CoolCaty pisze:A czy świerzbowiec z uszu był widziany pod mikroskopem? Bo cornishom się zbiera wydzielina w uszach i jak sie mu uszu ze dwa razy w tygodniu nie przeczyści, to będzie wyglądał jakby miał świerzba.
A więc ŻADEN świerzb pod mikroskopem wykryty nie był - Pani wet po prostu podała kotu na brudne uszy lek stronghold na karczek i powiedziała, że jeśli to jest świerzb, to się wyleczy bo to super lek.
A jeśli nie to uszy się znowu zbrudzą i mam przyjść jeszcze raz - pobierze wymaz z ucha.
Uszki kotka wyglądają np. tak:

Nasz Pani wet ma inne zdanie co do uszu - mówi, że MUSZĄ być czyste i tyle, a jak nie są to są chore. Rzeczywiście - jak oglądam inne Kornisze mają czyste uszki - ale nigdy nie pomyślałam, że ktoś im je czyści.
Czyścicie uszki Waszym Korniszom?CoolCaty pisze:W której częsci ogona sa zmiany trądzikowe? W jednej trzeciej wysokości? Na takich zmianach tez często rośnie grzyb, mimo, że podstawowym problemem jest nadmierne przetłuszczanie tego miejsca. Wyłysienie ogonka może mieć podłoże hormonalne i grzyb też będzie wtórnie. Jeśli problemem jest przetłuszczenie i trądzik, to zazwyczaj pomaga trzytygodniowe mocne wcieranie spirytusu w to miejsce.
Tutaj zamieszczam zdjęcie trądziku na ogonie mojego kotka: jest on właśnie w środkowej części ogona, ale nigdy nie miał żadnych strupów, nigdy ogona nie drapał. (Strupki na zdjęciu są po pobrani zeskrobin przez weta).

Jana pisze:A czy kot jest kastrowany?
Coś mi się kołacze, że nie kastrowanym kotom często przetłuszcza się ogon
Kotek nie jest kastrowany - dlatego rozumiałam, że jak go kupiliśmy miał trądzik - tak jak jego tata - natomiast przestraszyła mnie wizja grzybicy.