Zabrała moje serce i poszła sobie. Kasia [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 20, 2011 7:26 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

hanelko, a czemu wet zdecydowała o podawaniu furosemidu?

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro kwi 20, 2011 10:12 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Sorki za wtręt!
Proszę! Podpiszcie dziewczyny i chłopaki.
Trafiłam przypadkiem :cry: .Komentowac nie będę bo nie ma słów!
http://www.petycjeonline.pl/petycja/pet ... ie-psa/329
Należy pamietać o weryfikacji podpisu inaczej głos nie jest ważny.
Moze rozesłać po wątkach bo mało coś tych podpisów.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro kwi 20, 2011 15:03 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

mokkunia pisze:hanelko, a czemu wet zdecydowała o podawaniu furosemidu?
Podawanie furosemidu było rozważane już wcześniej. Byłam teraz z Kasią na ekstra wizycie tydzień przed planowanym terminem, bo się gorzej poczuła i doktor zadecydowała, żeby podawać.
Obrazek

hanelka

Od: Nie lut 24, 2008 19:33

Post » Śro kwi 20, 2011 15:20 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

mokkunia zadała pytanie: "dlaczego?". Twoja obszerna wypowiedź zawiera odpowiedzi na pytania "kiedy byłaś" i "kto zdecydował". Nie zawiera odpowiedzi na pytanie "dlaczego i na jakiej podstawie zdecydował". Wskazania do podawania Furosemidu występują rzadko. Można o nich wnioskować z badań, które nie zostały wykonane.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro kwi 20, 2011 15:31 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

PcimOlki pisze:mokkunia zadała pytanie: "dlaczego?". Twoja obszerna wypowiedź zawiera odpowiedzi na pytania "kiedy byłaś" i "kto zdecydował". Nie zawiera odpowiedzi na pytanie "dlaczego i na jakiej podstawie zdecydował". Wskazania do podawania Furosemidu występują rzadko. Można o nich wnioskować z badań, które nie zostały wykonane.
Poszłam z chorym kotem do wetki. Kot został dokładnie zbadany. Wetka zadała mi sporo pytań o zachowanie kota. Miała do wglądu wszystkie wyniki badań. Na podstawie tych wszystkich elementów zdecydowała o podawaniu takich lekarstw.
Dlaczego? Widocznie uznała to za potrzebne.
Obrazek

hanelka

Post » Śro kwi 20, 2011 19:04 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

hanelko ja zapytałam o ten Furosemid, bo niestety moja Patka też go na początku dostawała a nie powinna :( Ja wetce ufałam, tak jak Ty teraz ufasz swojej. I jak zaczęłam dostawać pierwsze sygnały właśnie z miau o Furosemidzie to też broniłam decyzji wetki. Ale potem to samo usłyszałam od weta do którego Patty trafiła na samo usg nerek. No i w dużym skrócie... został on wetem prowadzącym Patty a Furosemid odstawiony raz na zawsze.
Furosemid to silny lek, wypłukuje wodę i elektrolity a nam przecież nie o to chodzi. Przez to cały proces w organizmie kota jest zaburzony i może to spowodować więcej problemów niż korzyści. Owszem są przypadki, kiedy trzeba włączyć furosemid (np. przy problemach z sercem czy kiedy właśnie chcemy się pozbyć "wody z kota"). Gdybym wtedy miała taką wiedzę o nerkach, lekach jak teraz nie podałabym Patty tego leku. Podobne działanie, ale lekkie, bo to lek ziołowy na np. Lespewet.

mokkunia

Post » Śro kwi 20, 2011 19:14 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Też czytałam o tym leku. Dokładnie to samo, co piszesz. Musiał być jakiś powód, że kazała podawać, bo jak na początku chodziłam jeszcze na kroplówki do osiedlowej lecznicy, bardzo wyraźnie zaznaczała, żeby broń boże nie dawali jej Furosemidu.
Obrazek

hanelka

Post » Śro kwi 20, 2011 19:34 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

mokkunia pisze:...
Furosemid to silny lek, wypłukuje wodę i elektrolity a nam przecież nie o to chodzi. Przez to cały proces w organizmie kota jest zaburzony i może to spowodować więcej problemów niż korzyści. Owszem są przypadki, kiedy trzeba włączyć furosemid (np. przy problemach z sercem czy kiedy właśnie chcemy się pozbyć "wody z kota"). Gdybym wtedy miała taką wiedzę o nerkach, lekach jak teraz nie podałabym Patty tego leku. Podobne działanie, ale lekkie, bo to lek ziołowy na np. Lespewet.

Albo sodu z kota się pozbyć. Bez kontroli poziomu sodu i potasu, podawanie furosemidu jest zajeryzykowne. Pomijając już, że niczego nie poprawia - poza może stopniem mumifikacji kota.
Niestety, ale od początku kot jest prowadzony źle - teraz już niebezpiecznie źle. Kompletny brak diagnostyki. Nieokreślone przyczyny niewydolnośći. Brak wykluczenia infekcji. Zignorowanie leukocytozy. Po prostu katastrofa. Wszystko co tu napisała pixie, mokkunia i ja można sobie znaleźć w powrzechnie dostępnych i wiarygodnych źródłach. (IRIS, WSAWA). Procedury, opracowane przez światowych specjalistów masz podlinkowane w dokumentach powyżej. Uważasz, że twoja wetka jest mądrzejsza od specjalistów międzynarodowego instytutu nefrologii, żeby procedur przez instytut zalecanych nie przestrzegać? Bo moim zdaniem jest po prostu niedouczona. A jeśłi się mylę, to niech to merytorycznie uzasadni. Jest to jej obowiązek.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob kwi 23, 2011 16:37 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Spokoju i radości,
zdrowia, pomyślności,
zajączków i pisanek.
Mazurków wypiekanych,
dyngusowego lania
i wesołego świętowania.
Życzy mamut z rodziną i 8-mio :kotek:em
Obrazek
„W Polsce skumulowały się trzy najgorsze zarazy: PiS, KK i coronawirus.”
„Patrząc na naszych obecnych polityków mogę stwierdzić,
że najwięcej kultury jest w serze, jogurcie i kefirze.”

„Jeżeli człowiek rodzi się nie prosięciem, a niemowlęciem ludzkim,
to nie powinien na starość być świnią tylko człowiekiem”.
- Władysław Bartoszewski
„Cienia i wolności nie przydepniesz butem”.- Antoni Regulski
„Pobożność jest niezwykle ważna, ale rozumu nie zastąpi”. - Ks. Józef Tischner
„Ręce, które pomagają są bardziej święte, niż usta które się modlą”. - Maria Czubaszek

mamut

Od: Śro lip 09, 2008 17:44

Post » Sob kwi 23, 2011 16:56 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Tobie Kasiu,
Twojej Opiekunce i jej Rodzinie
oraz
Twoim Towarzyszom Czteronożnym
życzymy
wesołych i pogodnych
ŚWIĄT
Niech te Święta przyniosą WAM cud -ZDROWIE !
:1luvu:
Ostatnio edytowano Sob kwi 23, 2011 16:59 przez ASK@, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob kwi 23, 2011 16:57 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Spokojnych świąt kochani.
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob kwi 23, 2011 18:46 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świat dla Ciebie Aniu i wszystkich futrzastych :)
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Nie kwi 24, 2011 12:43 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Wszystkiego najlepszego, spokoju, pogody, zdrowia! ZDROWIA!!! Wszystkim, którzy do nas zaglądają :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Kasia – Wielkanocny Zajączek :1luvu:

Obrazek
Obrazek

hanelka

Post » Nie kwi 24, 2011 16:25 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

piękny Zajączek :1luvu:
dużo zdrowia dla Kasi :ok:

mokkunia

Post » Śro kwi 27, 2011 13:43 Re: POŁAMANA KOTKA W DTCHORE NERKI POMOC FIN.POTRZEBNA!!!!

Witaj Hanelko ,co u was słychać ?
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

[poprzednia][następna]