» Nie maja 01, 2011 5:55
Re: April, cudna mizaiasta kotka.DT na cito!!!!!
Robią, nawet masowo.Nie pamiętam już nazwy miejscowości ( prokurator tym się już zajmuje), gdzie radni uchwalili usypianie wszystkich bezdomnych zwierząt.O ile pamiętam, wet uśpił ponad dwieście psów.
Tak, April ma awaryjny dom tymczasowy.Ma tam dobrze, ale szkoda mi Wiktorii, bo dziewczynka jest wrażliwym dzieckiem, przywiązała się już do kotki, im dłużej April tam jest, tym będzie ciężej się rozstać.
Zastanawiam się, co zrobić, bo ten "prawnik" czuje się bezkarny, boję się,że może skrzywdzić jakieś zwierzę.Dla niego ustawa nic nie znaczy.On jest PRAWNIKIEM.
"Koty wolno żyjące to zwierzęta dzikie, które w myśl art. 21 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003, Nr 106, poz. 1002 z późn. zm.) stanowią dobro ogólnonarodowe i powinny mieć zapewnione warunki rozwoju i swobodnego bytu. Stanowią one stały element ekosystemu miejskiego, a ich obecność w budynkach w zdecydowany i naturalny sposób zapobiega obecności i rozmnażaniu się gryzoni (myszy i szczurów), które mogą być potencjalnym źródłem niebezpiecznych chorób. Koty wolno żyjące nie są zwierzętami bezdomnymi, w związku z tym, nie wolno ich wyłapywać, wywozić, ani utrudniać im bytowania w danym miejscu. Utrudnianie, czy zamykanie dostępu do ich naturalnych schronień w terenie zabudowanym, jakim są przede wszystkim piwnice, jest niehumanitarne. Dlatego też powyższa ustawa daje możliwości wszczęcia postępowania wobec osób, które znęcają się nad zwierzętami poprzez świadome zamykanie ich w pomieszczeniach, bez możliwości wydostania się, skazując je na śmierć z powodu głodu i pragnienia."
Zacytowałam.Czy ta ustawa obowiązuje, czy nie?