prosba o porade- kot z kocia bialaczka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 22, 2011 17:21 prosba o porade- kot z kocia bialaczka

Witam. Bardzo sie ciesze ze znalazlam to forum. Jestem wlascicielka pieknego kota Mordora ktory jest najprawdopodobniej rasy Chatreaux. Znalazlam go na ulicy i przygarnelam, niby mialo byc tymczasowo (zle warunki mieszkaniowe i brak stalego zrodla dochodow), ale w koncu kociak badania zostal ze mna.
Po wszystkich niezbednych badaniach bezdomnego kota, po odkarmieniu (przytyl u mnie juz ponad kilogram!) zrobilismy mu badania krwi i okazalo sie ze Mordor ma bialaczke. (panleukopenia to chyba nazwa fachowa). Nasz wet powiedzial ze wlasciwie teraz to juz nic nie da sie zrobic i trzeba po prostu o kota dbać, i leczyc objawowo w razie jakiegos chorobska. Chcialam Was zapytać, czy rzeczywiście tak to wygląda (nie znalam tego weterynarza i wydal mi sie nieco obcesowy...) i czy jest jakaś możliwość wyleczenia kotka. Nigdy nie mialam kotów, moja rodzina zawsze przygarniała psy i jestem w tym temacie zupełnie zielona. Poza tym, w związku z tym że jest to choroba zakaźna, chciałam się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób uchronienia innych kotów przed zarażeniem. Mordor ma się z nami całkiem dobrze, ale ja często zmieniam miejsce zamieszkania i obawiam się że na dłuższą metę będę musiała mu znaleźć inny dom. Bardzo chciałabym żeby mógl być z innymi kotami. Czy da się coś zrobić żeby inne koty się nie pozarażały? będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek poradę!
pozdrawiam
agata

agatabak

Od: Pt kwi 22, 2011 17:11

Post » Pt kwi 22, 2011 17:26 Re: prosba o porade- kot z kocia bialaczka

chcialam jeszcze dodac ze jak na razie kot ma sie swietnie, nie ma zadnych objawow, wyleczylismy go juz z kociego kataru, i jak na razie zadnego chorobska po nim nie widac. Jak moge go leczyc???

agatabak

Post » Pt kwi 22, 2011 17:52 Re: prosba o porade- kot z kocia bialaczka

Tutaj masz linka do wątku białaczkowego - poczytaj, bo to już jest 3 część, jest to kopalnia wiedzy i dowiesz się wszystkiego. Wpisz się na wątku i jak będziesz miała jakieś pytania czy wątpliwości to dziewczyny Ci pomogą.
viewtopic.php?f=1&t=116724
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Pt kwi 22, 2011 17:55 Re: prosba o porade- kot z kocia bialaczka

Przede wszystkim, dowiedz się co naprawde kotu jest. Panleukopenia i białaczka to dwie różne choroby, na panleukopenię się szczepi, no i kot nie przechodzi jej bezobjawowo, na pewno być widziała że kot jest chory, podczas gdy kot może być nosicielem białaczki i nie mieć objawów.
Jeśli weterynarz faktycznie zrobił kotu test z krwi na FelV, czyli na kocią białaczkę, czyli na Feline Leukemia Virus (nazwy faktycznie podobne) - to czy zrobił test na miejscu, puszczając kroplę krwi na płytkę (test ELISA) czy wysyłał gdzieś krew? Pytam dlatego, że moja najstarsza kotka miała pozytywny wynik testu paskowego, ale jak wysłałam jej krew na badania z genomu wirusa, to okazało się, że żadnej białaczki nie ma. Czyli, przede wszystkim powinnaś zacząć od potwierdzenia diagnozy.
A poza tym poczytaj sobie tutaj wątki o kotach FelV+ - nosiciele wcale nie muszą zachorować, no i oczywiście że się to leczy, choć z różnym skutkiem.
Ostatnio edytowano Pt kwi 22, 2011 20:17 przez babazgaga, łącznie edytowano 1 raz

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Pt kwi 22, 2011 18:17 Re: prosba o porade- kot z kocia bialaczka

[quote="babazgaga"]Przede wszystkim, dowiedz się co naprawde kotu jest. Panleukopenia i białaczka to dwie różne choroby, na panleukopenię się szczepi, no i kot nie przechodzi jej bezobjawowo, na pewno być widziała że kot jest chory, podczas gdy kot może być nosicielem białaczki i nie mieć objawów.

Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Ja się kiepsko orientuję, a jeszcze to że cała diagnostyka odbywa się po hiszpansku - mieszkam za granicą - bardzo mnie myli językowo. Kotu zrobili test ELISA na FeLV, czyli kocią białaczkę. Test został powtórzony, jednak z tego co widzę na forum różnie z tym bywa, tym bardziej że krew została potem wysłana do laboratorium. Poczytam na forach jaki test powinnam zrobić aby ostatecznie potwierdzić/ wykluczyc chorobe i jak się z kotem obchodzić gdyby był +

Rzeczywiście, wątki białaczkowe to prawdziwa kopalnia wiedzy. Tam się też przenoszę. jeszcze raz dziękuję

agatabak

Post » Pt kwi 22, 2011 20:07 Re: prosba o porade- kot z kocia bialaczka

[quote="babazgaga":39o71jm2] Feline Leukopenia Virus [/quote:39o71jm2]

Feline leukemia virus.
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 13:39 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pt kwi 22, 2011 20:18 Re: prosba o porade- kot z kocia bialaczka