Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 03, 2011 8:55 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

A Ja wciąż nie wiem jak to zrobić by bezpiecznie Sofinia wyglądała przez okno. :(
Jak już wcześniej pisałam nie mamy balkonu. Chciałabym by wyglądała przez okno, ale bezpiecznie!!
Przede wszystkim mam postawione przez mamę pewne warunki do których muszę się dostosować, bo inaczej nici z "balkoniku" dla mojej ukochanej.
1. zabezpieczenie nie może mieć nic wspólnego z oknem - oknem-, tzn. że nie wchodzi w grę żadna moskitiera ani siatki umieszczane w ramie okna. Nic w ten deseń. No cóż muszę się z tym pogodzić. Choć już od paru lat ją o to nękam.
2. Nie może być metalowa siatka, bo mama boi się że będzie rdzewieć :roll: A że to jej mieszkanie to tak jak piszę - musi być to na jej warunkach zrobione.

Pomyślałam więc o takim zabezpieczeniu.....

Mieszkam w normalnym - zwykłym bloku - budownictwo z lat 50-tych.
Okno jest normalne /plastiki/, ale za oknem jest taka jakby wnęka. Okno umieszczone jest w tej wnęce właśnie.
Wnęka za oknem ma 15 cm. Parapet jest ukośny, nic z tym też nie mogę zrobić. Mój plan jest taki, by przybić drewnianą ramę w kilkunastu miejscach /olbrzymimi gwoździami/ , by była stabilna do tych murów. Pomalować ją na biało by się nie rzucała w oczy, ponieważ okna są białe. No i to tych listew przyczepić DOKŁADNIE siatkę żyłkową dla kotów firmy trixi.

Napiszcie proszę co o tym myślicie, czy ktoś tak już ma zrobione, a jak ma to proszę o zdjęcia i info na takowy temat.

Jeżeli ktoś ma uwagi to będę bardzo wdzięczna, ponieważ najważniejsze jest dla mnie bezpieczeństwo mojej kici.
A czas mam do Świąt. Po świętach bierzemy się za montaż.
MIKUŚ

Post » Nie kwi 03, 2011 9:21 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

To bardzo dziwne, z tym brakiem przyzwolenia na rodzaj 'moskitiery'. POza tym jak wynika z różnych tu głosów, to siatki są ocynkowane, albo aluminiowe (?) itp i na pewno nie rdzewieją.
Ale ja mam podobny pomysł , poniewac budynek stary, grube mury i szeroki w związku z tym parapet zewnętrzny. To , że trochę pochylony nie szkodzi - można coś położyc, postawić skrzynkę czy coś na kwiatki..itp. Ale ta rama musi być na prawdę solidnie przykręcona, mieć jakieś ograniczniki, żeby się nie wydostała z kotem na zewnątrz, jeśli kot je 'skakający'.

Cofnij się trochę w wątku - są różne zdjęcia. Są też namiary na sieci rybackie i inne opowieści. Przy nie stalowych siatkach, potrzebny jest kot niegryzący :D , albo pilnowany :mrgreen:
Hmmm...nie możesz moskitiery, a możesz wielkie gwoździe w ścianę ???
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Nie kwi 03, 2011 9:33 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

no niestety tak - widzisz moja mama jest starszą osobą i uważa że okno zniszczę i nic tego nie zmieni - walczę o zabezpieczenie już chyba 8 lat :roll: I wciąż nie, nie, nie, nie..........i w końcu się zgodziła na w/w warunkach :roll: I muszę się dostosować. No cóż też mnie to dziwi że gwoździe w ścianę oki, a moskitiera nie :ryk: :ryk: No ale nic nie poradzę. A z tymi moskitierami to też się boję, normalnie jak czytam że kot z nią wyleciał - to aż się trzęsę ze strachu 8O
Sofi jest po PP i ma zaburzenia równowagi, często gęsto się wywraca, owszem skacze ale tak inaczej :) Myślę że bardziej by się wspierała o tą siatkę ew. przeciągała (tak jak to kociaki lubią robić).
Gryząca to Fiśka nie jest, jednakże na to uwagi nie zwróciłam :oops: Dzięki.
MIKUŚ

Post » Nie kwi 03, 2011 9:35 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

hmmmm........a czy są środki by ew. to drewno nie butwiało?
Deszcze, śnieg i te sprawy mogą go zniszczyć. Da się czymś to zabezpieczyć.
MIKUŚ

Post » Nie kwi 03, 2011 10:02 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

MIKUŚ może gdyby Twoja mama zobaczyła na żywo jak wygląda taka siatka to by zmieniła zdanie? Moja babcia też bardzo protestowała gdy padł temat założenia siatek na nowe okna w wynajmowanym mieszkaniu. Wyjaśniłam jak to jest zamocowane, że rama w żaden sposób nie uszkadza plastiku ani nie rozszczelni okna (na 15 piętrze potrafi naprawdę nieźle wiać ;) ) . Narysowałam jak to będzie montowane i zaprezentowałam na jakiś patyczkach. Siatka jest ocynkowana więc nie rdzewieje i jest praktycznie niezauważalna z mieszkania. Teraz babcia sama podobne zabezpieczenie w swoim oknie. Drewno jest oczywiście zaimpregnowane i jak na razie nic się z nim nie dzieje.
Obrazek

15pietro

Od: Śro kwi 23, 2008 20:51

Post » Nie kwi 03, 2011 10:45 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Przymierzam się do udostępnienia kotom zewnętrznego parapetu kuchennego. Jeszcze nie wiem, co z tego wyjdzie, ale skoro kwiatki i tak zwykle wcześnie uśmiercam ( :oops: ), to może przynajmniej sierściuchy skorzystają z dodatkowej miejscówki :roll:
Blok ocieplany - czyli styropian, styropian, styropian widzę, no i szukam patentu, coby ramę zamontować w taki sposób, by z kociastymi nie poleciała w dół.
Znalazłam stronkę: http://kocieokno.pl/oferta_zabezpieczen.php (nie jestem ich przedstawicielem handlowym :) ), podrzucam. Może ktoś skorzysta.
Szczególnie interesujący patent z uchylnymi oknami, choć nie wiem, na ile górna część przetrwałaby atak kota wagi ciężkiej, chcącego się tam zdrzemnąć :D

EwKo

Od: Śro paź 19, 2005 21:52

Post » Nie kwi 03, 2011 14:13 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kwiatki uśmiercasz , a kot się uchowa na parapecie??? :mrgreen:

Bardzo mnie zainteresował pkt. III - z szerokim parapetem. Jeszcze bardziej JAK TO SIE TRZYMA skoro nie trzeba wiercić 8O ?
Ale ... zrobię se sama - zmieszczę sie w koncówce CENY :!: Też styropian i cegła rozlatująca się... ale jakoś może dam radę.. :twisted:
Jednak jak kto może to to jest fajne, bo łatwe w montażu,... tylko JAK TO SIE TRZYMA :?: Na tych taśmach i rzepach??
Zabezpieczenie uchylnego okna jednak b. pomysłowe i chyba konieczne jak sie ma głupolki w domu.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Nie kwi 03, 2011 16:49 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

EwKo pisze:Przymierzam się do udostępnienia kotom zewnętrznego parapetu kuchennego. Jeszcze nie wiem, co z tego wyjdzie, ale skoro kwiatki i tak zwykle wcześnie uśmiercam ( :oops: ), to może przynajmniej sierściuchy skorzystają z dodatkowej miejscówki :roll:
Blok ocieplany - czyli styropian, styropian, styropian widzę, no i szukam patentu, coby ramę zamontować w taki sposób, by z kociastymi nie poleciała w dół.

Możesz zażyczyć sobie dodatkowe listwy mocujące do wewnętrznych ścian (po obu stronach)

Obrazek
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie kwi 03, 2011 17:28 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

A ktos ma pomysł na zabudowę takiego balkonu. 4 piętto i daszek ugóry do okoła wszystko szklane lub metalowe.

Obrazek Obrazek Obrazek
poszukuje roślinek i grzałki do akwarium.

ysmay

Od: Nie wrz 12, 2010 10:32

Post » Pon kwi 04, 2011 8:26 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Blue pisze:
seidhee pisze:To forumowy damork. Siatkował nam balkon.

A jam jest jego żona :)

Wiemy, wiemy, pozdrawiamy :piwa:

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon kwi 04, 2011 13:57 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Jozefina poprosiła, żebym zamieściła tutaj zdjecia naszych zabezpieczeń balkonu. Zrobiliśmy to prosto, bez specjalistycznego sprzętu, siatka kupiona w castoramie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Pon kwi 04, 2011 13:59 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

sunshine pisze:Jozefina poprosiła, żebym zamieściła tutaj zdjecia naszych zabezpieczeń balkonu.

Dzięki, może komuś się przyda :-)

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto kwi 12, 2011 10:21 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Czy ktoś zabezpieczał balkon na parterze, który ma furtkę, w taki sposób aby była siatka, ale też można było wyjść przez tą furtkę na ogródek. Może być link, bo nie mogę nic takiego znaleźć.

natash

Od: Śro kwi 07, 2010 15:10

Post » Wto kwi 12, 2011 10:53 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Myślę, że tę część z barierką trzeba zasiatkować normalnie, a na furtkę zrobić takie jakby siatkowe drzwi. Nie widziałam czegoś takiego, ale może to Cię zainspiruje: http://republika.pl/kocia_stronka/drzwi_balkonowe.html

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto kwi 12, 2011 13:41 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Świetne te drzwi z linku :)
Myślę, że można najprościej taką siatkę jak na balkow wsadzić w ramę,zawiasy, haczyk - jeśli koty nie z tych z najwyższym IQ - i tyle. Jak wysokie IQ to - zamek. :mrgreen:

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]