persiak1 pisze:Bardzo przepraszam ,ale ja siedem lat nie miałam w domu kociaka.
Cytryną , ale jak to ? Po raz pierwszy słyszę szczerze , a mam na karku taką 30.

Napisze ,jak ja wprowadzałam kociaka miedzy rezydentów ,a mialam łatwiej ,bo ragdolle łatwe w dokacaniu.
Po przywiezieniu miaukunka ragdolki wywabilam na balkon i dalam kociakowi do zwiedzania cale mieszkanie ( mam niewielkie) ,posadzilam do kuwety na wszelki wypadek mialam dodatkowe ustawione w pomieszczeniach.
Dalam do miski jedzneie ,by sprobowal- nie byl zainteresowany jedzeniem ,z kuwety nie skorzystal,obszedl za to cale mieszkanie z zadartym ogonem.
Po okolo 20 minutach wpuscilam rezydentów......
Smakusia wypatrzyla go pierwsza i poszla go przywitac....miaukun ja owarczal głosem wielkiego psa,
Gucio zauwazyl dopiero po 15 minutach Rysia -kwilil ze strachu Gucio i trzymal sie na dystans.....wiec nie zostal owarczany.
Rys od pierwszej nocy uznal ,ze moje lozko to jego lozko.....ragdolki zawsze wolaly fotel lub drapak przez wieksza czesc nocy.
Przed przyjazdem kotka......oblazlam na kolanach cale mieszkanie .....szukajac ,gdzie sie kocie moze wcisnac....mialam szczescie-kociak nie byl wtedy zainteresowany kablami........ale po pewnym czasie sie zainteresowal......lek albo cytryna je objechac.....albo kupic oslonki w ikea na kable

Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.