Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka domu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 21, 2011 10:12 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Karotka pisze: Nerki to niestety takie schody, które prowadza w dół. Co jakis czas przechodzi sie stopień w dól i chwile sie tam przebywa, raz dłużej, raz krócej, po czym znów sie schodzi niżej. Tak jest :(

Ładnie to ujełaś Agnieszko, i tak właśnie można to opisać.
Moja Kitka nerkowa też uwielbia słoneczko, zwija się w swoim ulubionym pudełku na zewnętrznym parapecie okna i grzeje, grzeje, grzeje chude, biedne ciałko.
A ja się cieszę, że doczekała jeszcze tej wiosny, tego słońca, zieleni.
Anusia, a my na jednym wózku jedziemy jeśli chodzi o te nasze bidy, wiem, co czujesz ... :(.
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Czw kwi 21, 2011 10:26 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Karotko, bardzo trafnie napisane :(

przytulam Was dziewczyny...
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Czw kwi 21, 2011 11:00 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Dokładnie, niech robi co chce, na co ma ochotę, nie można jej odbierać tego co kocha, niech będzie szczęśliwa.

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Czw kwi 21, 2011 11:32 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Ania, ja tak o Draculu myślałam jakies 1,5 roku. A on z koszmarnym futerkiem, wychudzony i biedny, a jednak żył i trzymał się tego życia kurczowo. Też się bałam, dokładnie tak jak Ty, ale gdy przyszedł ten moment - wiedziałam, że to już.

Co do słońca - obserwuj ją po prostu. Wbrew radosnym stwierdzeniom, słońce może zaszkodzić. Dracul się najnormalniej w świecie przegrzewał. Gdyby tak nie było, gdybym tego nie widziała, gdyby wet tego nie potwierdził, nie psałabym o tym. Po prostu uważaj.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt kwi 22, 2011 12:07 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Mam wielką nadzieję, że przed Patisonkiem jeszcze wiele, wiele słonecznych dzionków!!!
Jest z Wami absolutnie szczęśliwa, ma najlepszą opiekę i morze miłości - to najważniejsze...
Karotka pięknie porównała tę chorobę do schodów. Nigdy nie wiemy ile jeszcze stopni przed naszym Ukochaniem. Czasem znacznie więcej niż możemy przypuszczać... I tego całym sercem Wam życzę :!:
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Pt kwi 22, 2011 17:16 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Obrazek

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Pt kwi 22, 2011 19:41 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

wesołych świąt Aniu dla Ciebie i całej rodzinki ludzko-kociej :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Sob kwi 23, 2011 12:05 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Patka mądra jest, dziś wróciliśmy z zakupów wcześnie, wypuściliśmy ją z sypialni i ona już biegła na balkon szukając słońca :) Niestety, za wcześnie jeszcze na to, wróciła więc spać z Bunią w sypialni.

A po południu jak tylko jest słońce to Patek się opala a potem wraca i kładzie na fotelu. Najlepiej jak obok jest któryś z kotów. Wyglądają wtedy słodko a i Patka jest szczęśliwa :1luvu:

Obrazek

Obrazek

Dziękujemy za życzenia, Wam też życzymy Wesołych Świąt!

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Sob kwi 23, 2011 21:17 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Spokojnych świąt i dużo zdrowia dla wszystkich
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Wto kwi 26, 2011 21:12 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Mokkuniu, koty z anemią lgną do ciepłych miejsc. Są nieco wyziębione. Słonce kochają, ale rzeczywiście trzeba bardzo uważać, żeby nie dostały udaru. Zdrowe koty nie leżą plackiem na słońcu. Kładą się zawsze w cieniu tak, żeby promienie słoneczne przedostawały się tylko na brzuszek i zadek. Może na balkonie jakaś parasolka wciśnięta w doniczkę z ziemią byłaby rozwiązaniem, żeby chronić główkę. Poza tym próbowałabym z ciepłym termoforem na noc. Nie wiem, czy już czas na EPO, bo nie pamiętam ostatnich wyników morfologii i nie pamiętam też, kiedy były one robione, ale wtedy chyba hematokryt był tak ok. 24. Przy wyniku 18 rozważyłabym na pewno podawanie odpowiedniego preparatu.

Przepraszam, że ostatnio w ogóle się nie odzywałam. Sama wiesz, jak to jest, gdy ma się wiele innych spraw priorytetowych.

Trzymam za Was wielgachne kciuki
Tinka
Ostatnio edytowano Wto kwi 26, 2011 21:16 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto kwi 26, 2011 21:16 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

ale u Was buro i rozkosznie, mimo wszystko :1luvu:
Filemon, Nuteńka [*] kocham na wieki....
Franuś [*] w moim serduszku na zawsze
Dzwoneczku [*] Kochanie, pamiętam...
Bokiruniu [*] dziękuję...
Obrazek
Obrazek

Satoru

Od: Czw sie 21, 2003 13:32

Post » Wto kwi 26, 2011 21:27 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Tinko, dziękuję :)

Ja mam chyba dziwne koty, bo moje uwielbiają leżeć w pełnym słońcu 8O z Patką pod tym względem może konkurować Shibasek :) U nas na balkonie jest tak, że są miejsca zacienione i Patka mądralinka robi tak, że się smaży, jak jej za gorąco schodzi w cień, kładzie się na zimne kafle, odpoczywa i znowu po jakimś czasie wraca na słońce. A Shibasek to dziś siedział na balkonie kilka godzin, nie to, że w słońcu, on siedział nawet po ciemku już :twisted:
Badania Patka miała robione dokładnie miesiąc temu, jutro/pojutrze mamy w planach zabrać ją na powtórne badania, ostatnio morfologia była "za dobra" na EPO.
W nocy Patka uwielbia spać pod kołdrą, wtulona w TŻta, spróbujemy z tym termoforkiem, bo teraz u nas w sypialni jest przyjemny chłód i wiecznie otwarte okno i tak teraz pod wpływem Twojego wpisu zdałam sobie sprawę, że Patkowi to się może średnio podobać :oops:

Dyskutowaliśmy dziś z TŻtem odnośnie tego badania krwi. Bo zastanawialiśmy się, czy jest sens Patkę jeszcze męczyć i stresować. Bo co mi da wiedza, że mocznik czy kreatynina wzrosła/spadła. Nic. Nie zmieni to naszego leczenia, nie zrezygnujemy z codziennych kroplówek, do których już tak w trójkę przywykliśmy, że praktycznie nie zauważamy kiedy już jest po podaniu ;) No ale doszliśmy do wniosku, że morfologii musimy przypilnować, sprawdzić czy nie trzeba podać EPO i czy jonogram się jakoś nie rozjechał tak, że trzeba zmienić płyny albo włączyć nowe leki. Tak więc Patka badania nie ominą, trzymajcie kciuki za wyniki :ok:

mokkunia

Post » Wto kwi 26, 2011 21:38 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Shibasek - grubasek :oops: i za Patkę, żeby również nabrała takich kształtów :ok:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Śro kwi 27, 2011 18:51 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

Mokkuniu, cofnęłam sie o kilka stron wątku i znalazłam ostatnie wyniki Patki. Morfologii i jonogramu, jak sama piszesz, bardzo bym pilnowała. Hematokryt był wtedy lekko powyżej 29 proc. Oczywiście był o za wiele wysoki, żeby zacząć stosować preparaty pobudzającą szpik kostny do produkcji erytropoetyny. U nas zaczyna się podawać odpowiednie preparaty, o czym nadmieniłam, przy wyniku hematokrytu mniej więcej 18 proc. Ale hematokryt u kotów z anemią nieregeneratywną może spadać w ciągu tygodnia o ok. 2 punkty procentowe. Tak więc badania, zresztą jak ustaliliście, są w najbliższym czasie jak najbardziej wskazane.

Cieplutkie pozdrowienia
Tinka

Cały czas myślę, że wielka szkoda, że z codziennymi kroplówkami podskórnymi nie zaczęliście od samego początku choroby.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro kwi 27, 2011 19:55 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty z PNN słabiutka :(

kopiuję z wątku nerkowego

mokkunia pisze:Mamy najnowsze wyniki Patty :( Niestety są gorsze :( Poleciało praktycznie wszystko :(

kreatynina 10,50 mg/dl
mocznik 187,29 mg/dl
wapń 18,47 mg/dl
fosfor 6,75 mg/dl
krwinki czerwone 3,71
hemoglobina 5,80
hematokryt 20
MCV 53
MCH 15,70
MCHC 29,40
PLT 206 tys/mm3
krwinki białe 6,10 tys/mm3

resztka jonogramu będzie za 2-3 dni bo nie było możliwości zrobienia na miejscu
biorę poprawkę, że może być trochę rozbieżności w wynikach (bo tym razem w innym labie były robione) ale każdy widzi w którą to idzie stronę :(

Jutro dzwonię do naszego weta prowadzącego, zapytać czy już czas na EPO :( Patkę zważyliśmy w lecznicy - 3,60kg czyli o 0,20kg mniej niż ostatnio i o tyle samo mniej niż pokazuje waga w domu :( Łącznie od początku kryzysu straciła 0,40kg

Zdecydowałam się jednak na badania krwi w lecznicy SOWA (ze względu na bliskość lecznicy) i oboje z TŻtem jednogłośnie stwierdziliśmy, że to była nasza ostatnia wizyta. Odradzam i nie polecam.
A jaki problem, żeby odebrać wyniki 8O Nie praktykuje się wydawania wyniku powiedział mi Pan, który odebrał telefon, mogę przyjść i porozmawiać z weterynarzem :roll:

mokkunia

[poprzednia][następna]