Komandos, Michal, Hogata oraz goscie.Komandos urodziny 17.11

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 27, 2011 10:45 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

Conchita pisze:Właśnie dopiero mi zaświtało Mary_Poole, że mamy bardzo podobny zestaw - kudłacza, buraska z jasną paszczą i czarnuszka :ryk:
Ależ ja mam refleks.
Skąd wzięłaś kudłatą Hogatę?

Hogata i Emir są kotami z mojej hodowli :mrgreen: Hogata pojechała do "Swojej" Dużej do Anglii a Emir został ze mną :mrgreen:

PearlRain

Od: Pt gru 11, 2009 12:06

Post » Śro kwi 27, 2011 11:42 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

PearlRain pisze:
Conchita pisze:Właśnie dopiero mi zaświtało Mary_Poole, że mamy bardzo podobny zestaw - kudłacza, buraska z jasną paszczą i czarnuszka :ryk:
Ależ ja mam refleks.
Skąd wzięłaś kudłatą Hogatę?

Hogata i Emir są kotami z mojej hodowli :mrgreen: Hogata pojechała do "Swojej" Dużej do Anglii a Emir został ze mną :mrgreen:

Hogata sie niestety nie sprawdza pod opieka zadnego innego opiekuna tylko mnie. Nie lubi ludzi, od kociaka biegala za mna jak piesek a reszta domownikow miala jej dosyc. :mrgreen:

Komandos to kot mojego TZ. Pojechalismy po kociaka z ogloszenia i ja chcialam innego, ale TZ zostal oczarowany ta mala czarna kulka. Pozniej to ja niestety musialam karmic to to i masowac mu brzuszek (byl troche za maly zeby byc bez mamy jak nam go oddali) :mrgreen:

A Michal to kot wspolny, przygarniety z organizacji zajmujacej sie bezdomnymi kotami. Jak go bralam byl tak brudny, ze nie wiedzialam, ze to pregus :) Wygladal jak dymny. Pozniej sie domyl i sie okazalo, ze caly paskowany 8O A ja nigdy nie chcialam burasa :mrgreen:

Mary_Poole

Od: Wto lut 03, 2009 21:51

Post » Śro kwi 27, 2011 11:52 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

A jak tam u Was schroniska wyglądają? Tez przepełnione?
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Śro kwi 27, 2011 11:58 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

Ja ostatnio u weta w poczekalni widziałam czasopismo, wydawane przez brytyjską organizację Cats Protection. Bardzo profesjonalne. Tam to wszystko wygląda na znacznie lepiej zorganizowane, niż u nas...
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro kwi 27, 2011 12:30 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

Wiecie, tutaj gdzie ja mieszkam jest malo kotow wiec ciezko powiedziec. W momencie kiedy znajdziesz ogloszenie, ze ktos ma kota do oddania/sprzedania to trzeba szybko dzwonic, jechac i brac. Swiadomosc ludzi tez jest inna. Z tego o zauwazylam koty sa najczesciej oddawane z powodu przeprowadzki (bardzo duzo ludzi stracilo domy podczas kryzysu a na wynajmowanym bardzo czesto nie mozna trzymac zwierzat) i pojawiajacego sie dziecka (ludzie nie maja czasu, ewentualnie dziecko meczy kota wiec ludzie uwazaja, ze to nie fair w stosunku do kota). Ale na poludniu to juz troche inna historia (okolice Londynu) i tam jest sporo bezdomniaczkow, niektore kociaki padaja z wyczerpania od pchel 8O

Glownym centrum gdzie masz schronisko jest RSPCA, ktore ma dosc zla prase z tego powodu, ze nieadopcyjne zwierzaki sa usypiane. Nawet jak sa w pelni zdrowe. Ogolnie zaklada sie, ze kot nie moze czekac na adopcje dluzej niz kilka miesiecy, pozniej jest usypiany.

Cats Protection Agency - wlasnie stamtad wzielam Michala. Ja mialam pecha i dostalam Michala tlustego, z kk i biegunka. Jak mialam wizyte przedadopcyjna to dopytywalam sie o wolontariat (wolontariuszka starala sie nam wcisnac dwa koty :mrgreen: ) i sa rozne rzeczy, ktore mozna robic:

Zbieranie kasy. Przewaznie studenci jakichs kierunkow buisnesowych. Dzwonia po roznych organizacjach i pytaja czy nie mieliby ochoty wplacic kasy na fundacje. Rowniez staraja sie miec stoisko na wiekszosci imprez gdzie stoja z kotem czy tez dwoma i zbieraja kase do puszki, rozdaja formularze z 1%.

Internet. Grafika komputerowa, uaktualnianie strony, robienie ogloszen. Przewaznie to sa nieletnie dzieciaki :)

Wozenie kotow do weterynarza. To jest pomoc ludziom starszym. Wozenie im kotow do weterynarza na szczepienia itd. Przez to starsi ludzie nawet jak nie maja juz sily moga nadal trzymac zadbanego zwierzaka

Wizyty przedadopcyjne. Telefony poadopcyjne itd

No i domy tymczasowe. Dom tymczasowe dostaje karme i zwirek. Fundacja oplaca tez weta, Ty jestes tylko zajety socjalizowaniem zwierzaka. W momencie kiedy masz duzy ogrod fundacja stawia Ci woliere tam i koty sa w wolierze, tylko na kilka godzin dziennie brane do domu. (Michal byl w takiej wolierze). Jak stwierdzisz, ze nadajesz sie do kociakow to dostajesz inkubator i male osseski do domu :)

Kazde miasto ma tez koordynatora, ktory wszystkim koordynuje i organizuje i rozlicza sie z 'centrala'.

Osoby, ktore np lubia persy moga zostac domkiem tymczasowym specjalistycznym i dostawac persy pod opieke itd. CPA nie usypia kotow z FIV czy tez FelV.

Koty problematyczne (nerkowce itd) sa wyadoptowane na zasadzie stalego domku tymczasowego czyli dostajesz kota, podpisujesz umowe i fundacja oplaca koszty leczenia, specjalistycznej karmy poki kocio zyje. A poza tym jestes jak wlasciciel kota z tym, ze z dosc dobra polisa zdrowotna.

Niewykluczone, ze po przeprowadzce wezme jakas biede na DT, ale zobaczymy :)

Schronisk jako takich nie ma, zbieracze istnieja (w Leicester jest 60 letni Polak, ktory ma okolo 30 kotow na podworku. RSPCA mu je lapie, szczepi i sterylizuje i mieszkaja sobie dalej). Ale u mnie nie ma az tylu kotow prawde mowiac.

Mary_Poole

Post » Śro kwi 27, 2011 12:40 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

Baaaardzo wazna rzecz! W Anglii nie dostaniesz kota za darmo. Zazwyczaj to koszt 50 funtow. Tlumacza to tym, ze za te pieniadze kot zostal zaszczepiony, odrobaczony, wysterylizowany i zaczipowany. Mozna dac wiecej oczywiscie.

Z tym, ze to tez jest kwestia mentalnosci. W dobrym tonie jest zaplacenie za zwierzaka. Niektorzy ludzie, ktorzy maja kociaki do oddania wymagaja wplaty na CPA w wysokosci 30 funtow w zamian za kociaka.

Mary_Poole

Post » Śro kwi 27, 2011 13:00 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

właśnie...a ja usłyszałam, że branie 15 - 20 zł przez schronisko to coś okropnego bo "przecież ja tego kota biorę i oni powinni być wdzięczni..." :evil:
ja biorąc kota np z DT czułabym się zobligowana do wpłaty - np. na fundację którą DT współpracuje. Zrobiłabym jakiś bazarek itp. Bo przecież ktoś na niego łożył, leczył, karmił.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro kwi 27, 2011 13:24 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

No tak. I powinno sie po nogach calowac bo ktos chce kota. Wiesz dagmara z czyms takim to najlepiej by bylo wejsc do szkol I na godzinie wychowawczej dzieci uswiadamiac. Townies w telewizji o tym mowic. Zmienic narodowa mentalnosc jest trudno, ale jest to mozliwe. Dziwne, ze w Polsce kazdy zaplaci za kibel na dworcu a za kota juz nie. W Anglii jest na odwrot. Bylaby rozroba gdyby ktos kazal placid za toalete w miejscu publicznym

Mary_Poole

Post » Śro kwi 27, 2011 13:25 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

Kefir podoba Ci siem Hogata jak spi?
Komandos

Mary_Poole

Post » Śro kwi 27, 2011 13:33 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

nooo . Tak mądrze wygląda nie tak jak moi współtowarzysze.
Pewnie i pogadać z nią można...
Obrazek

czarno-czarni

Post » Śro kwi 27, 2011 13:39 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

Kefir, mnie ona tesz siem podobala, ale pogadac z niom nie pogadasz. Chyba, ze o myciu futerka i owijaniu duzej wokol ogona. na niczym innym ona siem nie zna i niczym innym nie interesuje. moze jeszcze turlaniem po lozku. Ale ladna jest, tylko guuupia. Juz z Komandosem bardziej pogadasz. Ona rozumku nie ma za duzo.
Michal

Mary_Poole

Post » Czw kwi 28, 2011 19:26 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

Mary_Poole pisze:Schronisk jako takich nie ma, zbieracze istnieja (w Leicester jest 60 letni Polak, ktory ma okolo 30 kotow na podworku. RSPCA mu je lapie, szczepi i sterylizuje i mieszkaja sobie dalej). Ale u mnie nie ma az tylu kotow prawde mowiac.

mówisz i panu Edku? :lol: niedawno miał więcej kotów :?:

żem dziś spał cały dzień bez odpoczynku, zjad bym cóś dobrego te chrupki już mnie w zemby gryzom no
Emir

PearlRain

Post » Czw kwi 28, 2011 19:32 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

więc tak: mówię, jak było chłopaki. Głód mje przycisnął - miski puste, Duża - olewa temat. A u Morfinki miseczka heh pełna. Ino jej miska obok niej na szafe=ce stoi. No to ide. Wiecie - po krześle, na parapet, na szafkę. Baba śpi. Ja normalnie żem po milimetrze w ciszy kąpletnej łapy przestawiał i nieruchomja.. nieró.. znaczy żem stawał co jakiś czas - ona śpi.
Wczoraj mje w tym momencie pobiła - rzuciła się jak tygrys, rany. Ale dziś - no spała. No to ja ide. Na wszelki wypadek żem na kuchence dalej przysiadł i paczę - śpi. Ale oko otwiera i łypie na mnie - no to ja żem się zebrał w sobie i czekam - a ona oko zamkła i śpi. Dała mje wyjeść se z miski. No mówię wam - baba mje nie pobiła dziś. No sam nie wiem - może ona źle sie czuje? Czy jak?
Obrazek

czarno-czarni

Post » Czw kwi 28, 2011 19:37 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

Morf kumpel ale odważnyś tak siem zasadzić na jedzenie przy babie, masz szczemście że Ciem nie pobiła, mję Hogata nie raz obtłukła a jak bluzgała na mię za te pare chrópków co żem jej wyjadł, stszała brachu za odwagem

PearlRain

Post » Czw kwi 28, 2011 22:01 Re: Michas, Komandos i Hogata oraz goscie - fotki str 22

Morf, ona miała dzień dobroci dla zwieżont.
Emma
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

[poprzednia][następna]