KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds! Kolejne koty.. RUDASKI.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 05, 2011 6:27 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

Moje przeziębienie okazało się jakimś problemem z wątrobą, więc jak mi mysli nie zmąci, zaraz będę coś skrobać.
Obrazek

majka2222

Od: Śro paź 28, 2009 21:38

Post » Wto kwi 05, 2011 7:07 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

mam takie pytanie: KTO WYSYŁAŁ PAPIEROWE PISMO DO RADNYCH RADOMSKA???
nie chce mi się grzebać po wątkach i szukać
ale ogólnie pomyślałam, że może warto byłoby zwrócić się o przedstawienie protokołu z posiedzenia tej komisji na której rzekomo dyskutowano problem. bo piękne słowa i dobre chęci to za mało...
gdyby nadawcy zwrócili się teraz o przedstawienie protokołu z posiedzenia to byłoby chyba dobre
wiedzieliby że nie odpuszczamy i że jesteśmy upierdliwi do bólu
Obrazek

pluskwa6

Od: Pt maja 21, 2010 12:50

Post » Wto kwi 05, 2011 8:48 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

cześć, kurde, nie pamiętam... majka2222 TY??? 8O
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Wto kwi 05, 2011 10:11 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

Tak, ja pisałm do p. Gębicza, przewodniczącego rady, a kopie rozesłałm do radnych z Komisji Gospodarki Komunalnej, Rozwoju Miasta, Planowania Przestrzennego i Ochrony Środowiska.
Tekst jak poniżej:

W odpowiedzitn Pani pismo z dnia 27 stycznia 20ll r. oraz pismo
Nr ref. RTOZ/WR)/2011 poparte podpisami tak licznej grupy szlachetnych ludzi, którym
nie obojętny jest los zwierząt informuję, iż zgodnie ze swoimi kompetencjami problem
przedstawiony w Pani piśmie, tj. lokalizacji nowego przytuliska dla bezdomnych kotów w
mieście Radomsku przedstawiłem radnym na Komisji Gospodarki Komunalnej Rozwoju
Miasta Planowania Przestrzennego i Ochrony Środgwiska Rady Miejskiej w Radomsku.
Radni ze zrozumieniem odnieśli się do tematu, jednakże z przykrością muszę
stwierdzić, iż nie byli w stanie wskazać żadnego miejsca mogącego posłuzyć na lokalizację
przytuliska dla bezdomnych kotów.
Jedyna lokalizacja jaka padała w dyskusji do radomszczańskie schronisko dla
bezdomnych zwierzat, które finansuje miasto Radomsko.
Ufam jednak, i żmimo tego, że tak jak powiedziałem, na tejże komisji nie zostało
wskazane takie miejsce, nie oznacza tego, iż radni zainteresowani tym problemem w
przyszłościnie wskażą dogodnej lokalizacji dla przytuliska.
Obrazek

majka2222

Post » Wto kwi 05, 2011 10:17 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

może oni nie rozumieją, że nie chodzi o hektary ziemi i budynków - tylko o zwykłe pomieszczenie pod dachem o powierzchni np X m2 i koty nie będą tam "zbierane" tylko aktywnie będzie się poszukiwać dla nich domów - tak, jak KAN to robi!
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Wto kwi 05, 2011 10:57 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

no ale skoro była jakaś komisja to powinien być protokół z niej
i moglibyśmy zapytać o to kto konkretnie w niej uczestniczył, kto zabierał głos, jakie padły propozycje i jak problem był dyskutowany;
co to znaczy że był przedstawiony radnym i co to znaczy że odnieśli się ze zrozumieniem??
można by też zapytać jakie od tamtej pory poczyniono kroki i którzy konkretnie radni są zainteresowani problemem bo tacy występują w piśmie
co Wy na to?
Obrazek

pluskwa6

Post » Wto kwi 05, 2011 10:58 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

dagmara-olga pisze:może oni nie rozumieją, że nie chodzi o hektary ziemi i budynków - tylko o zwykłe pomieszczenie pod dachem o powierzchni np X m2 i koty nie będą tam "zbierane" tylko aktywnie będzie się poszukiwać dla nich domów - tak, jak KAN to robi!

a ja myślę że oni w ogóle nie próbują zrozumieć o co chodzi; po prostu są jakieś oszołomione baby od kotów i można im kit wcisnąć więc po co się wysilać.
Obrazek

pluskwa6

Post » Wto kwi 05, 2011 11:00 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

racja, zainteresowanie to sobie można wyrażać a do podjęcia działań daleko.
Biorą kasę za robotę a nie za wyrażanie uczuć i odczuć - pluskwa6 ma rację - protokół i plan działań.

Tak - oszołomy od zwierząt są najgorsze i jeszcze baby... :twisted: a tu przecież takie ważne sprawy - kolejne rocznice i złote tablice...
Obrazek

czarno-czarni

Post » Wto kwi 05, 2011 11:25 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

pluskwa6 pisze:no ale skoro była jakaś komisja to powinien być protokół z niej
i moglibyśmy zapytać o to kto konkretnie w niej uczestniczył, kto zabierał głos, jakie padły propozycje i jak problem był dyskutowany;
co to znaczy że był przedstawiony radnym i co to znaczy że odnieśli się ze zrozumieniem??
można by też zapytać jakie od tamtej pory poczyniono kroki i którzy konkretnie radni są zainteresowani problemem bo tacy występują w piśmie
co Wy na to?

Jestem zdecydowanie za tym co pisze pluskwa6, upierdliwość w ramach dostępnych procedur, to jest jedyna szansa, żeby (o ile w ogóle) coś wskórać. Pozostaje upewnienie się jak wygląda takie protokołowanie Komisji i czy mają obowiązek udostępnić nam protokół i przekazać informacje, o których pisze pluskwa6.
:ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Wto kwi 05, 2011 11:48 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

Na razie skleciłam odpowiedź do p. Ferenca, który sie do mnie w lutym odezwał, a który jest przewodniczącym Komisji Gospodarki Komunalnej, Rozwoju Miasta, Planowania Przestrzennego i Ochrony Środowiska. Przeczytajcie, o uwagi proszę, jak to wizicie. Myslę, że po modyfikacji wysłałabym też do przewodniczącego rady. A może by podobne żądanie o konkretną odpowiedx władz miasta zamieścić gdzieś na radomszczańskich witrynach?

Szanowny Panie,
W lutym przesłałam do Pana informacji kopię listu skierowanego do Przewodniczącego Rady Miejskiej p. Jacka Gębicza oraz radnych Rady Miasta Radomsko zawierającego prośbę o pomoc w znalezieniu nowego lokalu dla Radomszczańskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. List podpisany był przez ponad sto osób z Wrocławia – wolontariuszy i osób zainteresowanych problemem.

Ponieważ był Pan uprzejmy odpowiedzieć, pozwalam sobie napisać, jak obecnie wygląda sytuacja RTOZ.
Piszę do Pana w imieniu osób, które od dłuższego czasu pomagają RTOZ, korzystając z wirtyny internetowej Forum Miau. Wspieramy RTOZ nie tylko pomocą materialną, lecz także przy prowadzeniu akcji adopcyjnych, ponieważ bardzo dobrze znamy osoby zaangażowane w Radomsku w działalność RTOZ, a przede wszystkim znamy efekty tej pracy. Setki odłowionych i przekazanych do przytuliska RTOZ kotów, wyleczonych, wysterylizowanych i wyadoptowanych. Trudno przecenić wkład Towarzystwa w ograniczenie populacji bezdomnych zwierząt w Radomsku i okolicy.

1 kwietnia 2011 r. Towarzystwo straciło lokal, w którym prowadziło przytulisko dla bezdomnych zwierząt. Pozostały jeszcze koty, którym nie udało się znaleźć nowych domów mimo szerokiej akcji adopcyjnej. Koty te zostały rozwiezione po znajomych i przyjaciołach Towarzystwa, nie tylko w Radomsku, ale także w innych miastach.
W obecnej sytuacji Towarzystwo nie ma możliwości skutecznego działania.

W naszych listach i prośbach podkreślaliśmy znaczenie Towarzystwa dla rozwiązywania problemu bezdomnych i wałęsających się zwierząt, podkreślimy aspekt edukacyjny działalności Towarzystwa, a także fakt iż Towarzystwo utrzymywało się samo dzięki bezpłatnej pracy wielu wolontariuszy - nie tylko z Radomska.
Zwracaliśmy uwagę, że jest to organizacja pożytku publicznego, poprzez którą w rzeczywistości realizuje się idea obywatelskiego, samoorganizującego się społeczeństwa i że władze miasta, powołane przez obywateli, obywatelską inicjatywę winny hołubić i wspierać.

Próby zainteresowania władz miasta sprawami RTOZ wzbudziły szeroką dyskusję na forum witryny Radomsko24.pl, gdzie mieszkańcy miasta wyrażali opinie dotyczące problemu bezdomności i opieki nad bezdomnymi zwierzętami w Radomsku, w tym także dyskusję o schronisku dla bezdomnych zwierząt w Radomsku, które niestety jest niewydolne.

RTOZ nie przyjmuje opłat za opiekę nad bezdomnym zwierzęciem, wolontariusze nie pobierają pensji, sami oddają swój czas, pracę i pieniądze, aby wykonać potrzebną i sensowną prace, a przy okazji w dużym stopniu wyręczając miasto z nałożonych na nie ustawowo obowiązków.

Szanowny Panie, co jeszcze musimy powiedzieć i zrobić, aby władze miasta udzieliły RTOZ pomocy? Czy doczekamy się tylko odpowiedzi, iż sprawy zostaną rozpatrzone w przyszłości, a koty można oddać do schroniska.

Uprzejmie prosimy o konkretną dpowiedź, co Rada Miasta oraz Komisja Gospodarki Komunalnej, Rozwoju Miasta, Planowania Przestrzennego i Ochrony Środowiska zrobiły w celu udzielania Radomszczańskiemu Towarzystwu Opieki nad Zwierzętami pomocy w znalezieniu lokalu na prowadzenie przytuliska dla bezdomnych zwierząt.
Obrazek

majka2222

Post » Wto kwi 05, 2011 11:56 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

dla mnie super - jedna mała uwaga:
dałabym Organizacja Pożytku Publicznego z dużych liter
i zapytałabym co zrobiły i ZAMIERZAJĄ ZROBIĆ.
Obrazek

pluskwa6

Post » Wto kwi 05, 2011 11:58 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

Pluskwa, myślałam, że powiesz, że za mało konkretów, bo ja raczej jestem lepsza w takim narzekaniu natury ogólnej.
Czytajcie dziewczyny, uwagi piszcie.
Obrazek

majka2222

Post » Wto kwi 05, 2011 11:59 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

harmonogram działań a nie "wyrażenie zainteresowania" i obserwacja problemu.
Pięknie napisane!
Obrazek

czarno-czarni

Post » Wto kwi 05, 2011 12:22 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

Przydałby się jeszcze głos Hani i Katipe.
Wyślę ten list mailem do p. Ferenca i zmieniony do p. Gębowicza. Ale na papierze chyba też, bo wtedy muszą odpowiedzieć. A może by tak kopię przesłać do wojewody? Wprawdzie nie ma on żadnej sankcji wobec władz samorządowych poza nadzorem nad działalnością uchwałodawczą, ale jak rozdmuchiwać wieści to rozdmuchiwać
Obrazek

majka2222

Post » Wto kwi 05, 2011 12:42 Re: KOCIA ARKA NOEGO! BŁAGAMY tdt/dt/ds dla TOSI I MISIA! :(:(:(

wg mnie list jest ok, można słać.
Obrazek

katipe

Od: Pt sty 07, 2011 19:35

[poprzednia][następna]