Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Podawanie furosemidu było rozważane już wcześniej. Byłam teraz z Kasią na ekstra wizycie tydzień przed planowanym terminem, bo się gorzej poczuła i doktor zadecydowała, żeby podawać.mokkunia pisze:hanelko, a czemu wet zdecydowała o podawaniu furosemidu?
Poszłam z chorym kotem do wetki. Kot został dokładnie zbadany. Wetka zadała mi sporo pytań o zachowanie kota. Miała do wglądu wszystkie wyniki badań. Na podstawie tych wszystkich elementów zdecydowała o podawaniu takich lekarstw.PcimOlki pisze:mokkunia zadała pytanie: "dlaczego?". Twoja obszerna wypowiedź zawiera odpowiedzi na pytania "kiedy byłaś" i "kto zdecydował". Nie zawiera odpowiedzi na pytanie "dlaczego i na jakiej podstawie zdecydował". Wskazania do podawania Furosemidu występują rzadko. Można o nich wnioskować z badań, które nie zostały wykonane.
mokkunia pisze:...
Furosemid to silny lek, wypłukuje wodę i elektrolity a nam przecież nie o to chodzi. Przez to cały proces w organizmie kota jest zaburzony i może to spowodować więcej problemów niż korzyści. Owszem są przypadki, kiedy trzeba włączyć furosemid (np. przy problemach z sercem czy kiedy właśnie chcemy się pozbyć "wody z kota"). Gdybym wtedy miała taką wiedzę o nerkach, lekach jak teraz nie podałabym Patty tego leku. Podobne działanie, ale lekkie, bo to lek ziołowy na np. Lespewet.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter, Marmotka, pibon i 24 gości