Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 25, 2011 13:10 Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Moja koleżanka ma następujący problem - mieszka w domku z ogródkiem, z którego wyjście jest jedynie do ogrodów - jej i sąsiadów. No i tu jest problem - Lori ma 9 kotów i koty te wychodzą do ogrodu - ok. 5 z nich nie rusza się dalej, ale 4 to łaziki :( Sąsiedzi na przeciwko też mają koty ( jedni 5, drudzy 1), ale sąsiedzi z domu obok mają pretensję tylko do Lori - jej kotom zdarza się wizyta w ich ogródku i pies sąsiadów skaleczył się kiedyś o sąg drzewa, gnając do nich (lub innych kotów...). Co gorsza zamiast skontaktować się z Lori, dzwonią do jej ojca, który jest chory i nie sa mu potrzebne dodatkowe "atrakcje". Na prośby, by się z nią kontaktować i propozycje rozstrzygnięć (np. wypuszczanie kotów tylko w określonych godzinach) - odpowiedź brzmi "Nie bo nie".
Czy jest sposób osiatkowania (bez budowy woliery) w taki sposób, by koty bywały tylko na "swoim"? Ogródek jest dość spory, ale Lori zależy na tym by koty miały możliwość wyjścia na świeże powietrze a sąsiedzi nie niepokoili jej taty. A jeśli woliera jest jedynym rozwiązaniem - znacie jakieś porządne firmy z okolic Katowic, które robią takie rzeczy?
Z góry dziękuję za podpowiedzi :ok:
Ostatnio edytowano Czw paź 20, 2011 17:59 przez Alienor, łącznie edytowano 1 raz
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon kwi 25, 2011 13:12 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

woliera to chyba najlepsze rozwiazanie :roll:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon kwi 25, 2011 13:32 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

a ja sobie zaznacza bo moge niedlugo miec podobny problem

Mary_Poole

Od: Wto lut 03, 2009 21:51

Post » Pon kwi 25, 2011 21:21 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

A czy są jakieś inne sposoby? Bo one kopią więc Lori się boi że się przeryją pod spodem z czystej przekory :wink:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Pon kwi 25, 2011 21:27 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Alienor pisze:A czy są jakieś inne sposoby? Bo one kopią więc Lori się boi że się przeryją pod spodem z czystej przekory :wink:

czyli musiało by byc cos głeboko wkopane albo sciany przytwierdzone do podłoza :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Wto kwi 26, 2011 0:15 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

A ja współczuje takich sąsiadów, choc jestem w pełni dorosła i nikt do rodziców dzwonić nie będzie - to raczej ja dzwoniłabym do mamusi takiego sąsiada, że coś mu się pozajączkowało.
Moja kotka wychodzi , koty sąsiadów wychodzą, psy sąsiada kochają swojego kocurka, mojej kotki nie cierpią, więc co - mają zlikwidować psy, bo szczekają , jak zobaczą rudą?
Nie dajmy się zwariowac, owszem "my home is my castle" , ale wytłumacz to zwierzętom.
A tak serio , to rozwiązaniem mogłoby byc opłotowanie z siatką zawiniętą od góry do wnętrza ogrodu.
A mniej serio to nękać sąsiadów, że szczekanie psów stresuje koty :mrgreen:

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto kwi 26, 2011 1:55 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Ja coś takiego upatrzyłam sobie tutaj.. (patrz zdjęcia):
viewtopic.php?f=1&t=348&start=660
Mnie to czeka i miło by było, gdyby kot nie miał możliwości wyjścia poza mały ogródek, inaczej nici z wyjść w ogóle, a to kot wychowany na dworze z silną potrzebą wyjść. Tylko nie wiem, czy to rozwiązanie przy moim sprawdzi się na tyle, by mógł pozostawać na ogrodzie bez nadzoru na dłuższy czas, no i co na to sąsiedzi, a z nimi muszę się liczyć.. :|
pwpw

Post » Wto kwi 26, 2011 10:40 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Pewnie wszystko zależy od punktu siedzenia ;)
Gdybym miała psa który gania koty też nie byłabym najszczęśliwsza gdyby na mój teren, ogród, wchodziły koty sąsiadów - bo oznaczałoby to konieczność wiązania psa ewentualnie godzenie się że w końcu kota dopadnie - z wszelkimi tego konsekwencjami dla psa, kota, stosunków dobrosąsiedzkich.

Pomysł z folią na pewno jest do rozpatrzenia - pomysłowy, z szansą na bycie bardzo skutecznym.
I rozważyłabym go tym bardziej że w tym wszystkim jest pies który może kotu krzywdę zrobić - oraz niechętny sąsiad.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto kwi 26, 2011 12:36 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Lori też w pełni dorosła - niestety pomysł dzwonienia do rodziców sąsiadów odpada w przedbiegach - oni już po tamtej stronie zdaje się. Pies nie goni tak "na poważnie" - wygania je ze swego terytorium i to mu wystarczy do szczęścia.
Za wszelkie sugestie dziękuję - przekażę Lori, zobaczymy co wybierze :D

Alienor

Post » Wto kwi 26, 2011 12:40 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Alienor pisze:Moja koleżanka ma następujący problem - mieszka w domku z ogródkiem, z którego wyjście jest jedynie do ogrodów - jej i sąsiadów. No i tu jest problem - Lori ma 9 kotów i koty te wychodzą do ogrodu - ok. 5 z nich nie rusza się dalej, ale 4 to łaziki :( Sąsiedzi na przeciwko też mają koty ( jedni 5, drudzy 1), ale sąsiedzi z domu obok mają pretensję tylko do Lori - jej kotom zdarza się wizyta w ich ogródku i pies sąsiadów skaleczył się kiedyś o sąg drzewa, gnając do nich (lub innych kotów...). Co gorsza zamiast skontaktować się z Lori, dzwonią do jej ojca, który jest chory i nie sa mu potrzebne dodatkowe "atrakcje". Na prośby, by się z nią kontaktować i propozycje rozstrzygnięć (np. wypuszczanie kotów tylko w określonych godzinach) - odpowiedź brzmi "Nie bo nie".
Czy jest sposób osiatkowania (bez budowy woliery) w taki sposób, by koty bywaly tylko na "swoim"? Ogródek jest dość spory, ale Lori zależy na tym by koty miały możliwość wyjścia na świeże powietrze a sąsiedzi nie niepokoili jej taty. A jeśli woliera jest jedynym rozwiązaniem - znacie jakieś porządne firmy z okolic Katowic, które robią takie rzeczy?
Z góry dziękuję za podpowiedzi :ok:

Jest :)
Mój ogród ma ok. 650 m2 i żaden kot poza nim nie biega.
Po południu wstawię fotki.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Wto kwi 26, 2011 12:47 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Zapraszam na cudny bazarek dla kolejnej kociej biedy
viewtopic.php?f=20&t=127021&p=7398937#p7398937
Obrazek
Obrazek Obrazek

edu

Od: Sob sie 28, 2010 16:30

Post » Śro kwi 27, 2011 6:38 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Fredziolina pisze:

Jest :)
Mój ogród ma ok. 650 m2 i żaden kot poza nim nie biega.
Po południu wstawię fotki.
wstaw koniecznie! :ok:. Ja też marzę kiedyś o swoim wycinku świata, choćby najmniejszym, za oknem, więc temat bardzo mnie interesuje!
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Śro kwi 27, 2011 9:11 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Ja też z utęsknieniem czekam na zdjęcia :D a Lori pewnie też się ucieszy :wink:

Alienor

Post » Śro kwi 27, 2011 11:18 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

Alienor pisze:Ja też z utęsknieniem czekam na zdjęcia :D a Lori pewnie też się ucieszy :wink:

Przepraszam, ale wczoraj nie dałam rady :(
Postaram się dzisiaj obfocić nasze kocie Alcatraz ;)

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro kwi 27, 2011 12:17 Re: Jak powstrzymać koty od spaceru do sąsiadów?

To ja poproszę by na fotce była również brama, furtka- jeśli tez są w antykociej części. Albo łączenie antykociego płotu z domem- jesli jest :)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

[następna]