Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob lis 27, 2010 11:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Gosiak ... Ja bym tam widziała minimum 50 rodostomusów na środek, na górę 2 samce bojowników i 4 samice (akwarium rozdzielone korzeniem by samce rewiry mogły sobie wyznaczyć ;) ) albo dwa haremy prętników/gurami. A na dół...może piskorki ? Albo standardowo - zbrojnik ;) lub kiryski
albo duch amazoński... :1luvu: http://www.superakwarium.pl/duch-amazon ... id830.html

Edit: ławica pseudomugli też świetnie by wyglądała :lol:
albo sumik szklisty w ławicy :ok:
mamuśka

Post » Pon gru 13, 2010 9:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zrobiłam restart "dużego" (taki żarcik :wink: ) akwarium (tzn. moje to jest największe, ale marzę o takim przynajmniej 1000 litrowym :1luvu: ).
Skończyłam dziś punkt 4 rano. Ciekawe o której dziś zasnę i czy to zauważę (cały dzień poza domem :| ).

Jestem bardzo zadowolona :) Rybki takoż 8)

Tadam :mrgreen:

Obrazek

Endlerki (całe 9 sztuk - 3 duże, 6 maluchów) poszły do bojownika - albinosa. Okaże się teraz czy on naprawdę jest taki żarłoczny jak myślę (maluchy mają po góra 1,5 cm). Podejrzewam go o zakatrupienie 3 małych zbrojniczków, ponieważ od jakiegoś czasu ich nie widzę, a z początku się nimi interesował.

Zbrojnica (przy łapaniu nie była tak uparta jak zbrojnik mamuśki, grzeczna rybka, grzeczna :mrgreen: ) po wpuszczeniu do "nowego mieszkanka" rozgościła się niemal natychmiast. Widać, że jej się podoba, biega po całym akwarium, zwiedza kąty, przesiaduje w różnych miejscach. Reszta rybek także zachwycona :)

Koszty przeprowadzenia restartu:
- 50 zł za żwir (ok 20 kg, ale kupiłam ilościowo w sam raz)
- nadwyrężony lewy bark :roll:
- zarwana noc :twisted:

Reszta wyposażenia (korzenie, rośliny, łupina kokosowa) pochodzi z poprzedniej aranżacji.
Kilka roślin dostałam wczoraj w zamian za stadko endlerków (łowiłam maluchy przez ponad godzinę, dość dokładnie, a uchowało się 6 sztuk :roll: - zostały te najsprytniejsze).
Jeszcze tylko coś dosadzę z przodu (najpewniej kryptokoryny z drugiego zbiornika) i będzie git :wink:

Miałam mały kryzys jak się okazało, że filtra nijak nie umiem wyjąć tak, aby nie zrobić powodzi :roll: (nadal nie wiem - tzn. jak mam te rurki odpiąć, skoro jest w nich woda, a "zdjąć" z akwarium nie mogę, bo... tak to wszystko zainstalowałam że są nie do ruszenia :mrgreen: ), a potem - jak już chciałam włączyć ponownie (wtyczkę do gniazdka), okazało się że woda nie chce płynąć bo się zapowietrzyły rurki (w tym miejscu ponad poziomem wody). Myślałam już, że mi się ryby potrują, bo nowy filtr (albo jakąś kompetentną pomoc) uda mi się wykombinować najwcześniej dopiero w poniedziałek wieczorem. Ciekawych jak to zrobiłam, że działa zapraszam na pw :lol: (a rozwiązanie jest tak banalne, że głupio mi pisać o tym na forum publicznym).

Aha, zapomniałabym! Helenki moje znów "obrodziły". Robiąc restart wygrzebałam (cud, że chciały się pokazać i same wyszły) dwie tycie helenki (2 i 3 mm) oraz dwie takie po 1 mm długości (nie jestem pewna czy są to helenki, ale świderków na pewno tam nie wrzucałam, więc to musi być potomstwo helenek). A także dwie już całkiem duże, ale odchowane "od jaja" u mnie i jedną dorosłą, kupioną. Szukam jeszcze drugiej dorosłej (będę musiała dziś przegrzebać całe wiadro żwiru - będę szukać aż znajdę :twisted: ). Wszystkie helenki poszły do krewetkarium. Będą miały zimniej (20 stopni) ale przynajmniej jedzenia im nie zabraknie.
Ostatnio edytowano Pon gru 13, 2010 9:40 przez *anika*, łącznie edytowano 2 razy
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon gru 13, 2010 9:22 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ten korzeń to jedność ?
Jest suuuuper :1luvu:
Co to za roślina po lewej stronie na pierwszym planie?

A skąd ty masz/miałaś :twisted: zbrojnikowe maluchy ?
Już mi mówić jak na spowiedzi :!: :mrgreen:
mamuśka

Post » Pon gru 13, 2010 23:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Korzenie, jeśli o to chodzi, są dwa, oddzielnie ten po prawej i oddzielnie ten po lewej. Ale ten z lewej rzeczywiście fajny i jest to jedna całość ;)

Po lewej na pierwszym planie jest gwiazda wodna 8)
:arrow: http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=8757

Padam na pysk, dobranoc :mrgreen:

A zbrojniczki małe były z forum fawa.pl, nawet jeszcze wisi ogłoszenie (znów aktualne, bo po raz kolejny duże złożyły ikrę). Z tym, że lepiej dla nich mieć kotnik, póki nie podrosną do przynajmniej 2,5 cm... Ja nie zdążyłam :roll: (jadąc po nie nie wiedziałam że będą tak małe)

Nie mogę się napatrzeć na te akwarium :mrgreen:
Nawet o 4 w nocy dziś wstałam i się gapiłam parę minut :lol: (co prawda nie wstałam w tym celu, ale skoro już się obudziłam...)

Edit: literówka
Ostatnio edytowano Śro gru 15, 2010 0:11 przez *anika*, łącznie edytowano 1 raz
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto gru 14, 2010 10:00 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Co do gwiazdy to już wiem jaki prezent od Ciebie dostanę 8) :mrgreen:
Korzenia zazdraszczam :evil: fajny jest, nie to co moja łapa... :mrgreen:
mamuśka

Post » Śro gru 15, 2010 23:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nowe rybki już dotarły. Wszystkie na razie wpuściłam do 'dużego' akwarium. Razborki hengela NIE pływają razem ze swoimi krewniakami - dwoma razborkami espei, a miały pływać podobno :roll: Razborki boraras merah siedzą często w krzakach na środku, ale co odważniejsze wypływają i zwiedzają cały zbiornik. A te Pseudomugil furcatus pływają każda w inną stronę i często z nowymi razborkami hengela 8O

Te 'furkatki' mają prześliczne błękitne oczka :1luvu:

i rzeczywiście jest ich 5 (jedna chyba gratis, bo zamawiałam 4 :lol: ), a rasborek merah jest coś koło 9 (zamawiałam 7), ale to dobrze :mrgreen:

Te ostatnie są chyba jeszcze za malutkie na to, żeby je wpuścić do dorosłego bojownika (z tych waleczniejszych).
Ale one przecież niewiele jedzą i niewiele wydalają, więc jest tak jakby ich nie było 8) (tzn. nie powinno to wpływać ujemnie na parametry wody)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie sty 23, 2011 11:01 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Pragnę się leciutko pochwalić.
Mam przychówek molinezji czarnej i mieczyka. Do tego wyhodowałam niebieskie gupiki oraz żółto pomarańczowe. :D :D

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pon sty 31, 2011 13:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jakby ktoś chciał to znajoma z Warszawy ma krewetki Red Cherry, z 50 sztuk, 1zł/ za sztukę, jakby ktoś chciał to pisać proszę do mnie :wink:
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Wto lut 01, 2011 0:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja chcę ;) tylko musiałabym mocno pokombinować, żeby znaleźć czas, aby je odebrać :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto lut 01, 2011 22:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Początkującej akwarystce pozostaje życzyć cierpliwości oraz tego aby należycie opiekowała się swoimi rybkami:) Akwarium to super sprawa,ale zaniedbane będzie wyglądać naprawdę brzydko...

Perfekcyjne-Zywienie

Od: Pon sty 31, 2011 11:23

Post » Pt kwi 15, 2011 14:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Coś się dzieje ostatnio z moimi bystrzykami...
Dzisiaj już czwarty mi zdechł.
A objawy są takie, że ryba najpierw zaczyna dyszeć, w ciągu ok 2 dni zaczyna puchnąć strasznie....
I umiera...
Od początków objawów trwa to ok.5 dni....
Nie wiem o co chodzi... Boję się o inne ryby,... :roll:
Ryby są u mnie od sierpnia, więc może to jest już ich czas?
Jakieś pomysły?
mamuśka

Post » Nie kwi 17, 2011 15:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Coś się dzieje ostatnio z moimi bystrzykami...
Dzisiaj już czwarty mi zdechł.
A objawy są takie, że ryba najpierw zaczyna dyszeć, w ciągu ok 2 dni zaczyna puchnąć strasznie....
I umiera...
Od początków objawów trwa to ok.5 dni....
Nie wiem o co chodzi... Boję się o inne ryby,... :roll:
Ryby są u mnie od sierpnia, więc może to jest już ich czas?
Jakieś pomysły?

Puchlina wodna? (ryba coraz bardziej puchnie, wydaje się, że pęknie, odstające łuski w fazie końcowej)...
Przyczyny: bakterie, zaburzenie przemiany materii- zły pokarm lub przekarmienie..
Leczenie : trudne, oddzielić chore od zdrowych, pobudzić przemianę materii (sól 1 g na 1 litr) zwiększyć temperaturę wody, zawartość tlenu w wodzie, leki
Ja zaczynam podejrzewać samiczkę mieczyka (w sklepie kupioną jako molinzje czerwoną :roll: za to ja byłam wtedy zielona 8) ).. :roll: Chyba załatwiły nas przerwy w dostarczaniu prądu :? :evil:
Ma ktoś filtr pod-żwirowy, tzw ruszt z kominem z pompką? Jaki dajecie do tego żwirek?
pwpw

Post » Nie kwi 17, 2011 16:03 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dzięki :)
Sól wrzuciłam dwa dni temu, 2,5 łyżki stołowej. A wcześniej zmieniłam połowę wody.
Dowiedziałam się też od znajomego akwarysty, że coś takiego może też powodować podawanie za dużo tych robaków czerwonych (nazwa jak zwykle wyleciała z głowy :roll: ).
I fakt faktem, ostatnio sporo tego dostawały...
Ale inne ryby chyba też by chorowały, a tu tylko bystrzyki padają a po innych rybach nic nie widać :|
mamuśka

Post » Nie kwi 17, 2011 19:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Dzięki :)
Sól wrzuciłam dwa dni temu, 2,5 łyżki stołowej. A wcześniej zmieniłam połowę wody.
Dowiedziałam się też od znajomego akwarysty, że coś takiego może też powodować podawanie za dużo tych robaków czerwonych (nazwa jak zwykle wyleciała z głowy :roll: ).
I fakt faktem, ostatnio sporo tego dostawały...
Ale inne ryby chyba też by chorowały, a tu tylko bystrzyki padają a po innych rybach nic nie widać :|

U mnie miała to jedna rybka i to był mieczyk, inne nie zachorowały, ani mieczyki (miałam wtedy 3 w akwa) ani bardziej żarłoczne molinezje..
W kolejce po ochotki to wygląda mniej więcej tak: molinezje :evil: , później długo, długo nic, mieczyki i reszta rybek, szczególnie te głównie mięsożerne lub prawie wyłącznie mięsożerne, jak ostronosy cierniste :roll: . Nieźle się gimnastykuje przy karmieniu 8)
To może być też osobnicza reakcja na niewłaściwy pokarm (w końcu jak już ta się okaże chora, to u mnie będą miały to tylko mieczyki :roll: ), zależna od gatunku, albo bakteria :roll: Jak podejrzewasz bakterie to chyba trzeba jakiś antybiotyk (a po kuracji-starter),chyba że podejrzewasz niewłaściwy pokarm, wtedy mniej ochotek/dawfni, a nawet na razie odstaw.
Z dodatkowych obserwacji, to jak zaczęłam podawać ochotki ( gdy pojawiły się inne rybki), jakość wody znacznie szybciej spada, z mięsnym trzeba uważać dwa razy bardziej.
Pozdrawiam.
pwpw

Post » Wto maja 17, 2011 17:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

To ja zapytam:
Jakie macie oświetlenie w Akwa? Jaką pokrywę, co polecacie?
Ja mam w dużym plastik z świetlówkami (cenowo korzystne) i straszne zakamienienie tychże (już jedna padła po 3mies), do tego napowietrzacz, któy jest odpowiedzialny za nie (i to na prawie całej długości :roll: )..
Przeglądałam aluminiowe na zamówienie, ale tam świetlówki są na standardowej wysokości (bez osłonki- czy sprawdzają się?), czyli niewiele to zmieni (poza walorami estetycznymi i łatwiejszą obsługą, a za to nie dam 1000 ka). Lampy wieszane nad baniak też odpadają (nawet z szklaną osłonką nad akwa) bo mam kota który musi łazić po akwa, bez niczego pewnego samego w domu go nie zostawię :wink:
Czy zostaje tylko jakaś domowa konstrukcja ?
pwpw

[poprzednia][następna]