PcimOlki pisze:Myślisz, że białko z paska? SG nie wygląda.
Pisze (+) 30 mg/dl. Plusy są typowe dla paków. Paskowe wartości liczbowe to: 30 (czyli "+"); 100 (++); >=300 (+++). Może istnieją w innych rodzajach pasków inne wartości, te są dość standardowe. W "zwierzęcych paskach", wg instrukcji, jest: 30, 100 i 500.
kinga w. pisze:Natomiast jesli chodzi o stwierdzenie ze 7,0 to prawidlowe pH... Coz - bronic bede jak niepodleglosci, ze norma opiewa na max 6,5. Mam struwitowca, wiem czego pilnuje.
Masz rację jeśli chodzi o kota z kamicą struwitową czy też skłonnością do niej. Ale ogólnie nie.
Wg. literatury jest jak następuje:
"Canine & Feline Nutrition: A Resource for Companion Animal Professionals":
Zdrowe koty zazwyczaj posiadają kwaśny mocz pomiędzy 6-6.5, poza okresami po posiłku. W zależności od rodzaju diety i wielkości posiłku, poposiłkowa alkalizacja może skutkować pH moczu nawet do 8.0".
Z "Nefrologia i urologia psów i kotów".
"Odpowiednia interpretacja pH moczu wymaga wiedzy na temat stanu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu pacjenta, rodzaju podawanych leków, pory dnia podczas pobrania próbki w stosunku do pory karmienia oraz wyników badania osadu moczu. Niewłaściwe pH może mieścić się w granicach normy fizjologicznej (5-5 - 7.5); ocena stężenia dwutlenku węgla w surowicy lub pH krwi pomocne są w rozpoznaniu czy wartość pH moczu jest prawidłowa."
Według książki "Interpretation of Canine and Feline Urinalysis" Ph kotów i psów przy diecie mięsnej jest zazwyczaj kwaśne, ale może u zdrowych kotów i psów być w zakresie 5.5-7.5.
Normy różne podają. Jakbym dobrze poszukał to może i bym znalazł nawet takie jak piszesz w jakiejś książce, ale jeśli w ogóle, to takowe wyniki są w mniejszości.
kinga w. pisze:7 to juz zbyt zasadowy mocz i w takim moczu tworza sie krysztaly.
Mogą się tworzyć ale nie muszą. A nawet jak się tworzą to nie zawsze są patologią. (Wiem że mi nikt nie uwierzy ...) Tutaj jest mały przegląd literatury na temat kryształów. Mógłby podać drugie tyle cytatów, ale nie chcę zaśmiecać wątku. Jakby kogoś interesowało mogę jednak cytować dalej.
http://chatul.pl/viewtopic.php?p=11494#11494kinga w. pisze:[...] warto zadbac o przerwy miedzy posilkami. Chodzi o to, zeby kot nie mial stalego dostepu do karmy, poniewaz - jak slusznie zauwazyles - pH moczu wzrasta po posilkach. Kot podjadajacy trudniej sie zakwasza.
Ten wzrost zależy od wielkości posiłku (przy innych czynnikach niezmiennych). Jedząc rzadziej a większe posiłki są więc większe skoki niż przy większej liczbie mniejszych posiłków. Osobiści wybieram to drugie. Nie tylko ze względu na pH, ale, m.inn. w ten sposób udaje mi się wcisnąć więcej wody w kota.