50kotów Darłowo- czas sterylek. Zapraszam do III wątku ! :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob kwi 09, 2011 12:49 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Szalony Kot pisze:Kinga, tak od razu pomyślałam - w takim razie może usuń numer konta..?
Bo wiecie, że nie można zbierać na konta niefundacyjne tak oficjalnie?

Dlatego ja pisze, że nr zostanie podany na PW. Już raz ktoś "życzliwy" nabrudził w którymś wydarzeniu :evil:

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Sob kwi 09, 2011 13:27 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Dzień dobry!

Szalony Kot pisze:Kinga, tak od razu pomyślałam - w takim razie może usuń numer konta..?
Bo wiecie, że nie można zbierać na konta niefundacyjne tak oficjalnie?

Słusznie, na jakimś innym wątku widziałem jak ktoś nieżyczliwy doniósł z tego powodu.

Jeszcze apropos reklamy w Google, to na razie sama się wyłączyła. Tak jak napisałem, uczę się tego dopiero i wygląda na to że było co prawda dużo wyświetleń za to klikania w nią mało, czyli kiepski stosunek kliknięć do wyświetleń. A to oznacza że dociera do niewłaściwej puli odbiorców, którzy ją widzą ale nie są zainteresowani. Muszę pomyśleć jak na przyszłość to zorganizować lepiej. W tym systemie Google jest dużo opcji typu region odbiorcy, potencjalny wiek i płeć (skąd oni to wiedzą?), godziny i strony internetowe na jakich reklama ma się pokazywać.

Biorąc pod uwagę całą sytuację - że faktycznie kierowanie ludzi z zewnątrz na ten wątek mogłoby naruszać bezpieczeństwo Kini i jej kotów, zaczynam myśleć nad innym rozwiązaniem. Najbardziej podoba mi się strona internetowa typu niekochane.org, na którą można kierować bez obaw ludzi z zewnątrz i publikować tylko dane o kotkach (ich charaktery, zdjęcia itp). Wtedy można byłoby spokojnie reklamować to w Google.

Co o tym rozwiązaniu myślicie?

Pozdrawiam serdecznie!

Adam
aburacze

Post » Sob kwi 09, 2011 13:50 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Numer usunięty.
Pomysł ze stronką bardzo fajny :D
Tylko czy za prowadzenie takiej nie ma jakiejś opłaty ?
No i trzeba by nam informatyka, co by się na tym znał :mrgreen: Żeby wszystko jakoś ładnie wyglądało :P
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Sob kwi 09, 2011 14:00 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

kinia098 pisze:Pomysł ze stronką bardzo fajny :D
No i trzeba by nam informatyka, co by się na tym znał :mrgreen: Żeby wszystko jakoś ładnie wyglądało :P

Myślałem nad założeniem najpierw bezpłatnej strony na Google Sites, Wikia.com albo Wordpress.com. Jak to będzie fajnie działać to wtedy pomyślimy o rejestracji własnej domeny i ew. miejscu na jakimś serwerze - to wtedy by kosztowało max. kilka-kilkanaście złotych miesięcznie. Ale najpierw zobaczymy jak to funkcjonuje próbnie.

Informatyka to mamy 8)

Tylko nie wiem jak z grafiką, może poproszę kogoś znajomego żeby pomógł to jakoś fajnie zaprojektować.

Adam
aburacze

Post » Sob kwi 09, 2011 14:38 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Ok ! Jestem jak najbardziej za założeniem tej próbnej stronki :D

Z FB poczekam. Teraz weekend to może sobie wolne zrobili... :roll:
Obrazek

kinia098

Post » Sob kwi 09, 2011 14:42 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Pamiętajcie, aby to nie zaszkodziło(wszystko z głową) chodzi mi oto, że kiedyś było coś (nie pamiętam gdzie to dokładnie było gdzieś na necie czytałam) iż zostało nagłośnione, że koty są w danym miejscu, potrzebna pomoc itd i ktoś wpadł na pomysł aby niektóre koty podtruć. (wiele smyków mieszka w danych miejscach, którym zaczną nagle przeszkadzać)

Mam nadzieję, że takie pomysły komuś nie przyjdą do głowy :evil: :evil: :evil:
Edit:Dopisek

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Sob kwi 09, 2011 15:09 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

aburacze pisze:
kinia098 pisze:Pomysł ze stronką bardzo fajny :D

Myślałem nad założeniem najpierw bezpłatnej strony na Google Sites, Wikia.com albo Wordpress.com. Jak to będzie fajnie działać to wtedy pomyślimy o rejestracji własnej domeny i ew. miejscu na jakimś serwerze - to wtedy by kosztowało max. kilka-kilkanaście złotych miesięcznie. Ale najpierw zobaczymy jak to funkcjonuje próbnie.

Informatyka to mamy 8)

Tylko nie wiem jak z grafiką, może poproszę kogoś znajomego żeby pomógł to jakoś fajnie zaprojektować.

Adam

Serwer Kinia masz ode mnie w prezencie za darmo. :)

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Sob kwi 09, 2011 18:43 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Słuchajcie, nawet bloga zwykłego można założyć i to za darmo, a oferuje sporo możliwości manipulowania przy kodach i dobrania grafiki :)

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Sob kwi 09, 2011 21:16 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Szalony Kot pisze:Słuchajcie, nawet bloga zwykłego można założyć i to za darmo, a oferuje sporo możliwości manipulowania przy kodach i dobrania grafiki :)

No właśnie ja myślałem o czymś takim: wordpress (czyli coś typu blog) albo Google Sites. Już nawet zacząłem eksperymentować. Są różne gotowe, ładne układy graficzne, do tego w Google Sites mógłbym potem dodać Kinię i ew. inne chętne osoby jako administratorów strony, więc po prostu w miarę potrzeb i możliwości by się to uzupełniało. No i nie trzeba znać HTML czy coś żeby strony modyfikować, po prostu jest taki okrojony "word". Fajne to nawet.

Jak już będzie miało jakiś kształt to podeślę linka ;)

Pozdrawiam!

Adam
aburacze

Post » Sob kwi 09, 2011 21:46 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Ha! Słyszę, panowie, że chcecie stronę zakładać. Przeczytałem ten pomysł i zacząłem rozkminiać. Narazie myślę nad szablonem. Mam już gotowy (fotka poniżej). Dopasuję jeszcze kolorem i trochę go przerobię. Forum na stronce ma być? Jeśli tak, to layout też zrobię. Później dajcie mi z 3 tyg. po egzaminach i macie stronę z layoutem oskryptowaną. Newsy oraz menu nie jest skończone. tam też mam zamiar zrobić jakieś wyjebane grafiki więc nie marudzić, że to się nie podoba xD

Link do obrazka!

rafek1241

Od: Sob kwi 09, 2011 21:36

Post » Sob kwi 09, 2011 21:59 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

rafek1241 - widzę, że miau Cię chyba zaczyna wciągać :mrgreen: :ryk:

Bloga mam, ale odzew tam jest taki : " ale śliczny ! , ale piękny ! ".. :roll: No ale ja jakoś niespecjalnie się też tam udzielam :lol:
Obrazek

kinia098

Post » Nie kwi 10, 2011 8:42 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Witam wszystkich w wątku :) pierwszy raz tu zaglądam :mrgreen:
Szalony Kot pisze:Słuchajcie, nawet bloga zwykłego można założyć i to za darmo, a oferuje sporo możliwości manipulowania przy kodach i dobrania grafiki :)

Racja - ja też zaczynałam od bloga na blogspot.com - ma tę zaletę, że jest bardzo prosty w obsłudze i administracji :).

Jak mi się blog rozwinął, założyłam stronę internetową, ale ona też jest utrzymana w formie bloga bo to się sprawdza :). Hosting miałam i tak swój, natomiast wykupienie domeny w pierwszym roku to albo grosze, czasem nawet darmowe. Warto sprawdzić opłaty w kolejnych latach za utrzymanie domeny w danej ofercie - często jest tak, że domena 0zł z początku, w kolejnych latach jest droższa niż ta, za którą trzeba zapłacić powiedzmy dychę na starcie ;).

Edit:
P.S. Blogspot jest dobrze indeksowany w googlu :). Oczywiście aby tak było, muszą być aktualizacje na stronie.

Antares

Od: Wto lip 20, 2010 18:22

Post » Nie kwi 10, 2011 9:34 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Dzień dobry wszystkim!

Super, na wątku kotów darłowskich dzieje się coraz więcej :)

Co do strony internetowej, to projekt graficzny zrobiony przez rafek1241 podoba mi się - jest to konkretne rozwiązanie, atrakcyjne graficznie i funkcjonalne, ale to Kinia musi zdecydować, w końcu to jej koty ;) Myślałem trochę jeszcze nad zawartością takiej strony. Według mnie powinno być na niej:

1. krótkie wprowadzenie o co chodzi, czyli dlaczego koty w Darłowie i że szukamy im domów, potrzebne jest wsparcie na leczenie, sterylki, ew. transport itp. (coś jak to na pierwszej stronie niniejszego wątku),

2. katalog kotów szukających DT/DS ze zdjęciami i opisami, ideałem jest wg mnie to co robią ludzie z Katowic na niekochane.org - tam przy każdym kocie jest zdjęcie, imię, krótka historia (zauważyłem że takie historie, swoiste CV kota, są niezwykle istotne dla osób adoptujących),

3. formularz kontaktowy, ew. numer telefonu i adres e-mail,

4. inne rzeczy, np. katalog innych (nieadopcyjnych) kotów pod opieką Kini, koty zaadoptowane itp., żeby było widać jaki to wszystko ogrom pracy i środków,

5. opcjonalnie jakieś newsy na pierwszej stronie. Jeżeli takie newsy będą uaktualniane, to odwiedzający stronę będą mieli wrażenie że coś się dzieje i że pomoc i adopcje są potrzebne TERAZ. No ale do tego trzeba te newsy tam wrzucać.... ;)

Celem takiej strony byłoby przede wszystkim zebranie informacji o kotach (to co obecnie jest na pierwszej stronie forum) ale tak żeby ludzie z zewnątrz mogli to łatwo przejrzeć i łatwo skontaktować się, bez konieczności pisania na forum. Dla kogoś z miau.pl nieobeznanego tutaj trudno jest się poruszać (nie jest to wina Kini broń Boże, która naprawdę świetnie to wszystko utrzymuje, tylko po prostu specyfika forum).

Ja bym natomiast nie dawał na takiej stronie własnego forum, mamy przecież miau.pl ;) tylko co najwyżej link do tego wątku i informacja że można koty tu odwiedzić i pisać. Na przykład na koty.sos.pl są linki do wątków na miau.pl, zobaczcie na przykład: http://koty.sos.pl/str.php?dz=1

Druga sprawa, myślę że też ważna, to kwestia finansów. Już na kilku innych wątkach na miau widziałem że zbieranie wpłat na prywatne konto nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego wielu ludzi robi tak, że się dogadują z jakąś pro-kocią fundacją, która w ich imieniu dostaje wpłaty (wtedy można spokojnie numer konta fundacji podać publicznie) a potem przekazuje te pieniądze do danej osoby. Pewnie wymaga to rozliczeń itp., na przykład rachunków od weterynarza czy paragonów za karmę. Przykład: Pomorski Koci Dom Tymczasowy, który chyba (nie jestem pewien) nie jest fundacją, ale dogadał się z fundacją Viva!, przez którą zbiera wpłaty, a obecnie także wpływy z 1% podatku. Zresztą PKDT ma też swoją stronę, na której można się trochę wzorować: www.pkdt.pl. Oni akurat mają stronę zrobioną w systemie Joomla!, ale wcześniej mieli swoją stronę w wordpress.com. Strona koty.sos.pl to też fundacja Viva!.

Co o tym myślicie?

Adam
aburacze

Post » Nie kwi 10, 2011 10:17 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Jeszcze raz ja :) Zapomniałem podać statystyki :)

N Allegro po 3 dniach Plamka ma 138 odwiedzin i jednego obserwatora. Bulwa niewiele mniej, bo 132. Czarny 118, też nieźle. Na Trojmiasto.pl Plamka ma 146 odsłon, Kominiarz 83, Bulwa 74 a Czarny 65. Na Anonsach są osobne liczniki wyświetleń skróconego ogłoszenia i kliknięć w celu obejrzenia szczegółów - to drugie chyba bardziej odpowiada licznikowi z Allegro i wynosi dla Kominiarza 21, Plamki 18, Bulwy 10 i Czarnego 8. Na Kokosach wszystkie koty miały po 20-21 odsłon.

Oczywiście cały czas trzymam kciuki, zwłaszcza za Bulwę i Czarnego :ok: :ok: :ok:

Adam
aburacze

Post » Nie kwi 10, 2011 12:55 Re: 40kotówDarłowo-potrzebna karma i wsparcie na sterylki.WIOSNA

Witam ponownie. Stronka nabiera już kolorków (zrobiłem tą lewą belkę). Jestem w fazie kończenia 1 layoutu i chcę się dowiedzieć, gdzie ma być menu. Na tej belce (1 fotka, to jest belka pod logiem) czy na lewym boczku (2 fotka). A to czy kinga się zgodzi to ja ją namówię xd.

Link 1 fotka
Link 2 fotka

rafek1241

Od: Sob kwi 09, 2011 21:36

[poprzednia][następna]