Może więc u was ktoś mi doradzi:)
We wtorek, mój małżonek, wraz ze śmieciarzami, znalazł cztery szczenięta zawinięte w foliowa siatkę i wrzucone do kubła na śmieci. Rzecz działa się w Gdańsku. Panowie śmieciarze wyrzuciliby kubeł wraz z zawartością, gdyby nie fakt, iż siatka się ruszała. Początkowo myśleli że to szczury, jednak zawartość okazała się czterema piszczącymi kluskami. Panowie okazali się dobrymi ludźmi, znaleźli maluchom karton, który wyścielili koszulką ściągniętą z własnego grzbietu. Gdyby udało się namierzyć tego, który dopuścił się takiego czynu, są gotowi zeznawać w sądzie. Małżonek zabrał przychówek do pracy (śmietnik był koło jego firmy), gdzie zaczęto organizować akcję ratunkową. Szczeniaki szef zawiózł do weta, zostały obejrzane, zbadane i zaplanowano im kolejne czynności (szczepienia itp) oraz przekazano zalecenia dot. opieki. Wet określił ich wiek na 9 dni, jednaj wydaje się, ze są trochę starsze, maja otwarte oczy. Zadeklarował charytatywną opiekę lekarską, do momentu adopcji. Maluchami, na chwilę obecną opiekuje się cała rodzina (firma jest rodzinna), mnie przypadł maluch, samczyk. Pozostała trójka jest w dwóch innych domach.
Nie wypowiem się na temat typa który dokonał tego okrucieństwa. Brak mi po prostu słów.
Szczeniaki mają otwarte oczy, jednak nie widzą i mają zamknięte przewody słuchowe. Na dzień niedzielny, nasz malec trochę widzi a nawet powarkuje zachęcany do zabawy, jednak nadal uszka są ściśnięte w środku. Wszystkie juz maja chętnych do adopcji "rodziców", trzeba je tylko trochę odchować.
Teraz kilka moich pytań:
1. Czy taki maluch sam reguluje sobie ilość mleka które zjada? Czy ilość 40-50 ml. jest normalna? Bo wygląda trochę beczkowato po karmieniu.
2. Maluch śpi na termoforze z ciepłą wodą. Jak długo powinien z niego korzystać?
3. Ile kup powinno być dziennie? W ciągu dwóch dni zrobił dwie, ale nie wiemy jak długo siedział w siatce, może najpierw musi się trochę regularnie odżywić, aby produkować częstsze kupki? Teraz robi jedną dziennie.
4. Czy masowanie wacikiem brzuszka kontynuować do ukazania sie kupki, czy poprzestać na kilku minutach? Siusia zawsze, z kupką sprawa jest trudniejsza.
5. Jaki powinien być przyrost wagi? Nie wiemy jaka to rasa, najprawdopodobniej kundelkowa. Trochę przypomina szczenię doga (porównywałam fotki), jednak sądząc po łapkach, będzie to raczej mikro-dog

6. Maluch ma towarzystwo starszego pieska, którego przygarnęliśmy kilka lat temu ze schroniska. Czy Rafik (tak ma na imię) może czuć się zazdrosny lub odrzucony z powodu szczeniaka i całego zamieszania jakie powoduje? Jak temu zapobiec? Wystarczy wzmożone głaskanie i więcej uwagi?
7. Psiak docelowo ma trafić do dziewczyny (notabene studiującej weterynarię), która aktualnie przebywa w akademiku. Za kilka tygodni ma wrócić do domu na wakacje i wtedy przejąć opiekę nad psem. Jak wróci jesienią na uczelnię, pieskiem mają zająć się rodzice. Mają dom z ogrodem. Piesek ma trafić do nowych właścicieli po ukończeniu 8 tygodnia. Weterynaria weterynarią, jednak ja chcę maksymalnie zabezpieczyć małego przed kolejnymi nieszczęściami. Czy przed adopcją wystarczy umowa i zachipowanie, czy dopilnować jeszcze innych spraw? Np. sterylizację?
Nie chcemy produkować psich nieszczęść.
8. Maluch ma rodzeństwo. Nie damy rady wychowywać ich en masse, dlatego są podzieleni 2-1-1. Czy gdy troszkę podrosną, zaczną jeść stałe pożywienie, wskazane jest by zebrać je do kupy? Powinni spędzić trochę czasu razem? Czytałam o potrzebie socjalizacji. Jednak do tej pory miałam pojedyncze pieski i nie były to takie maluchy. Pierwszy spędził ze mną 14 lat, drugi (obecny) został zabrany ze schroniska jako 2 letni pies.
9. Po jakim czasie zacząć urozmaicać dietę? Na razie maluch pije mieszankę z przepisu podanego w podręczniku weterynaryjnym (120 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 120 ml przegotowanej wody + 1 łyżeczka glukozy + 1 żółtko), gotowe mleko poraziło mnie ceną niestety. Podobnie jak butelka, za która sklep zażyczył sobie 40 złotych (zwykły plastik jak ze sklepu dla dzieci). Dopasowaliśmy butelkę Canpolu 0+ smoczek tylu slow, pasuje idealnie(14 zł.

10. Jak długo karmić co 3 godziny? Podręczniki różnią się wiedza na ten temat, niektóre zalecają 4-5 godzinny odpoczynek nocny, ale psinka wtedy niemiłosiernie płacze, więc wstajemy i karmimy

Jeśli mogę, chciałabym potraktować wątek jako bazę, gdzie mogłabym zadać pytania, które mogą się jeszcze pojawić. Wiem, ze wychowanie szczeniaka bez matki, to trudna sprawa, posiłkuję się trochę doświadczeniem z wychowywaniem ludzkiego niemowlaka Przynajmniej w kwestii butelek, higieny i brakiem strachu gdy malec beknie

Dziękuję z góry za wszelka pomoc:)