Moderator: Moderatorzy
AgnieszkaMo pisze:Halo halo, help... Co to może być??....
AgnieszkaMo pisze:Halohalo, help...
Zauważyłam u Dudzińskiego coś dziwnego. To się już wcześniej zdarzało, ale jakoś minimalnie. Dudek miewał sporadycznie takie dziwnie tłuste... nie wiem, jak to nazwać.. kołtuny? w sierści, w dolnej połowie ciała, na grzbiecie. Wyczesywałam toto, wychodził cały taki tłusty kłak. Wczoraj zauważyłam, że kot ma to na powierzchni górnej części ogona, zupełnie jakby się w czymś utytłał... Próbowałam to zmyć w akompaniamencie potwornej awantury, i nawet trochę się udało, ale ogon nie odzyskał puszystości. Czesanie też niewiele dało. Dudek w ogóle się tym nie interesuje, nie próbuje się czyścić ani nic. Reszta sierści jest w porządku, lśniąca, miękka, zresztą ja go zcęsto czeszę, bo bardzo to lubi.. Co to może być??....
Kocurro pisze:Kocica moja miała takie coś na brodzie, ale niewędrujące - zapalenie mieszków włosowych.
"Kociara" pisze:Kocurro pisze:Kocica moja miała takie coś na brodzie, ale niewędrujące - zapalenie mieszków włosowych.
W styczniu 2010 r. u Maćka na brodzie zaczęły pojawiać się małe ranki na brodzie i miejsca robiły się bez sierści. Było coraz gorzej i kiedy Maciek zaczął płakać przy myciu pyszczka poszłam do weta dermatologa. Diagnoza: głęboka czyraczność podbródka czyli głębokie ropne zapalenie skóry. Leczenie: codziennie 3 x wmasowanie MUPIROX w kremie; rano i wieczorem po 1 tabl. RILEXINE 75 mg. Dostałam op... rz że tak długo zwlekałam. Ponoć to często się zdarza u kotów.
"Kociara" pisze: Więc nie robię nic i Maciek czuje się bardzo dobrze. Tylko jest jak zawsze za tłusty, oto co
anita szczecin pisze:Mam Lantusa! I znalazłam weterynarkę otwartą na nowe rozwiązania!
anita szczecin pisze: Ile wg Was jednostek powinien dostawać Maślak? Obecnie dostaje 2 x 1,5 Caninsuliny przy wynikach do ok 450.
*Zmiana koloru i pogrubienie cytatu jest mojego autorstwa."Kociara" pisze:*Jeśli kot dotychczas otrzymywał inny rodzaj insuliny, dawka początkowa powinna być zwiększona lub zmniejszona w zależności od osiągniętych dotąd rezultatów. Przed ustaleniem dawki początkowej, ważne jest wiedzieć, że chociaż Lantus i Levemir ma dłuższe działanie w porównaniu do innych insulin (np.LENTE), ma także mniejszą moc działania u większości kotów.
Maślag waży ok 5,0 kg.
0,25 x 5 = 1,25U Ja bym od tej ilości rozpoczęła. Insulina Lantus musi mieć czas na zakorzenienie się.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości