Jaś&Małgosia pisze:Co myślicie?
Ja i Olek myślimy, że to bzdura. Wodę kot ma pić. Czy ona od Jana, czy Leszka, znaczenia nie ma. Czysta ma być. Ta z Lichenia powinna się nadać.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Jaś&Małgosia pisze:Co myślicie?
PcimOlki pisze:Jaś&Małgosia pisze:Co myślicie?
Ja i Olek myślimy, że to bzdura. Wodę kot ma pić. Czy ona od Jana, czy Leszka, znaczenia nie ma. Czysta ma być. Ta z Lichenia powinna się nadać.
pixie65 pisze:PcimOlki pisze:Jaś&Małgosia pisze:Co myślicie?
Owszem, rodzaj wody ma bardzo duże znaczenie.
ZWŁASZCZA jeśli bierzemy pod uwagę wody lecznicze.
Nie powinno się pić ich bez wyraźnych wskazań.
Koty z SUK powinny pić wodę o jak najniższej zawartości minerałów (np. moje piją Aqua East) ewentualnie taką przepuszczoną przez porządny filtr.
Jaś&Małgosia pisze:Zwariuję no, musimy te kamienie rozpuścić!
Jaś&Małgosia pisze:Kryształy, kryształy... w moczu obu kotów wyszły struwity.
Choć sama już się zastanawiam - bo jak kotka ma złogi też w nerkach - to w nerkach też określamy to jako kryształy?
PcimOlki pisze:Jaś&Małgosia pisze:Kryształy, kryształy... w moczu obu kotów wyszły struwity.
Choć sama już się zastanawiam - bo jak kotka ma złogi też w nerkach - to w nerkach też określamy to jako kryształy?
Nie, to są kamienie. Jeśli ma złogi w nerkach, powinny zostac wykonane badania wykluczające infekcję. Jesli istnieje infekcja, w żaden sposób kamicy się nie pozbędziesz. Jeśli infekcji nie ma, najważniejsze jest zwiększenie ilości wody spożywanej przez kota.
Swoją drogą, czy kotu wykonano badania krwi po stwierdzeniu złogów w nerkach?
Jaś&Małgosia pisze:...... po kilku dniach podchodów nie można było dłużej czekać, a wycisnąć z niej nie dało rady).
Dzięki za sugestię. Zielona jestem w tych kwestiach - oprócz weta próbuję się dowiedzieć co jeszcze można zrobić. ..
Jaś&Małgosia pisze:A propos wspomnianej infekcji - na opisie usg mam, że w pęcherzu jest nieznaczne zapalenie przewlekłe - ale kotka miała infekcję z krwiomoczem, stąd dowiedzieliśmy się o całej chorobie. W nerkach nie widać było infekcji (na usg) - tylko złogi, choć dość nieliczne. Ale rozumiem, że infekcja w nerkach wyjdzie w bad. krwi..?
Użytkownicy przeglądający ten dział: puszatek i 158 gości