Babcia Emma, Melisa, Mania i Maja - fotki str. 89

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 09, 2011 14:03 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

No własnie, łyse placki na szyi ma :cry: Od czterech lat jej nawraca, ale teraz to własny rekord pobiła, coraz dalej to sięga :( W całym domu pęki włosów, które jej z tego wychodzą, przeraża mnie to.
Ostatni posiew z zeskrobin (robiony miesiąc temu) nic nie wykazał. A byłoby łatwiej, gdyby wykazał.

Nie wiem, do szitu, co z ta alergią... Nie jest to niemożliwe, bo Emma choruje dokładnie od przeprowadzki. Teoretycznie mogłaby np. być uczulona na - no nie wiem - preparat do olejowania podłóg, albo coś. Ale to byłoby straszne, bo przecież nie wywalę podłogi.

Martwi mnie też Melisa, która jak do nas przyszła, ważyła niecałe 2 kg, teraz waży zaledwie 2,5-2,6 kg, a w tym miesiącu kończy chyba rok. Chude toto, jak nie wiem co, a żarłoczne jak smok. I kradnie jedzenie (to niepedagogiczne, ale jak widzę jak zwiewa z plastrem szynki w paszczy z wielce zadowoloną miną, to pękam ze śmiechu).
Może ją odrobaczyć profilaktycznie?

Za to Maniunia, żywiona identycznie, waży tyle samo, tylko, że jest niższa. I nie jest chuda. O nie, wcale nie jest chuda :ryk: Jest takim słodkim kluseczkiem ;)
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Pon maja 09, 2011 14:24 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

jak alergia, to raczej na pokarm
u nas cały tył jednej nóżki jest łysy - wygryzany do skóry i bardziej, bo jak się robią strupy, to je sobie ogryza
Wcześniej były rozdrapane placki na szyi, strupki na głowie, strupki na pupie, drugiej nodze i trochę zachodziło na brzuszek
Przeszliśmy na wyłącznie RC Hypoallergenic i wszystko się wygoiło i włosiem porosło, poza ta jedną nóżką, która się pogorszyła - tzn. tak, jakby wszystkie te ranki z całego ciała przeszły na łapkę :?
Czasem i człowiek się niespodziewanie uczuli na coś, czego całe życie używał, lub jadł

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Pon maja 09, 2011 14:34 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Biedna Kaju-alergiczka :( Dajesz im osobne jedzenie?

Poczytałam ten rozszerzony WOS - trudny jak cholera :twisted:
Obrazek

Conchita

Post » Pon maja 09, 2011 14:44 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

strasznie dużo nudziarstwa jest w tym WOSie :?
dla mnie nie do wykucia
wiedza o społeczeństwie, to powinna byc socjologia, a nie takie knoty do wykuwania na pamięć
Nawet nie próbuję oglądać arkuszy :roll:
W zeszłym roku sąsiadka zdawała, też był jakiś koszmar

Daję im osobne jedzonko - ona hypoalergiczne, jemu uspokajające
Pilnuję misek, bo jak się nasycą swoim, to lubią pójść do sąsiada
Najtrudniejsze było przestawić siebie na zaakceptowanie karmienia samymi chrupami.
Pocieszyło mnie, że to nie na zawsze, podobno po 3 mies. następuje taka poprawa, że można wrócić do mięska

Może Emmie szkodzi jakiś składnik w karmie, który się zmienił w toku produkcji?
No chyba, ze proszek, albo płyn do płukania zmieniłaś, a ona sypia z Tobą?
raczej mi to nie wygląda na kontakt z podłogą
Ale co ja się tam znam
Tylko dermatolog może coś sensownego orzec

pozytywka

Post » Pon maja 09, 2011 14:48 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Bardzo mi szkoda Emmy, ale i tak macie szczęście, bo w Warszawie chociaż można jakiegoś specjalistę znaleźć. :ok: :ok: :ok: za właściwą diagnozę.
Nie martw się Melisą.Miałam Fibi, która była strasznie mała, chuda, a zdrowa.Robiłam cuda, żeby przytyła, każde 5 dkg było powodem dzikiej radości.Teraz jest taka bardziej okrągła, tłusta nie będzie nigdy i dobrze.Też czarna jak smoła, to tak na marginesie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon maja 09, 2011 15:05 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

poza tym w czarnym szczuplej się wygląda ;)

a koty przecież różna budowę mają; bywają mocno zbudowane, z masywnym kośćcem i są elfiki, które mają leciuteńkie kosteczki

kciuki za wszystkie panienki starsze i młodsze, grubsze i chudsze
:ok:

pozytywka

Post » Pon maja 09, 2011 18:14 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Lepiej żeby była chuda niż gruba ,jak np moja Citka, nie ma sposobu jej odchudzić, o jakimś bieganiu nie ma mowy :? Wolałabym mieć dylemat, jak kota przytuczyć, niż jak go odchudzić :?
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Pon maja 09, 2011 22:14 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

No to załatwione, łysoń jutro ma wizytę u dermatologa. Może coś wymyślą w końcu konstruktywnego.

Z innej beczki, zaglądam na wątek Karoli (Chciałabym drugiego kota...) i się normalnie poryczałam, jak opowiadałam TŻ-towi.
Karola znalazła dziś kociaka na śmietniku w szczelnie zawiązanej foliowej torbie.
Co to za ludzie są w stanie robić takie rzeczy????? :evil: :cry: :evil:
Obrazek

Conchita

Post » Wto maja 10, 2011 7:05 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

w zeszłym roku satyr77 znalazł dwa maleńkie kociaki w foliowej torbie na parkingu, dozorczyni powiedziała, że ktoś je przyniósł i podrzucił, żeby auto rozjechało
Fuczek i Siostrzyczka są przepięknymi kotami, mają teraz DS i wątek "Glutki" - od kiedy czytam miau - nic mnie już nie jest w stanie zdziwić jeśli chodzi o naturę człowieka - chociaż regularnie ryczę

pozytywka

Post » Wto maja 10, 2011 7:25 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Aż się we mnie wszystko trzęsie...

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Wto maja 10, 2011 19:11 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

jak wizyta u dermatologa?

pozytywka

Post » Wto maja 10, 2011 19:22 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Siedzimy w kolejce, niby na godzinę zapisy, a poślizg koszmarny...
Obrazek

Conchita

Post » Wto maja 10, 2011 19:41 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

o kurczę, współczuję
trzymam kciuki za wynik :ok:

pozytywka

Post » Wto maja 10, 2011 21:41 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

No wiec po dokładnych ogledzinach p. Dr orzekła - prawie na 100 proc. alergia pokarmowa. Podejrzany jest kurczak. A chciałam kotom dobrze zrobić applawsem...
Mamy znaleźć karmę, która Emma polubi, oparta tylko na jednym rodzaju białka. Nie musi to być koniecznie karma weterynaryjna, ale nie może zawierać kurczaka. Przez 6 tyg. Ma jeść tylko i wyłącznie to. Bez mokrej karmy (już widzę te afery...). I zobaczymy.
Mam nadzieje, ze znajdę karmę oparta na króliku, indyku czy rybie, która polubia wszystkie trzy... Bo inaczej tego nie skoordynuje logistycznie.
Obrazek

Conchita

Post » Wto maja 10, 2011 21:47 Re: Babcia Emma, Melisa i Mania - zdjęcia str. 28

Conchita pisze:No wiec po dokładnych ogledzinach p. Dr orzekła - prawie na 100 proc. alergia pokarmowa. Podejrzany jest kurczak. A chciałam kotom dobrze zrobić applawsem...
Mamy znaleźć karmę, która Emma polubi, oparta tylko na jednym rodzaju białka. Nie musi to być koniecznie karma weterynaryjna, ale nie może zawierać kurczaka. Przez 6 tyg. Ma jeść tylko i wyłącznie to. Bez mokrej karmy (już widzę te afery...). I zobaczymy.
Mam nadzieje, ze znajdę karmę oparta na króliku, indyku czy rybie, która polubia wszystkie trzy... Bo inaczej tego nie skoordynuje logistycznie.

Czyli jednak alergia...
Podobno jest mokre żarcie od RC dla alergików, gadałam ostatnio na ten temat z wetką bo Pixi też najpewniej drapie się z powodu alergii i jutro ustalimy czy wchodzimy z hipoalergiczną karmą czy jednak nie...
Jakbyś znalazła jakąś karmę bez kurczaka to proszę o cynk, bo ja się rozglądałam i te które moje tolerują jednak mają kurę w składzie :( .

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

[poprzednia][następna]