Beato, od kilku miesięcy w wątku dla nerkowców z pewnych względów już nie piszę. Jeśli miałabyś pytania odnośnie PNN, to musiałabyś napisać tu. Mam nadzieję, że właściciele kotów cukrzycowych udzelający się w tym wątku nie pogniewają się z tego powodu. Chyba sami dobrze wiedzą, że od niewyrównanej cukrzycy do niewydolności nerek droga wcale nie tak daleka. Każdy opiekun kota cukrzycowego powinien zdawać sobie z tego sprawę i zacząć swoją edukacje na temat PNN tak wcześnie, jak tylko możliwe.
Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Bardzo dziękuję i w takim razie piszę wszystko co wiem:
Wyniki z 28.04
Urea (BUN) 45.3 ++ 5.7 - 13.5 mmol/l
Creatinine 592 ++ < 168 umol/l
Sodium 147 -- 149 - 163 mmol/l
Potassium 4.9 3.3 - 5.8 mmol/l
Bilirubin (total) 1.9 < 5.1 umol/l
ALT (GPT) 17.8 < 175 U/l
Alkaline phosphatase 14 < 73 U/l
AST (GOT) 38.0 < 71 U/l
Total protein 74 62 - 86 g/l
Albumin 33 29 - 46 g/l
Globulin 41 25 - 50 g/l
Albumin/Globulin-Ratio 0.80 > 0.57
Glucose 13.1 ++ 3.5 - 7.8 mmol/l
Cholesterol 4.6 < 8.5 mmol/l
Cholesterol (Fasting cats with regular body weight): < 5.2 mmol/l
Leukocytes 9.2 6 - 11 G/l
In stressed cats up to 18
Erythrocytes 8.56 5 - 10 T/l
Haemoglobin 11.7 9 - 15 g/dl
Packed cell volume (PCV) 38 28 - 45 %
MCV 45 40 - 55 fl
HbE 14 13 - 17 pg
MCHC 31 31 - 35 g/dl
Thrombocytes 380 150 - 550 G/l
Kot ma 6 lat.
To, że się gorzej poczuł zauważyłam tydzień przed pierwszą wizytą u weta. Był osowiały, mało jadł, dużo pił, chodził sztywno i ostrożnie tak jakby go coś bolało, miał biegunkę (nie woda, raczej gęsta śmietana). Dałam mu kilka razy nifuroksazyd w ilości 1/3 tabletki 100mg. Biegunka minęła a stan się nie poprawił. Ja mam dość dużą gromadkę kotów I mam teraz wrażenie, że kot już wcześniej był osowiały, ale nie jestem tego pewna.
28.04 miał badanie krwi u weta, do którego wet go znieczulił, mówił że bardzo malą dawką. Rano przed badaniem kot nie chciał nic jeść I to mnie zmobilizowało do pójścia do lecznicy, ale jeszcze wieczorem poprzedniego dnia zjadł posiłek. Przez trzy dni po pobraniu krwi kot chodził chwiejnie, przewracał się, nie jadł, karmiłam go na siłę. Kroplówkę dostał pierwszą u weta 200ml, dwie kolejne dni w domu po 200ml podskórnie, NaCl. Kolejne dni zmniejszyłam dawkę na życzenie weta do 100ml. Apetyt powoli wracał, wymiotów nie było. Wet zalecił przez 7 dni synulox na wypadek gdyby to jednak była ostra niewydolność. Osłonowo podawałam lakcid.
4 maja poszłam z kotem na USG. Robił je najlepszy w Szczecinie lekarz od USG. Oto wynik:
“Nerki powiększone do 6 cm długości, istota korowa pogrubiała (przerost), znamiona marskości z przerostem, pęcherz moczowy b/z, śledziona b/z, wątroba b/z, guzów, płynu w jamie brzusznej nie stwierdzam.”
9 maja powtórzyłam badanie krwi.
Mocznik 148 mg/dl (było 273 jeśli dobrze przeliczyłam)
Kreatynina 3.6 mg/dl (było 6.5 jeśli dobrze przeliczyłam)
Glukozy brak (poprzedni wynik okazał się być wynikiem stresu)
fosfor 4.9 mg/dl
Mocz badałam paskiem kilka razy i zawsze była tam krew, natomiast ph zmienne, raz 5 raz 6. Wyniki moczu z labu będę miała jutro.
Tinko napisz mi proszę czy patrząc w wyniki jest szansa, że to ostra niewydolność? Kiedyś miałam kota z przewlekłą niewydolnością nerek, ale to był staruszek no I miał malutkie nereczki, a te powiększone czy dają większą szansę, że to się cofnie? Czy przewlekła niewydolność u 6 latka to normalne. Kotek nigdy nie chorował, tylko w dzieciństwie miał glisty, przez które o mało nie umarł. Czy robaki mogły wtedy uszkodzić nerki? Szczepiony 2005, 2006, 2007, 2009, co pół roku odrobaczany pratelem. Nie miał testów na białaczkę I FIV.
Wet zalecił ipakitine. Czy mimo prawidłowego fosforu podawać? A jeśli tak to czy mogę zastąpić ipakitine mielonymi skorupkami. Czy ten chitozan w ipakitine jest ważny i na co właściwie wpływa? Dużo piszą w necie o alusalu zamiast ipakitine. Który z nich jest według Ciebie skuteczniejszy I bezpieczniejszy?
Wet zalecił fortekor. On ma zmniejszać ciśnienie w kłębuszkach, czy to ciśnienie da się zmierzyć? Czy jest związane z ciśnieniem krwi? Czy jeśli nie jest podwyższone fortekor nie zaszkodzi?
Jakim płynem nawadniać. Wet zalecił NaCl.
Jakie są Twoje poglądy na żywienie kota z niewydolnością nerek. Ja wierzę w barfa, ale każdy z wetów, u których byłam zaleca tylko Renal.
Pozdrawiam serdecznie.