Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw maja 26, 2011 8:45 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

Powiedziałabym babie że kotka miała martwe płody które gniły w jej wnętrznościach, możesz załatwić zaświadczenie od weterynarza przecież :)
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Czw maja 26, 2011 9:01 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

Marlon pisze:Powiedziałabym babie że kotka miała martwe płody które gniły w jej wnętrznościach, możesz załatwić zaświadczenie od weterynarza przecież :)

Oooo, to dobry pomysł :lol:
Obrazek

mirmilka

Od: Śro maja 17, 2006 11:55

Post » Czw maja 26, 2011 9:08 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

Moim zdaniem Maria nie musi się tlumaczyć, kotka była na podwórku i zrobiła dla niej co uważała za słuszne, aleeee :) może wymyślić historyjkę, o tym jak znalazła kotkę, i jak u weterynarza okazało się że kotka jest umierająca, komplikacje ciążowe (gdzieś było że ona daje kotom provere? w przerwach między ciążami?) i z tego powodu kotka prawie zeszła z tego świata,sugerowałabym być dla niej b miłym, mam wrażenie że to osoba która nie lubi gdy coś jej się nakazuje, ale może wziąść ją sposobem? kotkę kocha, tą drugą chyba też? to pewnie nie chce by umarły... :roll:
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Czw maja 26, 2011 9:29 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

maria_z pisze:
mirmilka pisze:jeżeli mogę coś powiedzieć, to ja bym tak zrobiła:
Ja bym nic nie mówiła o wysterylizowaniu kotki i właściwie bym kotke oddała (chociaż pozwalanie kotu znikac na pare dni to szczyty nieodpowiedzialności) i zaczaiła się na tą drugą. Tak logicznie mysląc to kot chodzący po ulicy bez nadzoru właściciela to kot bezdomny. Jak jeszcze nie ma obróżki na szyi to nie widze problemu.

Ona znalazła ogłoszenie, a w ogłoszeniu jest info o sterylizacji. Jasne, że tą drugą też wysterylizujemy. Ale może jakieś działania uświadamiające by się przydały :?: :?: :?: Wiem, że już takie zostały podjęte, ale może jeszcze coś można by było zrobić? W końcu mam kotkę, na której jej zależy.

ja bym nie "szantażowała" jej niewydaniem kotki jak nie wykastruje drugiej, ale wydrukowała jakieś porządne materiały z netu (linkami służę) i przeprowadziła solidną pogadankę uświadamiającą - podoba mi się pomysł Marea i Marlon. I żeby - jak się już ją uda przekonać- pogadała z przyjaciółmi, którzy chyba nadal rozmnażają ile popadnie... w tej kwestii mam duże doświadczenie, służę radami 8)

Dodatkowo, ponieważ sprawa jest w TOZie, bardzo proszę o przesłanie mi korespondencji w sprawie kotki i informacji o okolicznościach (może być post z miau) na wega_shg@wp.pl . Dzięki! :)

jeszcze jedno - ponieważ zamierzacie zrobić to co zamierzacie, może wstrzymajcie się z rozmową do czasu, jak kotka będzie PO zabiegu, na wszelki wypadek...

jestem pełna podziwu dla Ciebie i sąsiadki!
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw maja 26, 2011 9:41 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

Poproszę o linki.
Mogę porozmawiać - rzeczowo i spokojnie przedstawić swoje argumenty. Niestety nie umiem "ściemniać" i obawiam się, że nie potrafiłabym wiarygodnie opowiedzieć o gnijących płodach. Jeżeli jest ktoś chętny do przedstawienia takiej wersji - zapraszam do wspólnej rozmowy. To zresztą jest bardzo dobry pomysł - Marlon i Marea - może razem spotkamy się z tą osobą. Jeszcze nic jej nie odpisałam.
Tak sobie myślę, że o drugiej kotce w ogóle nie będę wspominała. Na Podhalańskiej mnie nie znają, a sąsiadka dyskretnie zgarnie kotkę. O darmowej sterylizacji rozmawiałam już z mpacz.
Kto nie lubi kotów w poprzednim wcieleniu musiał być myszą ;)
Obrazek

maria_z

Od: Pt lis 23, 2007 21:25

Post » Czw maja 26, 2011 10:02 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

maria_z pisze:Poproszę o linki.

aspekt humanitarny:

http://www.kocipazur.org/index.php?id=288

http://www.koty.pl/sos/art175.html (już jej przesyłałam)

aspekt zdrowotny:

http://www.kocipazur.org/index.php?id=283

2 w 1:

http://www.zwierzakowo.pl/artykul/kastr ... kotow.html

Tak sobie myślę, że o drugiej kotce w ogóle nie będę wspominała. Na Podhalańskiej mnie nie znają, a sąsiadka dyskretnie zgarnie kotkę. O darmowej sterylizacji rozmawiałam już z mpacz.

popieram :) rozumiem, że chcesz zapytać, dlaczego pierwsza była w ciąży?
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Czw maja 26, 2011 10:07 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

XAgaX pisze:popieram :) rozumiem, że chcesz zapytać, dlaczego pierwsza była w ciąży?

Oczywista oczywistość :roll: I dlaczego była na ulicy :roll:
Obrazek

maria_z

Post » Czw maja 26, 2011 10:08 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

maria_z pisze:
XAgaX pisze:popieram :) rozumiem, że chcesz zapytać, dlaczego pierwsza była w ciąży?

słusznie :) tylko poczekałabym do kastracji drugiej kotki - boję się, że może być w kolejnej ciąży...
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Czw maja 26, 2011 10:13 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

XAgaX pisze:
maria_z pisze:

słusznie :) tylko poczekałabym do kastracji drugiej kotki - boję się, że może być w kolejnej ciąży...

Może być. Dzisiaj będę rozmawiała z sąsiadką, która widuje kotkę. Chciałabym załatwić tę sterylizację w przyszłym tygodniu, wcześniej nie dam rady.
Dzięki za linki :)
Obrazek

maria_z

Post » Czw maja 26, 2011 10:31 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

Ja również spróbowałabym wymusić na babie pokrycie kosztów finansowych zabiegu oraz opieki nad kotka u Ciebie Maria, w końcu poniosłaś koszty przez cały okres pobytu kotki u Ciebie a zabiegi gminne są dla kotów bezdomnych a nie właścicielskich, więc powinna Ci za tę sterylizację podziękować i oddać kaskę w końcu jak wykorzystujemy te zabiegi dla jej kotów to potem za jakieś inne koty ktoś z nas będzie musiał zapłacić.
Oczywiście sterylizacja drugiej kotki jest priorytetem, rób gminną, nawet jeśli baba nie zwróci kasy, trudno, grunt żeby kotki były wysterylizowane ale spróbuj kaskę odzyskać :wink:
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Czw maja 26, 2011 10:39 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

maria_z pisze:
XAgaX pisze:
maria_z pisze:

Może być. Dzisiaj będę rozmawiała z sąsiadką, która widuje kotkę. Chciałabym załatwić tę sterylizację w przyszłym tygodniu, wcześniej nie dam rady.

rozumiem, dlatego oddanie kotki też bym przesunęła na przyszły tydzień albo nawet jeszcze następny- możesz mieć przecież dużo pracy, chore dziecko, cokolwiek.

Dzięki za linki :)

bardzo proszę :)
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Czw maja 26, 2011 11:02 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

mpacz78 pisze:Ja również spróbowałabym wymusić na babie pokrycie kosztów finansowych zabiegu oraz opieki nad kotka u Ciebie Maria, w końcu poniosłaś koszty przez cały okres pobytu kotki u Ciebie a zabiegi gminne są dla kotów bezdomnych a nie właścicielskich, więc powinna Ci za tę sterylizację podziękować i oddać kaskę w końcu jak wykorzystujemy te zabiegi dla jej kotów to potem za jakieś inne koty ktoś z nas będzie musiał zapłacić.
Oczywiście sterylizacja drugiej kotki jest priorytetem, rób gminną, nawet jeśli baba nie zwróci kasy, trudno, grunt żeby kotki były wysterylizowane ale spróbuj kaskę odzyskać :wink:

Jasne - dobry pomysł z tym pokryciem kosztów.

Z drugą kotką może być kłopot - przed chwilą rozmawiałam z sąsiadką - podobno kotka od tygodnia nie pojawia się :( Pewnie od momentu rozpętania burzy dot. rozmnażania, może się kobieta przestraszyła, ze druga zniknie? Uzgodniłyśmy, że jak tylko kotka przyjdzie - sąsiadka natychmiast ją zabierze do siebie.
Obrazek

maria_z

Post » Czw maja 26, 2011 12:02 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

maria_z pisze:
mpacz78 pisze:Ja również spróbowałabym wymusić na babie pokrycie kosztów finansowych zabiegu oraz opieki nad kotka u Ciebie Maria, w końcu poniosłaś koszty przez cały okres pobytu kotki u Ciebie a zabiegi gminne są dla kotów bezdomnych a nie właścicielskich, więc powinna Ci za tę sterylizację podziękować i oddać kaskę w końcu jak wykorzystujemy te zabiegi dla jej kotów to potem za jakieś inne koty ktoś z nas będzie musiał zapłacić.

Jasne - dobry pomysł z tym pokryciem kosztów.

Z drugą kotką może być kłopot - przed chwilą rozmawiałam z sąsiadką - podobno kotka od tygodnia nie pojawia się :( Pewnie od momentu rozpętania burzy dot. rozmnażania, może się kobieta przestraszyła, ze druga zniknie? Uzgodniłyśmy, że jak tylko kotka przyjdzie - sąsiadka natychmiast ją zabierze do siebie.

może i dobrze, że się przestraszyła- z tego co pisała, kocura w domu nie ma... więc kotki były zapładniane przez przypadkowe kocury, trzymanie jej wyłącznie w domu zapobiegnie kolejnym ciążom. Burza trwa troszkę krócej niż tydzień ;) natomiast boję się, że ciągłe porody mogły nie skończyć się dla kotki najlepiej :( jeśli tak, to może chociaż to przemówi babie do rozsądku...

edit: mam prośbę o pokierowanie- z tego wątku: viewtopic.php?f=1&t=127924 (na dole I strony)

AnaRosemary pisze:Wczoraj wieczorem wyciągnęłam z kontenera na śmieci malutkiego kotka - oseska. Miał też rodzeństwo, ale niestety już nie mogłam im pomóc. Prawdopodobnie komuś w okolicznej piwnicy lub garażu okociła się dzika kotka (jest tu ich sporo), więc te maluchy po prostu wyrzucił :evil:

napisałam jej, że kotki trzeba pokastrować, napomknęłam o miejskich sterylkach, ale Wy się lepiej orientujecie :)
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Czw maja 26, 2011 18:22 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.8

Spotkanie w niedzielę, godzina 17.00
Caffe Anioł w Gdyni, ul. Kilińskiego 6

http://www.caffeaniol.pl

link do mapki:
http://mapa.trojmiasto.pl/?id_ob=18685& ... ego-6|cl:1

Mamy stolik na 15 osób

Zapraszam!
Proszę potwierdźcie swoje przybycie.
ObrazekObrazekObrazek