Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou pod palmą

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 22, 2011 9:20 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Sprawdzę dzisiaj w bibliotece 8)

Mnie się ostatnio to podobało http://merlin.pl/Biblioteka-cieni_Mikke ... 39062.html zabawna była

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt kwi 22, 2011 9:23 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

brzmi smakowicie :); poszukam

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Pt kwi 22, 2011 9:33 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Mój syn zdaje maturę z Pratchetta :)

A King jest najlepszym pisarzem wszechczasów 8) Zaraz za nim plasuje się Gaiman.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Pt kwi 22, 2011 9:34 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Patmol, przeczytaj Czarodzicielstwo i Blask Fantastyczny - jedne z pierwszych, i które ja uwielbiam Pratchetta, bo pełne niesamowitego humoru.
Albo też Piekło Pocztowe i Swiat Finansjery - powiązane dwie części - rewelacyjne :)

rapsodia82

Od: Nie sty 03, 2010 14:55

Post » Pt kwi 22, 2011 9:35 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Właśnie nie rozumiem kompletnie, dlaczego nie czytałam Świata Finansjery :?:
Blisko mi do tego zawodowo :wink:
Obrazek

Conchita

Post » Pt kwi 22, 2011 9:37 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Conchita pisze:Mój syn zdaje maturę z Pratchetta :)

A King jest najlepszym pisarzem wszechczasów 8) Zaraz za nim plasuje się Gaiman.

Moja córka zdaje maturę z Pratchetta :ryk:

Literacko Gaiman jest lepszy, ale King, to zdolny remiecha, a poza tym ja mam słabość do książek, które wdają się w detale ;)
Najbardziej cenię sobie jego Bastion (raz, ze jest niemożebnie gruby, a ja kocham grube książki, a dwa, że ma niesamowite zacięcie socjologiczne, a ja lubię socjo i psycho - dłubanie w człowieku i mechanizmach nim poruszających lubię; zarówno w mikro, jak i makroskali)

pozytywka

Post » Pt kwi 22, 2011 9:47 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Bastion to rewelacja. Bardzo lubię także Worek kości, chociaż rzadko jest wymieniany wysoko wśród fanów Kinga. Chyba o te szczegóły chodzi - po prostu widzę to lato w Main, wącham je, czuję.

Kocham też Mroczną Wieżę, chociaż ciężko mi się w nią wciągało.

I wiele innych (czytałam WSZYSTKO :mrgreen: ).

A matura się zbliża wielkimi krokami, już jest tuż, tuż :|
Obrazek

Conchita

Post » Pt kwi 22, 2011 9:55 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

no, Kinga czytałam wszystko, nawet Dance Macabre - książkę, która napisał o swoich inspiracjach filmowych i książkowych, nawet pamiętnik rzemieslnika, czy jakos tak
Natomiast ekranizacje jego książek sa do kitu (nawet Lśnienie), bo spłycaja go do warstwy zwykłego horroru; a to jednak horror podszyty psychologią, horror lęgnący sie własnie z samej psychologii człowieka
Z filmów, chyba tylko Misery mi sie podobało, ale książka jest o wiele bogatsza
Jak mam chandrę, to czytam sobie Lśnienie na poprawe nastroju - uwielbiam hotel Panorama i panoramę, która się z niego roztacza ;)

matura - brrr
u nas na razie przygotowania do rozszerzonej z matmy i angielskiego, polski zwykły, więc czeka na swoja kolej ;)

pozytywka

Post » Pt kwi 22, 2011 9:58 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

U nas Młody zrezygnował z rozszerzonej matmy :roll:

Też czytałam Dance Macabre i Pamiętnik rzemieślnika 8)
Obrazek

Conchita

Post » Pt kwi 22, 2011 10:00 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

a co zdaje i co planuje później?

pozytywka

Post » Pt kwi 22, 2011 10:59 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Wos i rozszerzony angielski.
Nie pytaj mnie Pozytywko o plany na później, bo to temat, który mi na nerwy działa :twisted:
Obrazek

Conchita

Post » Pt kwi 22, 2011 11:01 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Oj, rozumiem
nie pytam
Wiesz, oni sami muszą wybrać i TEŻ maja prawo do błędów ;)
WOS, to okrrrropnie trudne :?
Będzie dobrze, zobaczysz
:ok:
łojzicku, każdy się denerwuje

pozytywka

Post » Pt kwi 22, 2011 11:05 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

No to mnie szczęka z łomotem na glebę prasła i kłapie 8O
NIC nie wiem o tych ludziach - wymagam przeszkolenia :oops:

A za ciepłe słowa o Pawełku dziekuję - Opowiadania na czas przeprowadzki umiem prawie na pamięć :twisted:

A serio to mała bibliografia tych autorów by sie przydała i to o kotach co pisałas Pozytywko to zapytam moich pań w bramie 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pt kwi 22, 2011 11:15 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

AYO, nie dawałam bibliografii, bo stwierdziłam, ze wujek gugl prawdę Ci powie ;)
a te o kotach, to jak najbardziej w bramie powinny być, bo juz kilka lat temu wyszły; miło się je czytało, szczególnie 13 kotów, bo 11 Pazurów, to czasami były wariacje nt. kotów :roll:

A, a jak będziesz szukać, to zacznij od Eustachego Rylskiego - "Warunek" - cudowna książka

Huelle - boski człowiek
Pilcha uwielbiam :) (szczególnie "pod Mocnym Aniołem" - o mało nie wpadłam w alkoholizm czytając :D )

pozytywka

[poprzednia][następna]