Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kamari pisze:Dziękujemy za kciuki![]()
I za lakcidSpytam rano w aptece. Mam tu fajną panią magister, jest psiarą od lat i często podaje swoim pupilom różne ludzkie leki jako dodatek do podstawowego leczenia. Zawsze mi podpowiada, co jest bezpieczne dla kota i pomaga mi przeliczyć wagi.
madziatek1 pisze:czasami zbyt dużo leków biegunkotwórczych może wręcz doprowadzać do wzdęć, bo zwiększa aż za bardzo. ja bym trochę przystopowała-jak laktuloza i parafina to bez czopków i reszty popychaczy farmaceutycznych, bo w końcu doprowadzimy u małego do zaparcia nawykowego lub za mocno podrażni się okrężnicę lub jelita w ogóle i nie będzie przyswajał jedzenia.dajmy mu odzyskać trochę równowagi-3 razy dziennie po 2-5 ml laktulozy i po 2 ml parafiny. i jedzenie z duża ilością płynu w sobie-to rozwodnione mleko, ta wątróbka i czekamy. najważniejsze,że trochę wyszło z niego, to znaczy,że jest drożny.
Greta_2006 pisze:kamari pisze:Dziękujemy za kciuki![]()
I za lakcidSpytam rano w aptece. Mam tu fajną panią magister, jest psiarą od lat i często podaje swoim pupilom różne ludzkie leki jako dodatek do podstawowego leczenia. Zawsze mi podpowiada, co jest bezpieczne dla kota i pomaga mi przeliczyć wagi.
Oj. Aż mnie ciarki przeszły.![]()
Ludzkie leki (i w ogóle wszystkie) najlepiej podawać z zalecenia weta. Jeśli jest to probiotyk albo coś neutralnego, jak espumisan, to jeszcze... Ale z LEKAMI dla ludzi bardzo uważaj.
Czasem coś, co nie zaszkodzi psu, może bardzo zaszkodzić kotu.
A pani magister nie ma wykształcenia wet, więc skąd może wiedzieć, jakie będą działania uboczne u kota?!
Zajrzałam tu, żeby napisać, że właściwy probiotyk dla kota to Provita Probiotyk dla małych zwierząt ("Z Laboratorum dr Seidla"). Jest też kilka innych.
Moim kotom przy kuracji antybiotykowej bardzo pomogły Rumen Tabs (probiotyk dla psów). Od czasu do czasu profilaktycznie podaję, zwłaszcza że to ich przysmak.
Trzymam kciuki!
ruru pisze:a urósł ten łucki Miuś?
i czy kupale ładne?![]()
![]()
kamari pisze:ruru pisze:a urósł ten łucki Miuś?
i czy kupale ładne?![]()
![]()
Urosnąć jeszcze nie zdążył, ale kupale robić przepiękne![]()
Myszolek poszedł na całość i przed chwilą zrobił drugą już dzisiaj kupinę![]()
![]()
![]()
ale kciuków prosimy jeszcze nie puszczać
Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016 i 121 gości