Trzy czarne koty i czasem tymczasy

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 10, 2011 18:04 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

Super, że jednak sterylka się odbyła ! Dzielna dziewczyna :ok: .

Nas czeka to samo w poniedziałek :strach:.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pt cze 10, 2011 18:07 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

Pasibrzucha pisze:O rany, jaka Malutka jest drobniutka przy Kosi! Ile ona waży? :1luvu:

I stąd to imię :lol: 6 listopada minie 2 lata odkąd ją znalazłam, a miała wtedy max 2 m-ce. Czyli ma prawie dwa latka. W porównaniu z Kośką jest maleńka, choć Kośka też bycza nie jest (4,20) Małą po dzisiejszym ważeniu 2,10 kg Jest za to długą glizdą z nieproporcjonalnie długim ogonem . Przy jedzeniu tego nie widać, bo się kuli.

Teraz wylazła na pokoje, ale trochę się przewraca, więc padła sobie w przedpokoju i obserwuje. Kośka chodzi za nią krok w krok, obwąchuje, wylizuje :1luvu: choć Mała wcale za tym nie przepadała w przeszłości, teraz dzielnie tą opiekuńczość znosi :mrgreen:
Na brzuszku ranka minimalna ok. 1 cm. tylko brzuchol dużo wygolony, żeby długie kłaczyska podczas zabiegu gdzieś się nie wepchały.
Jest dobrze, nawet się nie posiusiała, michy nie szuka, choć rano obudziła mnie o 5.00 i mówiła: nie ma miski 8O ani jedzonka 8O a ja jestem głodna, wstawaj nakarmić biednego koteczka

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt cze 10, 2011 18:14 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

A jak ją zabrałaś to była już zupełnie wybudzona ? Jaką miała narkozę ? Kurczę bo to bardzo szybko sterylka o 13 i odbiór już o 15.30, pamiętam, że jak odbierałam Pixi po zabiegu po 3 godz to była średnio przytomna. Wziewna narkoza podobno szybciej "puszcza".

karola7

Post » Pt cze 10, 2011 18:16 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

Jaka maleńka pod tą kołderką i jakie oczęta wielkie :1luvu:
Aż mi oczy zmokły, no :oops:
Maleńtasie, szybko do siebie dochodź
Mru po narkozie miała bardzo zimne uszka ale na nic w świecie nie chciała leżeć na kocyku, czy podkładzie

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Pt cze 10, 2011 18:23 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

karola7 pisze:A jak ją zabrałaś to była już zupełnie wybudzona ? Jaką miała narkozę ? Kurczę bo to bardzo szybko sterylka o 13 i odbiór już o 15.30, pamiętam, że jak odbierałam Pixi po zabiegu po 3 godz to była średnio przytomna. Wziewna narkoza podobno szybciej "puszcza".

Tak, zupełnie wybudzona. Tzn nie chodziła normalnie, ale była zupełnie świadoma. Nie mam pojęcia jaka to była narkoza, nawet nie przyszło mi do łebka żeby zapytać. Malutka bardzo lubi sie przykrywać kocykiem i włazić pod kołderki i kocyki. Leżała tak spokojnie, bo było jej cieplutko. Kośki nie było szans żeby czymkolwiek nakryć i tak jest do tej pory.
Dzięki dziewczyny za wsparcie, zupełnie inaczej sie przez to przechodzi wiedząc, że ktoś gdzieś chociaż pomyśli o nas :1luvu: :1luvu: :1luvu:

jasdor

Post » Pt cze 10, 2011 18:26 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

Wetka wypisała wszystko w książeczce, ale ja tego nie jestem w stanie odczytać

jasdor

Post » Pt cze 10, 2011 18:46 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

Malutka właśnie była skorzystać z toalety . Troszke ją podtrzymuję, bo jeszcze się przewraca po drodze. Trafiłyśmy bezbłędnie do kuwetki, zrobiła siusiu i schowała się pod kanapę do cichego, ciemnego kącika.

jasdor

Post » Pt cze 10, 2011 18:46 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

Fajnie, bo kotka szybko się wybudza i nie leży gdzieś w obcym, nieznanym miejscu i można prędko ją zabrać do domu, gdzie czuje się bezpiecznie :ok: .
Na pewno błyskawicznie dojdzie do siebie!
Jeśli możesz to napisz jeszcze jak to jest w przy tym małym cięciu ( ciekawa jestem )... czy kotce będą jeszcze podawane jakieś środki przeciwbólowe/przeciwzapalne po 2 dniach od zabiegu ?

karola7

Post » Pt cze 10, 2011 18:54 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

DziS na odchodne dostała p-ciw bóloy, p-ciw zapalny i antybiotyk - do poniedziałku. Wszystkie o przedłużonym działaniu. W poniedziałek wizyta i leki (chyba te same)
Małe cięcie to jest cięcie na brzuszku, ale długości ok. 1 cm. Malutka chyba nawet tyle nie ma. Dwa szwy. Nasza wetka nie stosuje raczej bocznego cięcia, chyba że u bezdomniaka, którego trzeba wypuścić szybko. Uważa, że przy bocznym cięciu często zdarza się, że wszystkiego się nie wytnie, coś tam zostanie i wtedy nie jest najlepiej. No i że trzeba przecinać mięśnie, przez co zabieg jest bardziej bolesny potem dla kota.
Słyszałam różne opinie na temat sterylek i nie mam zdania. Kośka też miała małe cięcie - błyskawicznie sie goi i fakt, że kot jakoś specjalnie bólu nie odczuwa

jasdor

Post » Pt cze 10, 2011 19:01 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

Tak ja wiem, że Malutka miała cięcie na brzuszku. Lola też jednak nie idzie na boczną sterylkę, będzie miała niewielkie cięcie na brzuchu, ale chyba nie tak małe jak Twoja kotka - jakieś 2cm. Przestraszyłam się właśnie ewentualnych pozostałości które mogą mieć miejsce przy bocznym cięciu. Ciekawe czy uda się uniknąć kubraka. Ech no zobaczymy, dobrze, że Maleńka już PO.

karola7

Post » Pt cze 10, 2011 19:03 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

karola7 pisze:Tak ja wiem, że Malutka miała cięcie na brzuszku. Lola też jednak nie idzie na boczną sterylkę, będzie miała niewielkie cięcie na brzuchu, ale chyba nie tak małe jak Twoja kotka - jakieś 2cm. Przestraszyłam się właśnie ewentualnych pozostałości które mogą mieć miejsce przy bocznym cięciu. Ciekawe czy uda się uniknąć kubraka. Ech no zobaczymy, dobrze, że Maleńka już PO.

jeśli sie dobrze orientuje ,to przy bocznym cięciu wycinają tylko jajniki a na brzuchu cały komplet :roll:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt cze 10, 2011 19:05 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

kotx2 pisze:
karola7 pisze:Tak ja wiem, że Malutka miała cięcie na brzuszku. Lola też jednak nie idzie na boczną sterylkę, będzie miała niewielkie cięcie na brzuchu, ale chyba nie tak małe jak Twoja kotka - jakieś 2cm. Przestraszyłam się właśnie ewentualnych pozostałości które mogą mieć miejsce przy bocznym cięciu. Ciekawe czy uda się uniknąć kubraka. Ech no zobaczymy, dobrze, że Maleńka już PO.

jeśli sie dobrze orientuje ,to przy bocznym cięciu wycinają tylko jajniki a na brzuchu cały komplet :roll:

Poważnie ? To możliwe w ogóle ? Przecież sterylka ma chronić m.in przed ropomaciczem ...

karola7

Post » Pt cze 10, 2011 19:29 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

Nasza wetka nie ubiera kotów w kubraczki. Kośce zakładałam tylko na noc, a i tak potrafiła się do rana rozplątać :mrgreen:

jasdor

Post » Pt cze 10, 2011 19:31 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

moja Zuzia miała bardzo silny odruch lizania,więc było ryzyko,a kiedy wetka posmarowała brzuch srebrem ,te zniknęło po paru minutach 8O
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt cze 10, 2011 19:34 Re: Sterylka - godz.13.00 - już po. Wszystko OK

Malutka jak na razie wcale nie interesuje się brzuchem. Ale myślę, że jak całkiem dojdzie do siebie to zrobi sobie porządek :mrgreen: Jakby coś ubieramy kaftana i nie ma to tamto

jasdor

[poprzednia][następna]