Koci poród

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 16, 2011 8:10 Koci poród

Witam. Jestem nowa na tym forum. Chciałabym was prosić o porady. Moja roczna kotka właśnie zaczyna rodzić. Co robic? czy mogę jej jakoś pomóc? jest to nasz pierwszy poród i kompletnie nie wiem jak się zachowac. na wszelkich forach jakie czytałam piszą, aby przygotować kotce spokojne miejsce do porodu, ale ona najwyraźniej się uparła, zeby urodzić na wersalce i to koniecznie blisko mnie i psa z którym jest bardzo zaprzyjaźniona. Z pochwy na razie niewiele wydzieliny, skurcze co jakieś średnio 7-10 minut. Piszcie na co zwracac uwagę. Bardzo proszę o rady.

Edit: skurcze ma coraz częstsze. strasznie "płacze" no i pojawiło się leciutkie rozwarcie.

BlackKitty

Od: Czw cze 16, 2011 8:04

Post » Czw cze 16, 2011 8:42 Re: Koci poród

My tu ograniczamy ze wszystkich sił rozmnażanie się kotów - o sterylkach, kastacji itp powiemy Ci prawie wszystko.
O porodach - nic.

Więc szybko dzwoń do swojego weterynarza, albo pędź z kotką do niego.

A potem popytaj na forum hodowców.

A potem zapoznaj się z mottem forum viewtopic.php?f=1&t=27018

Proszę o przywilej nie przychodzenia na świat
...nie przychodzenia na świat póki nie zapewnisz mi
domu i pana, który się mną zaopiekuje,
i prawa do życia tak długo,
jak długo będę fizycznie zdolny do cieszenia się życiem
...nie przychodzenia na świat póki moje ciało nie będzie cenne,
a człowiek nie przestanie go maltretować, ponieważ jest bezwartościowe i liczne
(oryginał znajduje się na stronie http://www.petconnectioninc.com/ ; tłumaczenie: ani)

Ze swojej strony zapytam tylko, czy będziesz mieć środki na odchowanie kociąt - kotka w czasie karmienia musi dostawać wartościową suchą karmę, a tak kosztuje powyżej 20zł/kg.
Kociaki ok.5 tygodnia życia też zaczną potrzebowac czegoś wiecej, niż mleko matki - dobra karmę dla maluszków. Jak już zaczną ładnie samodzielnie jesć, trba je dwikrotnie odrobaczyć, potem dwukrotnie zaszczepić.
A potem znaleźć dobre domki - nie takie, które już miały mnóstwo kotów, i wszystkie sobie "gdzieś poszły".
I wysterylizować kotkę.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw cze 16, 2011 8:54 Re: Koci poród

Pamiętam tylko z wątków hodowlanych, że trzeba liczyć łożyska - powinno ich wyjść tyle samo, co kociąt. Gdyby coś było nie tak, dzwoń do weta.

Szkoda, że dopuściłaś do ciąży, tyle kociaków cierpi, bo brakuje dla nich domów :(

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Czw cze 16, 2011 8:58 Re: Koci poród

annskr pisze:My tu ograniczamy ze wszystkich sił rozmnażanie się kotów - o sterylkach, kastacji itp powiemy Ci prawie wszystko.
O porodach - nic.

Więc szybko dzwoń do swojego weterynarza, albo pędź z kotką do niego.

A potem popytaj na forum hodowców.

A potem zapoznaj się z mottem forum viewtopic.php?f=1&t=27018

Proszę o przywilej nie przychodzenia na świat
...nie przychodzenia na świat póki nie zapewnisz mi
domu i pana, który się mną zaopiekuje,
i prawa do życia tak długo,
jak długo będę fizycznie zdolny do cieszenia się życiem
...nie przychodzenia na świat póki moje ciało nie będzie cenne,
a człowiek nie przestanie go maltretować, ponieważ jest bezwartościowe i liczne
(oryginał znajduje się na stronie http://www.petconnectioninc.com/ ; tłumaczenie: ani)

Ze swojej strony zapytam tylko, czy będziesz mieć środki na odchowanie kociąt - kotka w czasie karmienia musi dostawać wartościową suchą karmę, a tak kosztuje powyżej 20zł/kg.
Kociaki ok.5 tygodnia życia też zaczną potrzebowac czegoś wiecej, niż mleko matki - dobra karmę dla maluszków. Jak już zaczną ładnie samodzielnie jesć, trba je dwikrotnie odrobaczyć, potem dwukrotnie zaszczepić.
A potem znaleźć dobre domki - nie takie, które już miały mnóstwo kotów, i wszystkie sobie "gdzieś poszły".
I wysterylizować kotkę.

na odchodowanie kociąt środki mam. Już wczesniej zaopatrzylam się w specjalną karmę. Domy dla kociaków też znajdę, gdyż jak tylko okazało się że Lenka jest w ciąży znaleźliśmy ludzi, którzy chętnie przyjma maleństwa do siebie. szczepienia, odrobaczania itp także jej zapewnię. Przygarnęlismy ją jak już była w ciązy, więc nie miałam na to zbyt wielkiego wpływu. Pierszy kociak już jest. oddycha normalnie, jest żwawy i juz próbuje ssać. Oby tak dalej szło.

BlackKitty

Post » Czw cze 16, 2011 9:22 Re: Koci poród

Teraz już za późno, ale pamiętaj, że zawsze można wysterylizowac kotkę aborcyjnie - bez szkody dla jej zdrowia.

Wiem, że jest to rozwiązanie na pierwszy rzut oka drastyczne, ale wobec naprawdę ogromnego nadmiaru zwierząt, wobec mnóstwa kociaków, których nikt nie chce, które umierają w piwnicach, w schroniskach - jedyne.
Zresztą, pobędziesz na forum, poczytasz - zrozumiesz.

Jeśli masz chętnych na kociaki, na dorosłe porzucone koty - zaproś ich na forum. Na pewno jakiegoś pupila dla siebie znajdą.

Jeśli lubisz kocięta i dom bez nich wydaje Ci się pusty - zawsze możesz wiąć jakieś na tymczas, odchuchać i wyadoptować.

Popatrz np tu viewtopic.php?f=1&t=128978&start=30
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Czw cze 16, 2011 9:31 Re: Koci poród

Annskr, masz rację, ale teraz już za późno na to wszystko, kociaki się rodzą... i będą musiały zająć jakieś domy.

BlackKitty, tu masz kilka porad, co robić w trakcie porodu: viewtopic.php?f=1&t=113336&hilit=por%C3%B3d

Wiesz, nie obraź się, ale mogłaś się zainteresować tematem wcześniej, ciąża u kota jednak trochę trwa...

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Czw cze 16, 2011 9:39 Re: Koci poród

seidhee pisze:Annskr, masz rację, ale teraz już za późno na to wszystko, kociaki się rodzą... i będą musiały zająć jakieś domy.

BlackKitty, tu masz kilka porad, co robić w trakcie porodu: viewtopic.php?f=1&t=113336&hilit=por%C3%B3d

Wiesz, nie obraź się, ale mogłaś się zainteresować tematem wcześniej, ciąża u kota jednak trochę trwa...

Ależ się interesowalam :) Po prostu pierwszą reakcją gdy się zaczęło był szok. Teraz własnie pojawił się drugi kociak i wszystko jak narazie wygląda że jest okej. A o aborcyjnej sterylizacji nie słyszalam. No cóż. Teraz ważne, zeby małe były zdrowe. A domki już mają zapewnione.

BlackKitty

Post » Czw cze 16, 2011 9:46 Re: Koci poród

Powodzenia przy maluchach!

Sorry za czarnowidztwo, natomiast z domkami to różnie bywa - często jak już są kociaki to się okazuje, że nagle wszystkim nie "po drodze" albo "już się wyleczyli z kotka". Ile masz tych domków zaklepanych - 6? Zobaczymy ile się maluchów trafi. W razie co - to masa ogłoszeń w necie się przyda.

Pozdrawiam!

Niacha

Od: Wto sty 13, 2009 13:40

Post » Czw cze 16, 2011 9:46 Re: Koci poród

BlackKitty pisze: A domki już mają zapewnione.

podpisalas umowe? notarialna? 8O

bo na obietnicach to sie takiej pewnosci zbudować nie da
ja bym nie potrafiła

no i wez pod uwage ze ktos kto rezerwuje nieurodzone jeszcze kociaki moze troche malo wiedziec o odpowiedzialnosci
a wyobrazac sobie ze znajdzie im domy tak latwo jak Ty znalazlas - wiec pozwoli na rozmnozenie kota
tak powstaja łancuszki ktore trudno przerwac

powinnas wymagac od osob adoptujacych od Ciebie kociaki nie tylko odpowiedzialnej opieki i wlasciwego zywienia ale i wysterylizowania kotki przed 1 ruja, bo to najzdrowsze dla niej
koszt takiego zabiegu to okolo 200 zl i adoptujacy powinni miec tego swiadomosc i nie miec problemow z wydaniem jednorazowo takiej kwoty
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Czw cze 16, 2011 9:57 Re: Koci poród

Miejmy nadzieję, że te osoby się nie rozmyślą. Na razie wciąż dwa kociaki. A co do sterylizacji to własnie dzwoniłam do mojej pani weterynarz i powiedziała, ze w 12 tygodniu można je będzie poddać wczesnej kastracji. (zapytałam ja o to po przeczytaniu na forum). Pies dzielnie pomógł kotce wylizać maluchy. nie wiem czy to normalne ale zachowuje się jak ojciec przy porodzie.

BlackKitty

Post » Czw cze 16, 2011 10:05 Re: Koci poród

BlackKitty pisze:Miejmy nadzieję, że te osoby się nie rozmyślą. Na razie wciąż dwa kociaki. A co do sterylizacji to własnie dzwoniłam do mojej pani weterynarz i powiedziała, ze w 12 tygodniu można je będzie poddać wczesnej kastracji. (zapytałam ja o to po przeczytaniu na forum). Pies dzielnie pomógł kotce wylizać maluchy. nie wiem czy to normalne ale zachowuje się jak ojciec przy porodzie.

Masz super psa :D.
Dbaj o kotkę i maluszki.

A jak te wyadoptujesz, to pomyśl io jakichś maleńkich biedach - zobaczysz wtedy, jaką radość i satysfakcję daje wyprowadenie czegoś, co wyglada jak szmatka, na pięknego kota.

kalewala

Post » Czw cze 16, 2011 10:12 Re: Koci poród

Chciała pomocy, a dostała wykład, trochę wiary, że znajdzie im dobrych ludzkich rodziców. Ze swoją ostatnią kotką też nie zdążyłam na sterelizację, a w prezencie dała nam 5 kociaków (1 czarny, 1 bury, 3 podobne do syjama). Domków też nie mogłam dla nich załatwić(tylko 1 zmienił dom) i są razem ze mną, teraz nie wyobrażam sobie abym mogła mieć tylko 2 ogony, w stadzie najlepiej :D. A zawsze też można sprawdzać czy mają się dobrze. Oczywiście popieram sterelizację. A co do porodu to kotka najlepiej będzie wiedzieć co ma robić, wygląda to bardzo drastycznie, ale nie ma co panikować.

eowna

Od: Czw kwi 28, 2011 11:22

Post » Czw cze 16, 2011 10:15 Re: Koci poród

eowna pisze:Chciała pomocy, a dostała wykład,

eeee tam...bardzo subtelny :D

Niacha

Od: Wto sty 13, 2009 13:40

Post » Czw cze 16, 2011 10:17 Re: Koci poród

jest i trzeci !! najgłośniejszy jak na razie. Wszystko wyglada prawidłowo. Wszystkie trzy ruchliwe i od razu zabrały się za ssanie. A Lenka - mamusia odpoczywa. czekamy na kolejne bo nie wydaje mi się, zeby to był koniec.

edit: tak jak myslałam - jest czwarty. :) :kotek:

BlackKitty