wspólne życie - wątek optymistyczny - Euzebiusz :-) str. 99

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 12, 2011 9:53 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

czasami zbyt dużo leków biegunkotwórczych może wręcz doprowadzać do wzdęć, bo zwiększa aż za bardzo. ja bym trochę przystopowała-jak laktuloza i parafina to bez czopków i reszty popychaczy farmaceutycznych, bo w końcu doprowadzimy u małego do zaparcia nawykowego lub za mocno podrażni się okrężnicę lub jelita w ogóle i nie będzie przyswajał jedzenia.dajmy mu odzyskać trochę równowagi-3 razy dziennie po 2-5 ml laktulozy i po 2 ml parafiny. i jedzenie z duża ilością płynu w sobie-to rozwodnione mleko, ta wątróbka i czekamy. najważniejsze,że trochę wyszło z niego, to znaczy,że jest drożny.

madziatek1

Od: Wto paź 19, 2010 12:47

Post » Czw maja 12, 2011 9:59 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

Nieustające kciuki za całe towarzystwo kocio ludzkie :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok::ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok::ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok::ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok::ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok::ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Czw maja 12, 2011 10:13 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

kamari pisze:Dziękujemy za kciuki :1luvu:
I za lakcid :1luvu: Spytam rano w aptece. Mam tu fajną panią magister, jest psiarą od lat i często podaje swoim pupilom różne ludzkie leki jako dodatek do podstawowego leczenia. Zawsze mi podpowiada, co jest bezpieczne dla kota i pomaga mi przeliczyć wagi.

Oj. Aż mnie ciarki przeszły. :|
Ludzkie leki (i w ogóle wszystkie) najlepiej podawać z zalecenia weta. Jeśli jest to probiotyk albo coś neutralnego, jak espumisan, to jeszcze... Ale z LEKAMI dla ludzi bardzo uważaj.
Czasem coś, co nie zaszkodzi psu, może bardzo zaszkodzić kotu.
A pani magister nie ma wykształcenia wet, więc skąd może wiedzieć, jakie będą działania uboczne u kota?!

Zajrzałam tu, żeby napisać, że właściwy probiotyk dla kota to Provita Probiotyk dla małych zwierząt ("Z Laboratorum dr Seidla"). Jest też kilka innych.
Moim kotom przy kuracji antybiotykowej bardzo pomogły Rumen Tabs (probiotyk dla psów :wink: ). Od czasu do czasu profilaktycznie podaję, zwłaszcza że to ich przysmak.

Trzymam kciuki!
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Czw maja 12, 2011 10:25 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

lakcid jest o tyle nie za dobry,
że zawiera laktozę której koty często nie trawią,
ja zawsze podaję linex forte- probiotyk bez laktozy
albo EMgreeny

czy to nie jest jakiś niedobór witamin z grupy B?
http://www.b12.org.pl/readarticle.php?article_id=4

kciuki cały czas :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Czw maja 12, 2011 10:28 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

a jak dzisiaj miewa się Myszol? mam nadzieję, że chociaż trochę lepiej... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Czw maja 12, 2011 10:31 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

Co do diety.
Sama wątróbka jest bardzo niewskazana. Hiperwitaminoza A może mieć nieodwracalne skutki, zwłaszcza dla takiego malucha.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Czw maja 12, 2011 15:00 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

madziatek1 pisze:czasami zbyt dużo leków biegunkotwórczych może wręcz doprowadzać do wzdęć, bo zwiększa aż za bardzo. ja bym trochę przystopowała-jak laktuloza i parafina to bez czopków i reszty popychaczy farmaceutycznych, bo w końcu doprowadzimy u małego do zaparcia nawykowego lub za mocno podrażni się okrężnicę lub jelita w ogóle i nie będzie przyswajał jedzenia.dajmy mu odzyskać trochę równowagi-3 razy dziennie po 2-5 ml laktulozy i po 2 ml parafiny. i jedzenie z duża ilością płynu w sobie-to rozwodnione mleko, ta wątróbka i czekamy. najważniejsze,że trochę wyszło z niego, to znaczy,że jest drożny.

Dzięki :ok: Laktulozę Myszol dostaje 2 razy dziennie, parafiny już nie, tylko 1 czopek na noc.

Dzisiaj zrobił dużą, bardzo dobrą kupinę. Miodzio, po prostu :mrgreen: Chodzi już lepiej, ale jeszcze z dużym problemem. Dzisiaj jedziemy wieczorem, zawozimy przy okazji Mamuśkę do sterylki.

Greta_2006 pisze:
kamari pisze:Dziękujemy za kciuki :1luvu:
I za lakcid :1luvu: Spytam rano w aptece. Mam tu fajną panią magister, jest psiarą od lat i często podaje swoim pupilom różne ludzkie leki jako dodatek do podstawowego leczenia. Zawsze mi podpowiada, co jest bezpieczne dla kota i pomaga mi przeliczyć wagi.

Oj. Aż mnie ciarki przeszły. :|
Ludzkie leki (i w ogóle wszystkie) najlepiej podawać z zalecenia weta. Jeśli jest to probiotyk albo coś neutralnego, jak espumisan, to jeszcze... Ale z LEKAMI dla ludzi bardzo uważaj.
Czasem coś, co nie zaszkodzi psu, może bardzo zaszkodzić kotu.
A pani magister nie ma wykształcenia wet, więc skąd może wiedzieć, jakie będą działania uboczne u kota?!

Zajrzałam tu, żeby napisać, że właściwy probiotyk dla kota to Provita Probiotyk dla małych zwierząt ("Z Laboratorum dr Seidla"). Jest też kilka innych.
Moim kotom przy kuracji antybiotykowej bardzo pomogły Rumen Tabs (probiotyk dla psów :wink: ). Od czasu do czasu profilaktycznie podaję, zwłaszcza że to ich przysmak.

Trzymam kciuki!

:roll: ja na laktulozę też mówię "lek" :mrgreen: i na rutinoscorbin i wapno też :ok:

A skoro kupina dzisiaj poszła całkiem ładna, więc nie zdecydowałam się już na dodatkowe specyfiki. Zobaczymy co powie doktor, bo gazów jest dzisiaj zdecydowanie mniej, więc i espumisanu dałam tylko jedną kropelkę rano.

Do jedzenia daję mu trochę wątróbki rano, potem dwie małe porcyjki gotowanego kurczaka na obiad i kolację i rozwodnione mleko z dodatkiem immunodolu.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Czw maja 12, 2011 15:45 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

Ufff...
A jak Myszolkowi musiało ulżyć! :mrgreen:
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Czw maja 12, 2011 15:58 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

Minę miał bardzo zadowoloną :mrgreen:

Troszkę z innej beczki - nie wiadmo dlaczego. ale niewygodnie wymawia się nam imię Miumiu i na drodze spontanicznych wolnych skojarzeń wyszedł nam z tego Łucki :roll:
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Czw maja 12, 2011 17:05 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

a urósł ten łucki Miuś?
i czy kupale ładne? :twisted: :twisted: :twisted:
Obrazek
Obrazek

ruru

Post » Czw maja 12, 2011 17:24 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

ruru pisze:a urósł ten łucki Miuś?

Urosnąć jeszcze nie zdążył, ale kupale robić przepiękne 8)

Myszolek poszedł na całość i przed chwilą zrobił drugą już dzisiaj kupinę :ok: :ok: :ok:
ale kciuków prosimy jeszcze nie puszczać :wink:
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Czw maja 12, 2011 17:38 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

Nie puszczamy :D :ok: :ok: :ok: :ok: :D
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Czw maja 12, 2011 18:00 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

:ok: :ok: :ok:
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Czw maja 12, 2011 20:21 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

kamari pisze:
ruru pisze:a urósł ten łucki Miuś?

Urosnąć jeszcze nie zdążył, ale kupale robić przepiękne 8)

Myszolek poszedł na całość i przed chwilą zrobił drugą już dzisiaj kupinę :ok: :ok: :ok:
ale kciuków prosimy jeszcze nie puszczać :wink:

Uwielbiam takie wiadomości :love: :spin2: :love:

Oczywiście nieustające kciuki :ok: i serdeczności :love:
Obrazek

KasiaF

Od: Sob sie 14, 2010 19:15

Post » Czw maja 12, 2011 20:40 Re: wspólne życie - wątek optymistyczny - spa i żłobek

Mało rzeczy tak nie cieszy jak ładne kupy
:ok: :ok: :kotek: :kotek: :ok: :ok: :ok: :piwa: :piwa:
Obrazek
Obrazek

ruru

[poprzednia][następna]