Wróciliśmy.
Mika bardzo, bardzo przerazona a nawet wg wetki dzika - uciekła z transporterka i trzeba ją było łapać podbierakiem

a potem znieczulić do obejrzenia. Z przerażenia ob.. i obsr... gabinet, podłogę, stół... Biedulka.
Miała zrobione dwa rtg głowy (w dwóch różnych pozycjach), morfologię, podaną kroplówkę i masę leków.
W kocie się trochę dzieje....
1. W prawym uszku, na dnie ucha jest guzek, i to spory. Nie ma charaketru ropnia, może jest polipowy - nie wiadomo. Guzek ten jest przyczyną przekrzywionej główki.\
Dwie opcje: jeśli zareaguje na steryd będzie leczony sterydem, jeśli nie to będzie do usunięcia. Dostała steryd w zastrzyku oraz oridermyl do wpuszczenia. jak mi się uda to mam jej w domu wpuszczać. Zapytałam, czy robi się takie operacje usłyszałam, ze lekarz tutejszy robi to masowo.
2. Lewa zatoka nosowa jest cała założona - stąd jest stan zapalny i stąd kichanie z krwią.
Na to dostała antybiotyk.
3. Płuca oskrzela ok - czyli wszelkie paskudztwo czepiło się górnych drog oddechowych.
4. Brzuch zgazowany - pani doktor się zastanawiała czy pobrać kupę do badania, ale zrezygnowała i od razu włączyła baycox na kokcydia (gdyż to te samo miejsce co Milagros, a w jej badaniu wyszła masa kokcydii). Oczywiście kupę zbiorę i oddam do badania. Dostała też stronghold.
5. Morfologia jest ok - podniesione są trochę leukocyty, ale przy tym stanie zapalnym to dobrze, trzeba by się było martwić gdyby były obniżone.
6. Mika to młoda koteczka, ma stałe zęby, ale może miec około roku, może troche ponad. Pani doktor ma nadzieję, ze się jeszcze uda ją oswoić.
7. Została tez trochę nawodniona i w kroplówce dostała nospę.
Zalecenia: antybiotyk działa 2 tyg, steryd jest na tydzień. Mam ją oswajać, próbować dawać oridermyl do tego uszka z guzem no i kontrola za dwa tygodnie łącznie z powtórzeniem rtg żeby zobaczyć co się dzieje z guzkiem.