» Czw maja 19, 2011 8:07
Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5
obiecany przepis na drobiowe flaczki
Składniki
Różne mięso chude: podudzie indycze, wołowe, podudzie kurze
Włoszczyzna
Cebula
1- 1,5 kg żołądków kurzęcych (dla mnie najsmaczniejszy jest właśnie z kurzych)
Mielona słodka papryka
5-7 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
Sól, pieprz
Majeranek
1 cała gałka muszkatołowa
Obieramy włoszczyznę i ścieramy na tarce, pora drobno kroimy, cebulę opalamy jak do rosołu. Gotujemy bulion taki porządny mięsny bulion, ale nie za tłusty, mięso bez skórek itd do gotowania dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól i pieprz. Żołądki płuczemy i jeżeli są na nich takie żółte błonki to je oczyszczamy (mi udało się kupi ć już bez tych żółtych części), jeżeli nie oczyścimy to te części żołądków będą twarde jak podeszwa. Oczyszczone żołądki gotujemy w czystej wodzie do miękkości (im dłużej gotujemy tym mniej „smaczku” będą miały żołądki w bulionie więc tu możemy sterować intensywnością smaku flaczków), odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w paseczki, nie musi być zachowana mistrzowska precyzja, jak poleci tak kroimy. Z bulionu usuwamy cebulę i mięso które zostawiamy do ostygnięcia (cebulę wyrzucamy). Jak już jesteśmy w stanie wziąć mięso w rękę to kroimy je na drobne kawałeczki i wrzucamy do bulionu razem z pokrojonymi żołądkami, przyprawiamy sporą ilością majeranku 1-2 łyżkami słodkiej papryki i ścieramy gałkę muszkatołową, jeżeli ktoś lubi to można dodać imbir u mnie w przepisie rodzinnym nie występował więc nie dodaję. Gotujemy jakieś pół godziny i sprawdzamy smak, doprawiamy w gdyby coś nam jeszcze nie pasowało, papryki i majeranku naprawdę nie musimy żałować.
Smacznego
PS: sekretem dobrych flaczków jest bulion, jeżeli będzie mdły i nieciekawy to flaczki będa takie same.