak jak każdy inny człek mają swoje osobiste problemy, ale przecież nikt nam resetu nie zrobi przed rozpoczęciem pracy prawda? musieliby produkoać psychologów w fabrykach :lol: zresztą chyba dobrze że znamy życie 8) nikt nie wymaga od lekarza żeby był stuprocentowo zdrowy, czy od dentysty żeby nigdy mu się ząb nie popsuł.
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Pt cze 17, 2011 15:41 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

A no i mi akurat wiedza pomaga bardzo w zyciu. Lubię wiedzieć i być świadomą. Ale znam takich którzy żałują, że teraz tyle wiedzą.

Jeśli jest jakaś naleciałość psychologiczna u mnie, to żarty psychologiczne :twisted: tylko w żartach doszukuję się chorób :twisted: a ze akurat uczę się na egzamin z psychiatrii to mogę coś tam chlapnąć :lol:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Sob cze 18, 2011 9:03 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

Witamy się sobotnio :)
Jak się miewacie?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob cze 18, 2011 13:42 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

U kotów leniwie jak zawsze, a u mnie naukowo. A dziś wyjątkowo jestem nie w formie do zakuwania. Mózg się buntuje. Spać się chce.

Z dziennika Frejki wariatki:
Frejcia lubi podglądać człowieka w kąpieli. Siedzi wtedy pod wanną i co jakiś czas jak surykatka staje na łapkach i rozgląda się po tafli wody. Minę ma przy tym zabawną :lol: postanowiłam jej dać dla zabawy pianę z kąpieli. I wariatka zamiast się nie bawić to ją zlizuje 8O albo prosto w podłogi albo z łapki, ale nie może się powstrzymać 8O całe szczęście sraczki nie dostała. Ale jej chyba brak piątej klepki :twisted:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Sob cze 18, 2011 14:05 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

Dobre :lol:
Kociate miewają czasami dziwne pomysły :wink:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob cze 18, 2011 17:57 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

Frejka ostatnio szczególnie 8)
Ostatnio jest też bardzo radosna, żyje pełnią życia :mrgreen: wszystko ja ciekawi, cały czas zagląda do ptaszków, obserwuje co gdzie się dzieje, gania chłopaków. Rozkoszna jest :1luvu: i jeszcze zajmuje moje strategiczne miejsce naukowo-sesyjne jak tylko na chwilę wstane :twisted:
A chłopaki bardzo fajnie się leją :twisted: dziś Konan pocwaniaczył i tak inteligentnie i podstępnie rzucił się na Prozaczka, że aż byłam z niego dumna :mrgreen:

Nauka mi dziś w ogóle nie idzie. No po prostu nie mój dzień. Miałam przerobić całą psychiatrię i jeszcze przejrzeć agresję, a wciąż tkwię w psychiatrii, na dodatek w głowie zostaje mi jakaś połowa. Rozkojarzona jestem i rozleniwiona. Wakacji chcę!
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Sob cze 18, 2011 18:09 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

Psychologia jest nauką humanistyczną? :mrgreen: Patmol, szkoda, że mojej pracy magisterskiej nie widziałaś :ryk: - sama statystyka. Nie wiem, jak ja ją napisałam :lol:
Biedna dupka Frejkowa, dobrze, że nic się nie stało. Mru wczoraj ganiała ćmę i skakała z szafek pod sufitem na blat, chociaż zawsze z tych szafek schodziła na blat via lodówka :evil:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Nie cze 19, 2011 8:09 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

Józefino a za Twoich czasów też był SPSS? tez musiałaś opracować wyniki w programie statystycznym czy robiłaś to "ręcznie"?

Wczoraj koty tak szalały, że popadały i usnęły w bardzo przypadkowych miejscach, tam gdzie akurat stały :lol: Ale takich gonitw jeszcze nie widziałam. Oczywiście z kicią na czele :twisted:

Przespałam się i dalej nauka. Mam nadzieję, że dziś będzie szybciej i lepiej wchodzić.
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Nie cze 19, 2011 9:43 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

shalom pisze:Józefino a za Twoich czasów też był SPSS? tez musiałaś opracować wyniki w programie statystycznym czy robiłaś to "ręcznie"?

Yyyy??? A jak inaczej? Oczywiście, że ręcznie :evil:

jozefina1970

Post » Nie cze 19, 2011 12:18 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

A no widzisz, bo teraz jest coś takiego jak SPSS, komputerowy program do analizy statystycznej. Ale ale, nie denerwuj się, wcale nam to życia nie ułatwia :evil: owszem, program sam liczy i robi to w kilka sekund. Ale żeby policzył to najpierw musisz umieć się nim obłużyć, wiedzieć czego użyć, a dla mnie to juz jest informatyka i wyższa szkoła jazdy :evil: :roll: i nawet jak to potrafię to nadal nie wiem skąd to się bierze itp, więc nie uczy mnie to prawdziwej statystyki. No i jeszcze jedna rzecz, żeby za szybko to wszystko nie szło, to najpierw musisz jeszcze do tego magicznego programu wprowadzić całą bazę danych ze swoich badań. A to praca żmudna i nudna. Jak masz ponad sto osób, to każdego człeka po kolei wprowadzasz, podając każdą jedną cyferkę która gdzieś mu tam wyszła. A jeśli to jest coś co nie wychodzi w teście tylko są to dane jakościowe to trzeba je łądnie przerobić na cyferki i wprowadzić prawdiłowo, żeby program mógł cokolwiek policzyć :evil: oj nie lubię i kiepska jestem w takie klocki :roll:

Naprawdę nie wiem która z nas ma lepiej :roll:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Nie cze 19, 2011 12:23 Re: Conan, Freya i Prozac-super trójkot

shalom pisze:Naprawdę nie wiem która z nas ma lepiej :roll:

Ja - bo ja już nie muszę pisać pracy i zajmować się statystyką :mrgreen:
Hmmm, a musicie z tego korzystać? Nie można obrabiać tradycyjnie?

jozefina1970

[poprzednia][następna]