Dokacanie dzikusem, KOCIE WALKI, POMOCY!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 03, 2011 21:22 Dokacanie dzikusem, KOCIE WALKI, POMOCY!

W sobotę do mojego rezydenta dołączyła dzikuska z kieleckiego schroniska. Kotka ma około dwóch lat i większość życia spędziła w DT, który tak naprawdę był piwnicznym pomieszczeniem gospodarczym. Nie wiem ile czasu siedziała w klatce i czy była w ogóle wypuszczana :? Z tego względu spaliły na panewce moje zamiary powolnego oswajania poprzez zabawę. Ona nie potrafi się bawić - zdziwiona patrzy na myszki, piłeczki i inne skarby na sznurkach i bez. Laserka się boi. Ogólnie boi się wszystkich i wszystkiego. Najbardziej ludzi - dotąd widywala ich 2 razy dziennie podczas karmienia.
Mój rezydent przyjął ją z zaciekawieniem. Kicia jest u mnie 4 dzień i jeszcze nie nasyczały na siebie ani raz. Ale pojawił się problem. Pierwszej doby mój kocur ignorował nową kuwetę (przeznaczoną dla kotki) ale teraz kupsztale załatwia do swojej a na siusiu chodzi do niej. Dostawiłam 3 kuwetę. Jest ignorowana przez koty zupełnie :| Nie wiem, czy powinnam mu pozwalać siusiać do jej kuwety? (dopóki nowej to nie przeszkadza, choć jeden sik już powędrował w kąt pokoju). W ogóle kotka nie potrafi się upomnieć o swoje, pozwala mu zjadać sobie z misek (choć stawiam jej pod sofą, pod którą mieszka, tuż przy pyszczku).
Jak mogę małą oswajać jeśli nie w trakcie zabawy? Nie mam niestety pomieszczenia, w którym mogłabym ją oddzielić od rezydenta ;/ A nie chciałabym aby resztę życia spędziła pod kanapą. Nie po to ją z tej piwnicy wyciągnęłam :roll: .
Wyczytałam na forum, że są dwie szkoły - powolne oswajania, krok po kroku i druga - oswajanie na siłę. Czy ta druga metoda sprawdza się w ogóle? Jak widzę przerażone oczy małej to sama się boję jej dotknąć (o ile by mi się udało w ogóle :lol: ).
Proszę o rady!
Ostatnio edytowano Pon cze 06, 2011 10:24 przez gupismurf, łącznie edytowano 3 razy

gupismurf

Od: Nie kwi 10, 2011 19:03

Post » Wto maja 03, 2011 21:29 Re: Dokacanie dzikusem, proszę o rady!

jest u Ciebie zaledwie pare dni ,tym bardziej ,ze jest ze schronu ,więc wystraszona zdezorientowana,dokacanie moze potrwać nawet miesiąc,u mnie trwało to aż półtora miesiaca,nie traciłam jednak nadziei i cierpliwosci,dopóki nie leje sie krew ,nie ma powodu do niepokoju :ok: jedna kuwete i miseczkę mozesz postawić w miejsce gzdie dzikuska przebywa najczesciej,na pare dni,nie masensu kotów izolować,dopóki nie ma krwawych bitew,wszystko zalezy od charakterów ogonów :ok: gdyby było coraz gorzej mozna wspomóc się feromonami kocimi pod nazwą feliway lub krople Bacha ale to ostateczność.cierpliwosci :ok: :kotek:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Wto maja 03, 2011 21:54 Re: Dokacanie dzikusem, proszę o rady!

Moim zdaniem oswajanie doroslego kota na sile jest nieporozumieniem, mozesz jedynie przyprawic go o zawal;) Predzej czy pozniej najwiekszy dzikus obdarza zaufaniem osobe ,ktora daje mu miche. Oswajanie takiego kota jest mozolne,ale kazdy kroczek do przodu daje ogromna radosc. Najpierw zacznie podchodzic na dzwiek stawianej miski z jedzeniem,potem mozesz przelotnie poglaskac w czasie jedzenia ....i tak malymi kroczkami do przodu . Powodzenia zycze:)

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Wto maja 03, 2011 22:16 Re: Dokacanie dzikusem, proszę o rady!

nic na siłę...
wszystko spokojem :P
wątek mziel52 na którym byłaś o oswajaniu dzikuna z Koterii, według mnie jest do wykorzystania dla każdego dzikunia
powodzenia :ok: :ok: :ok:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Śro maja 04, 2011 10:56 Re: Dokacanie dzikusem, proszę o rady!

Dziękuję za odpowiedzi. Feliway'a kupiłam zanim pojechałam po małą,spryskałam jej transporterek - nie wiem na ile pomogło bo z nerwów całą drogę się trzęsła. Teraz już coraz lepiej - już nie patrzy na mnie szalonym ze strachu wzrokiem. Po prostu patrzy :wink:
W nocy rozpoczęło się fukanie - więc koty zaczynają wchodzić w interakcje. I to chyba dzikuska fuka, może zacznie walczyć o swoje :D

gupismurf

Post » Śro maja 04, 2011 13:36 Re: Dokacanie dzikusem, proszę o rady!

koty dogadają się między sobą :kotek:
raz jest to szybciej, raz wolniej, czasami miesiąc
ale się dogadają...
kuwetę postaw tam, gdzie robi siu
jeśli się da wziąć na ręce to spróbuj ją tam włożyć i pokazać
do czystej kuwety wsyp troszkę brudnego żwirku dla zapachu
nauczy się, to tylko kwestia czasu i Twojej wyrozumiałości
jak malutka ma na imię :?: :?: :?:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Post » Śro maja 04, 2011 13:39 Re: Dokacanie dzikusem, proszę o rady!

A jeśli chodzi o kuwety, to ja mam dwie, a koty trzy i one sobie sikają do której im się podoba :)
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro maja 04, 2011 17:11 Re: Dokacanie dzikusem, proszę o rady!

puszatek pisze: jak malutka ma na imię :?: :?: :?:

Nazwaliśmy ją Fiona, z nadzieją, że przeistoczy się z dzikiego ogra w domową królewnę :ok:

Co do kuwet to ja mam w tym momencie rozstawione 4 - z wszystkich korzysta Jaśnie Pan Rezydent, Tosiek :twisted:

Dziś małą odkurzanie wykurzyło spod kanapy - pobiegła na parapet i zszokowana patrzyła przez szybę apotem grzała się w słoneczku :1luvu: Pozwoliła stać obok siebie i podawać pod mordkę smakołyki. Próba dotknięcia zakończona fuczeniem 8)

gupismurf

Post » Czw maja 05, 2011 15:31 Re: Dokacanie dzikusem, proszę o rady!

piękne imię i jakie dostojne :wink:
jaśnie Pan ma w czym wybierać :P dobrze, że masz tyle miejsca...
"pozwoliła stać obok siebie"...
to ogromny sukces :lol:
moja na to nie pozwala, cały czas wychodzi z założenia, że
zjem kota
pomalutku, po kroczku nauczy się ufać :ok: :ok: :ok:

puszatek

Post » Pt maja 06, 2011 18:16 Re: Dokacanie dzikusem, WALKA O KUWETY, POMOCY!

No i pojawiły się problemy. Zaczęło się od tego, że mój rezydent nie pozwala nowej skorzystać z kuwety. Czai się i jak tylko usłyszy, biegnie i ją wypędza. Skutek tego taki, że kotka wychodzi do kuwety jak Tosiek jest na balkonie lub kiedy mnie udaje się go utrzymać. Dzisiaj w nocy miała 4 podejścia. Za ostatnim razem po prostu złapałam Tośka i trzymałam aż nie usłyszałam zasypywania żwirkiem. Poza tym kotka się wycofała totalnie, już nawet pod łóżkiem odsuwa się w najdalszy kąt kiedy podaje jej jedzenie :(
No i Tosiek strzelil kupsztala w kącie salonu, gdzie przebywa kotka. Rzadkiego, tak samo jak nowa do swojej kuwety :roll:
Załamałam się. Mam wrażenie, że zrobiłam krzywdę obydwu kotom - naszemu, który wcale nie potrzebował towarzystwa (tylko sprawiał wrażenie znudzonego) i Fionie, która mieszkała w piwnicy ale nikt jej nie atakował. Poryczałam się dziś z bezsilności.
Czy to normalne, że on ją odgradza od kuwety? Nie wiem co robić :(

gupismurf

Post » Pt maja 06, 2011 18:35 Re: Dokacanie dzikusem, WALKA O KUWETY, POMOCY!

Powiedziałabym standard w momencie jak kot był jedynakiem - ale nie mam superdługiego doświadczenia, więc musimy czekać na opinie bardziej doświadczonych :wink: . U mnie tak było na początku - pierwszy tydzień był ciężki, po nim Kotori załapała, że nie wolno wtedy przeszkadzać (i raczej odpuszczała Rukii, choć do dziś jak ma zły dzień to...)
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt maja 06, 2011 18:43 Re: Dokacanie dzikusem, WALKA O KUWETY, POMOCY!

No niestety to się zdarza i jest formą zastraszania.
Może byłoby warto jednak ograniczyć Fionie przestrzeń do n.p. łazienki. Tam ją karmić, tam wstawić kuwetę i tam próbować się z nią zaprzyjaźnić. Gdy kotka poczuje się pewnie w łazience i w końcu się nią znudzi, to sama zechce zwiedzić resztę domu.
Tymczasem Tosiek powoli będzie oswajał się z myślą, że nie jest już jedynakiem.
Oczywiście musielibyście poświęcać kotce trochę czasu, posiedzieć na kibelku, poczytać na głos, na pewno zaciekawi ją kąpiel.
Bo póki co trudno dać jej wsparcie, i ludzie i kot są dla niej obcy.
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Pt maja 06, 2011 19:50 Re: Dokacanie dzikusem, WALKA O KUWETY, POMOCY!

Właśnie problemem jest to, że w mojej łazience z trudem zmieści się kuweta (po wyniesieniu szafki) a już miejsca dla kota to w ogóle nie ma ;/ Myślałam i o tym ale nie wiem, czy ją cokolwiek zainteresuje (w sensie kąpiel)? Kupiłam 4ty rodzaj wędki, wszystkiego się boi. Jest tak zestresowana, że ledwo żyje. A ja razem z nią. Nie wiem, czy zniesie odgłos prania z takiej bliskości? W ogóle dziś to tylko siąść i płakać. Chcieliśmy dać dom jakiejś małej bidzie to daliśmy jej stres i tyle;/
A ta kupka w salonie to jednak jej a nie Tośka.

gupismurf

Post » Pt maja 06, 2011 20:11 Re: Dokacanie dzikusem, WALKA O KUWETY, POMOCY!

Wcale nie gupi smurfie!
Rozumiem,ze masz dosc całej tej sytuacji :(
Nowa zostawia swoje zapachy gdzie tylko może.Chce w ten sposób zapewnić sobie bezpieczeństwo w nowym miejscu i z nowym kotem ( nie odkryłam oczywiscie Ameryki )
Musisz uzbroić się w cierpliwosc. Dzikusy sa trudnymi kotami.
I nie miej wyrzutów sumienia,ze ma stres.
Ty uratowałaś jej życie!
Dla Toska to też stersująca sytuacja. Próbuje walczyć o swoje, dlatego przegania ja z kuwet ( znów nie odkryłam Ameryki)
Ale na pewno się uda! Koty to towarzyskie stworzenia. Na pewno sie dogadają :wink:
Trzymam kciuki, aby stało się to jak najszybciej. A wtedy będziesz upajac się widokiem spiących, przytulonych do siebie futerek!

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Pt maja 06, 2011 20:24 Re: Dokacanie dzikusem, WALKA O KUWETY, POMOCY!

Hmm...dla dzikusa, to chyba nawet lepiej, takie niewielkie pomieszczenie. W umywalce można poleżeć, albo na pralce, zrzucić ręczniki, wiele kotów chętnie wskakuje do wanny. No ale trudno mi to ocenić, bo nie widziałam Twojej łazienki. Ważne, by kotka mogła spokojnie się załatwić i wytchnąć.
Nie upieram się, może ktoś ma lepszy pomysł, na pewno trzeba czasu. :ok:
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

[następna]