25 kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 05, 2011 20:02 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

[quote="Dyktatura":2nqut7dj]
Powiedz tylko ile dni musi minąć żeby pobrać krew od ozdrowieńca.[/quote:2nqut7dj]

To [b:2nqut7dj]nie musi[/b:2nqut7dj] być krew ozdrowieńca.
W sytuacji, gdy nie macie możliwości zakupu gotowej surowicy [czy to psiej, czy kociej] dla wszystkich małych i młodych niezaszczepionych kotów, to trzeba sobie radzić z tym, czym się dysponuje.

Do `produkcji` surowicy potrzebna jest krew dorosłego, zdrowego kota, który był szczepiony nie krócej niż 6-8 tygodni temu i nie dłużej niż rok.
Kociakom podaje się podskórnie ok. 1-3 ml odwirowanego osocza [w zależności od wagi, wystąpienia i stanu zaawansowania objawów].

Prewencyjnie podaje się surowicę wszystkim kociakom/kotom nieszczepionym, które bezpośrednio lub pośrednio miały kontakt z chorym, nawet jeśli nie mają jeszcze objawów. Podanie prewencyjne ma większą możliwość zadziałania, niż podanie lecznicze. Przy wystąpieniu objawów to już jest loterka.
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 15:36 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto kwi 05, 2011 22:23 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Dyktaturo, napisz do milenap. Wysłałam jej Feliserin w styczniu. Może ma jeszcze jakiś zapas. Omów to proszę ze swoim wetem.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro kwi 06, 2011 15:22 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Tinka07 pisze:Dyktaturo, napisz do milenap. Wysłałam jej Feliserin w styczniu. Może ma jeszcze jakiś zapas. Omów to proszę ze swoim wetem.

Napisałam.
Dziękuję za kontakt. :)

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Śro kwi 06, 2011 15:37 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Aniu, a jak Gutek ? Już lepiej ?
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Śro kwi 06, 2011 17:32 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Gutek ma się już świetnie.
Zachowuje się tak jakby w życiu nie musiał dostawać surowicy.
Nawet nie wiecie ile kosztowało mnie nerwów jak się dowiedziałam że Gucia tez trafiło. Ten kot to taki mega pieszczoch.
Po tym jak skończyła mi się umowa ze schroniskiem i poszłam pilnować ludzkie szczenię nie widziałam Gucia parę miesięcy.
Pewnego dnia wchodzę do kociarni i słyszę na parapecie MIIAAUUU. Patrzę a tam Gutek do mnie woła. Taki strasznie chudy. Myślałam, że zrobię krzywdę obecnej kobiecie od kotów.
Wtedy zapadła decyzja że Gutek trafi do p. Haliny.

Dyktatura

Post » Czw kwi 07, 2011 16:53 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Jeśli ktoś chciałby pomóc a nie ma farb i jest z okolic Pruszkowa (od boni) to potrzebny byłby transport w okolice Koszalina.

Dyktatura

Post » Pt kwi 08, 2011 8:17 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

:piwa:

Dyktatura

Post » Pt kwi 08, 2011 11:13 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Dziękuję za wpłatę w wysokości 30 zł od Marii Zuzanny Szymońskiej

Dyktatura

Post » Pt kwi 08, 2011 13:25 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Dyktatura pisze:Gutek ma się już świetnie.
Zachowuje się tak jakby w życiu nie musiał dostawać surowicy.
Nawet nie wiecie ile kosztowało mnie nerwów jak się dowiedziałam że Gucia tez trafiło. Ten kot to taki mega pieszczoch.
Po tym jak skończyła mi się umowa ze schroniskiem i poszłam pilnować ludzkie szczenię nie widziałam Gucia parę miesięcy.
Pewnego dnia wchodzę do kociarni i słyszę na parapecie MIIAAUUU. Patrzę a tam Gutek do mnie woła. Taki strasznie chudy. Myślałam, że zrobię krzywdę obecnej kobiecie od kotów.
Wtedy zapadła decyzja że Gutek trafi do p. Haliny.

Ufff ! :ok:
A ta bura drobinka też taka biedna była :cry:
I ten klon mojego Bossia :( On chyba dziki, a siedział w tej klateczce :(
Obrazek

kinia098

Post » Pt kwi 08, 2011 13:58 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Kinia ta bura drobinka to właśnie był Gucio.

Dyktatura

Post » Pt kwi 08, 2011 14:41 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Następna kotka się okociła :evil: i teraz jest problem z jej złapaniem, dziś się p. Halince nie udało ale bedziemy próbować aż do skutki, kociaki z piwnicy nadal nie wiadomo gdzie przeniosła, nie mogę jej wytropić, no i chyba następna dzika bura kotka w ciąży fuck :evil:
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek

wrozka

Od: Nie lip 25, 2010 15:59

Post » Pt kwi 08, 2011 14:44 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Dyktatura pisze:Kinia ta bura drobinka to właśnie był Gucio.

a Gusio to super chłopak, poprostu do schrupania... taki mniam mniam tylko by się przytulał i przytulał :1luvu: :kotek: :1luvu:
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek

wrozka

Od: Nie lip 25, 2010 15:59

Post » Sob kwi 09, 2011 11:26 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

dziewczyny powiedzcie prosze:panleukopenia atakuje wszystkie koty bez roznicy? nawet dorosle? czy jak kot ma panleukopemie to juz (jak nie dostanie surowicy)wyrok smierci?
gerardbutler

Post » Sob kwi 09, 2011 12:24 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

Dyktatura pisze:Kinia ta bura drobinka to właśnie był Gucio.

Gutka też pamiętam, stał na wprost. Mi chodzi o tą drobniutka buraskę co po prawo sobie na czymś siedziała :( Taka zmarnowana :( Jest chyba nawet na stronie schroniska.

wrozka pisze:Następna kotka się okociła :evil: i teraz jest problem z jej złapaniem, dziś się p. Halince nie udało ale bedziemy próbować aż do skutki, kociaki z piwnicy nadal nie wiadomo gdzie przeniosła, nie mogę jej wytropić, no i chyba następna dzika bura kotka w ciąży fuck :evil:

:strach: :strach:
Oby moje wytrzymały jeszcze ten tydzień... Potem będzie więcej luzu i zacznę łapać.
Na szczęście nie widziałam jeszcze wielkich brzuchów :roll:
Obrazek

kinia098

Post » Sob kwi 09, 2011 13:15 Re: Panleukopemia zaatakowała azyl p. Haliny. Prosimy o wsparcie

gerardbutler pisze:dziewczyny powiedzcie prosze:panleukopenia atakuje wszystkie koty bez roznicy? nawet dorosle? czy jak kot ma panleukopemie to juz (jak nie dostanie surowicy)wyrok smierci?

Dorosłe koty też łapią. Jedne przechodzą mocniej inne słabiej a niektóre nawet bezobjawowo.
Dorosłe koty mają większa szansę na przeżycie ale wśród seniorów i kociaków umieralność jest rzędu ok 90%.
Jedynie surowica podana najlepiej w pierwszej bądź drugiej dobie choroby ratuje życie zwierzaczka.

Dyktatura

[poprzednia][następna]