zalatany pisze:Arka, masz sporo racji ale i nieco nadinterpretujesz.
- owszem, stosuje się antybiotyki dożylne, w opisanych przeze mnie sytuacjach, w innych nie, też pisałem dlaczego
No wybacz jesli ktos pisze, ze mu nauczelni wyraznie mowia, ze nie uzywac bo to jak "czarna ospa", to co o tym myslec???

Fakt, moze studentka niedoslyszala dobrze
To co zrobi mlody lekarz jak mu przywiaza zwierzaka z wypadku, pokiereszowanego, polamanego?
Antybiotyk dozylnie nie bo psa zabije, domiesniowo bezsensu bo JUZ trzeba operowac, nie spelni roli. Czyli co, w rekach stworcy wszystko?
Zycie lek. wet. nie jest latwe, lekkie i przyjemne-wymaga od niego maximum wiedzy i wysilku w ratowaniu zycia zwierzat. I podejmowania TYLKO trafnych decyzji a nie-'na dwoje babka wrozyla'-prawda?
Z ponizszych informacji wynika, ze chyba w USA powinna umierac polowa pacjentow, na ortopedii, tak?
Perioperative Antimicrobial Prophylaxis
International Veterinary Emergency and Critical Care Symposium 2003
Lauren A. Trepanier, DVM, PhD, Dip ACVIM, Dip ACVCP
Department of Medical Sciences, School of Veterinary Medicine, University of Wisconsin-Madison
Madison, WI, USA
[...]
Selection of an antimicrobial regimen
a. Orthopedic procedures:
i. Coverage should be targeted at skin flora (i.e., Staph.) that may cause deeper wound contamination.
ii. Cefazolin has been shown to be effective in preventing infection after orthopedic procedures in dogs when given at 20 mg/kg IV at induction, followed by 20 mg/kg IV every 90 minutes thereafter until wound closure.
i rowniez polowa przy operacjach na przewodzie pokarmowym, tak?
Perioperative antimicrobial chemoprophylaxis in gastrointestinal surgery
Roger C. Penwick, VMD Dept of Med & Surg, College of Vet Med, Oklahoma State Univ
SUMMARY OF RECOMMENDATIONS : In ELECTIVE GI SURGERY cefazolin at 22 mg/kg IV and 22 mg/kg IM shortly after anesthetic induction or trimethoprim sulfadiazine at 30 mg/kg SC 2 hours preoperatively are recommended for surgery of the esophagus/stomach/small intestines. For elective surgery of the lower small bowel, cecum, and large bowels, withholding food for 24-48 hours preoperatively and enemas at 24 and 12 hours preoperatively are recommended.
ALTERNATE PROTOCOLS FOR ANTIMICROBIAL PROPHYLAXIS IN ELECTIVE GI SURGERY include : Parenteral therapy eg., gentamicin at 4.5 mg/kg IV and clindamycin at 10-40 mg/kg IV; kanamycin at 7.5 mg/kg IV and clindamycin at 10-40 mg/kg IV; or gentamicin at 4.5 mg/kg IV and metronidazole at 30 mg/kg IV can be given at or shortly after induction of anesthesia.
ANTIMICROBIAL PROPHYLAXIS PROTOCOLS RECOMMENDED FOR EMERGENCY GI SURGERY : Gentamicin/clindamycin [or other parenteral combinations] given by IV and IM bolus, simultaneously.[...]
- jasne, każdy musi samodzielnie zdobywać wiedzę (na tym w końcu polega studiowanie), ale nie sposób nie liczyć się ze zdaniem nauczycieli akademickich. Jeżeli podchodzić do tego na zasadzie "wszystko co mi potrzebne zdobędę sama" to i studia byłyby niepotrzebne
Mysle,ze to daje duzo akademickim profesorom do myslenia. Moze powinna 'technika' nauczania zmienic sie? Malo wykladow a glownie prace samodzielne-refaraty. Podanie paru zrodel a reszte niech szukaja..

Moze to wyjdzie z korzyscia dla obu stron?
Ja zadania domowe odrabiam, a jakze, szukam caly czas. KASTRACJA to moj glowny 'referat'
I prosze:
Mammary Tumors Today
Western Veterinary Conference 2003William G. Brewer, Jr., DVM, Dipl ACVIM Internal Medicine and Oncology
Objectives
Current overview of pathobiology, diagnosis, and treatment of mammary tumors.
Key Points
Mammary tumors are the most common tumor in female dogs and the third most common tumor in female cats.
Early spaying reduces the risk of malignant tumors in both species.
.......
Cats spayed by 6 months of age have seven fold decreased risk of developing malignant mammary tumors.......
Prognosis
Survival time in most studies of cats with carcinomas is 10-12 months.
Advances from the Veterinary Cancer Society Meeting
ACVIM 2003Dr. Philip J. Bergman, DVM, MS, PhD, DACVIM-Oncology
New York, NY
Mammary Gland Tumors (MGT) - 1) Dr. Ozawa from Minami A.H. in Japan presented results from a study of 97 cats with MGT and found lymph vessel infiltration to be highly prognostic.
2) The UPenn group investigated hormonal influences on the development of feline MGT and found that OHE prior to 6 months of age decreases the risk of feline MGT by approximately 6-fold.- trzeba liczyć się z najnowszą wiedzą, ale jak już przedstawiałem, istnieją różne szkoły i różne podejścia do danego tematu. Każdy musi sie zdeklarować, którą wersję postępowania wybiera - wiesz jaką ja wybrałem

eh, ciagle mam nadzieje, ze zmienisz. I mysle, ze nie ujelabym to tak, ze trzeba sie liczyc. Trzeba z niej KORZYSTAC, dla ratowania zycia i dobra pacjentow.
- człowiek nie leży zazwyczaj po operacji pod namiotem tlenowym, ale też raczej nie liże szwów i ich nie wygryza,. nie biega po drzewach ani nie turla się po piasku

(chyba że mamy do czynienia z "trudnym" pacjentem

a szczegolnie chyba kobiety, jesli chodzi o wyglad ciecia

wiem to z autopsji jak to oglada sie ciecie i dotyka czy napewno pozniej ladne bedzie, czy nie bedzie sladu

Nie trzeba wygryzac, wystarczy dotykac tez,prawda

To silniejsze od rozsadku
P.S. zaczynam się chyba uzależniać od tej dyskusji

ciekawa co zonie powiesz, jak wroci, ze remont nie zrobiony, w domu....
pozdrawiam,