Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Brambor -zapalenie nerek (?) :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 24, 2011 7:48 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. FeLV + Gumek b. chory :( s. 80

3mam :ok: za Gumka - żeby to było uleczalne :ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto maja 24, 2011 8:03 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. FeLV + Gumek b. chory :( s. 80

trzymam kciuki od wczoraj non-stop
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Wto maja 24, 2011 10:44 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. FeLV + Gumek b. chory :( s. 80

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Jak dzisiaj...?
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Wto maja 24, 2011 11:12 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. FeLV + Gumek b. chory :( s. 80

Cholerka... :(
Trzymajcie się bardzo mocno, tak jak my trzymamy mocno kciuki.

Kotku, dobrzej, pliz!!
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Wto maja 24, 2011 21:36 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. FeLV + Gumek b. chory :( s. 80

Kciuki bardzo się przydadzą. Gmuek walczy o życie. Paskudztwo, które dopadło Gumka jest bardzo źle rokujące czymkolwiek jest.

Dzisiaj Dr. Czubek odciągnęła Gumkowi 100 ml :!: ropy z krwią z OSIERDZIA. Czyli przez 24 godziny ilość płynu (a raczej gęstej mazi) w osierdziu wróciła do stanu z wczoraj lub nawet się powiększyła (wczoraj odciągnięto 80 ml).
Pojawiły się też teorie na temat tego co mu dolega. Są to oczywiście teorie bez wyników cytologii i bakteriologii.
Jedna, ta która padła już wczoraj, że to jest nowotwór. Jednak jest ona mniej prawdopodobna, ze względu na to, że Gumek ma dopiero 3 lata.
Druga teoria to urazowe zapalenie osierdzia. Przypadłość ta najczęściej gnębi krowy, a u kotów występuje niezwykle rzadko.
Może być spowodowane dostaniem się do krwiobiegu jakiejś drobnej cząsteczki np. drzazga, kawałek trawy.
Nie wiem jak u zdrowego kota mogło dojść do czegoś takiego. Jakiś uraz jelit?

W każdym razie lekarze, zarówno z Białobrzeskiej i Powstańców, chyba widzą po raz pierwszy taki przypadek :( Ilość ropy odciągana z osierdzia Gumka jest po prostu zastraszająca :(

Gumek miał podaną kolejną baterię leków i mamy szczerą nadzieję, że jednak zareaguje na nie i ilość tego cholernego płynu będzie jutro mniejsza.

Dr. Czubek konsultowała się Dr. Niziołkiem i mamy termin na piątek na ewentualną operację usunięcia osierdzia. Podobno można żyć bez osierdzia.

Dziś to wygląda na walkę o to, aby Gumek dożył do piątku :cry: Gdy zbiera się ta koszmarna ilość płynu w osierdziu, to serce nie może pracować, a Gumek walczy o każdy oddech.

Miałam jeszcze napisać, że Gumek jest wzorowym pacjentem. Nie wyrywa się, znosi to wszystko ze stoickim spokojem. Dr Czubek jest tym trochę zaniepokojona.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Wto maja 24, 2011 22:39 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

:( Gumciu, walcz, koteczku, walcz!

Cholera, a ja widziałem dzisiaj Twoją koteczkę. Nawet jej qpę sprzątnąłem.

Trzymam całe pięści za Gumka.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Śro maja 25, 2011 7:53 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

nieustająco :ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Śro maja 25, 2011 7:56 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

rany, Gen
trzymamy mocno kciuki za Gumusia
wczoraj czytałam Wasz wątek rano, to opis nie wyglądał jeszcze źle, a jedynie dziwnie

oby było jak najlepiej :ok: :ok: :ok:

Uschi

Od: Śro kwi 12, 2006 16:17

Post » Śro maja 25, 2011 8:16 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

o rany :(
Gumciu :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Post » Śro maja 25, 2011 8:30 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

mocne kciuki za Gumka i za Twoje nerwy :ok: :ok: :ok:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Śro maja 25, 2011 10:43 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

u Bomby był ropień opłucnej. Ropy odciągnęliśmy 250 ml, po 2 dniach znów 200. jedyną szansą była operacja. możliwie natychmiastowa mimo fatalnego stanu kota. Sam ropień z grubsza udało się usunąć, niestety reszta płuc była tak zmieniona, że Bomba się nie wybudziła. Co do diagnostyki - ani RTG ani USG nie pokazały nic jednoznacznie, na obu było tylko widać, że COŚ tam jest.
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Śro maja 25, 2011 15:36 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

Jest o tyle lepiej, że Gumek lepiej się czuje i dzisiaj nie zebrało się już tyle ropy. Jednak ta, która została jest na tyle gęsta, że nie da się jej już odciągnąć. Ponadto na sercu utworzył się włóknik z ropy, który już wczoraj był doskonale widoczny na USG. Włóknik ten przesuwa serce w lewo i dociska je do worka osierdziowego, co może już wkrótce spowodować zaburzenia pracy serca (tamponada przedsionka). Jednak EKG jest jest na razie ok. W ogóle usuwanie płynu wczoraj i dzisiejsza próba odbyła się przy podłączeniu Gumka do EKG. Tak aby reagować natychmiast w razie zaburzeń rytmu pracy serca.
Mamy nadzieję że ropy nie będzie przybywać, a przez dziurę zrobioną podczas dzisiejszej próby wycieknie trochę tego ropska.

Dzisiaj była także dr. Karewicz i obie Panie rozważały różne możliwości usunięcia tego cholernego włóknika. W każdym razie na dzień dzisiejszy Gumek nie kwalifikuje się do uśpienia do operacji. Istnieje zbyt duże ryzyko, że mógłby nie przeżyć premedykacji i operacji. Poza tym w zależności o rozwoju sytuacji istnieją inne metody. Słyszałam coś drenach. Niestety nie wszystko zrozumiałam.

Mam nadzieję, że zbytnio nie pokręciłam tych medycznych informacji. :oops:

Idziemy do dr. Niziołka w piątek o 12. Właśnie do mnie zadzwonili, że zwolniło się miejsce.

Dr. trochę się poczytała i schorzenie to wcale nie jest niezmiernie rzadkie u kotów. Zdarza się. I zazwyczaj kończy się operacją usunięcie osierdzia. Zazwyczaj czyli nie zawsze.

Żeby tylko Gumcio wyszedł z tego. Jest taki grzeczny i kochany. Bardzo dzielnie znosi to wszystko. Moja Pela to by chyba zabiła wszystkich dookoła jakby na niej takie zabiegi robili.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Śro maja 25, 2011 19:51 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

Uff. Jak dobrze, że chociaż trochę lepiej.
Nadal trzymamy :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Wielbłądzio

Post » Czw maja 26, 2011 13:28 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

:ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Czw maja 26, 2011 15:20 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Gumek walczy o życie :(

Gumek czuje się dzisiaj dość dobrze, naostrzył sobie pazurki i siedzi na balkonie. Nic nowego się nie zbiera.
Czekamy na to co jutro powie dr. Niziołek.

Niestety dr. przyjmuje po drugiej stronie miasta, a jutro Obama przyjeżdża. Utrudnienia w ruchu, pozamykane ulice itp. Też mu zebrało na wizyty, akurat teraz.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

[poprzednia][następna]