Przyznam szczerze, że choć na wystawie byłam pracy stewardów nie widziałam i nie mogę się wypowiedzieć.
ale ogólnie w tym temacie, bo to ważny temat:
Osobiście ja i inni (bo nie raz na ten temat rozmawialiśmy ze znajomymi) - chcielibyśmy aby stewardowli ludzie "znający się na tym fachu" dla dobra Kotów i wystawców.
Nie na jednej wystawie byłam "wkurzona" jak prezentowano moje Koty, ostanio na Słowacji wręcz dostałam białej gorączki

, gdy moją Kotkę, która także waży swoje niosła jakaś dziewczynka, która jak miała skończone 9 lat to dobrze, wygladało to żałośnie, poważnie. Dobrze, że Kot dał się ocenić, Kot czuje, gdy zaprzeproszeniem laik go niesie a nawet na stolik sędziowski donieśc nie może

(nie wspomnę już nic co na ten temat mówi Regulamin).
Ja zaczęłam stewardować jak miałam pojęcie o tym, więc dobrze by było aby każdy najpierw się czuł na siłach aby powiedzieć, chcę stewardować i zrobię to dobrze, bo osobiście się nie dziwię, że Hodowcy mogą później mieć uwagi i nerwy im puszczają.
Można wcześniej tą pracę obserwować, stanąć cały dzień przy danym sędziu i patrzeć o co chodzi, co należy robić itp.
Szef Stewardów w Bydgoszczy (widziałam to) obszedł z całą grupą Stewardów przed rozpocząciem wystawy - Koty różnych Grup i pokazał jak należy Prezentować Koty.
Osobiście nie miałabym nic przeciwko temu aby Szefowie Stewardów, już przed wystawą proponowali ludziom, których znają i wiedzą, że wykonają to zadanie dobrze - bo jest to ciężka i odpowiedzialna praca.
Tak zrobił Szef stewardów 2 lata temu w Szczecinie i z opinii usłyszanych od sędziów, bardzo to chwalili.
ps. Megi, pamiętasz Opole (super wystawa na marginesie wg mnie) i tą drużynę Zuchów "powołaną" do Bisu

Poszliśmy do Ogranizatorów i powiedzieliśmy, że tak być nie może i nie było problemu, zaraz się znaleźli inni ludzie ale nie dzieci, które może Rasowego Dużego kota widzieli pierwszy raz w życiu i osobiście bałabym się aby takie Maludy w ogóle brały Różne KOTY, danych ras, przede wszystkim dla ich bezpieczeństwa.
Sama wystawa w Bydgoszczy mnie się podobała i to bardzo 
Będę ją bardzo mile wspominać i mam nadzieję, że za Rok powtórka będzie
Sędziowie z tego co zasłyszałam, także chwalili Bydgoszcz