Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 28, 2011 14:44 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Jak już robi się ramkę, to można na nią naciągnąć metalową siatkę :)
Ja nasze okna osiatkowałam prawie sama, to nie jest aż takie trudne, wystarczy znać się mniej więcej na użytkowaniu wiertarki, śrubokrętu i takera ;)

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon mar 28, 2011 15:37 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Ja jakoś nie jestem w stanie przekonac sie do drucianej siatki.
Fobia pożarowa.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon mar 28, 2011 18:17 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

seidhee, tak, muszę wychodzić na balkon - po to on jest :), jak pisałam - ma 6 m długości , ok 1,5 szerokości, balustradę szer. 20cm, szkoda tego nie wykorzystać. W lecie poidła dla ptaków, więc siatka musi być od wewnątrz. No i suszarka praniowa :). Na podłodze jakies zielone. Dwuskrzydłowe drzwi. Taka siatka jak piszesz, nie pozwoli na postawienie czegoś wysokiego, z czego koty mogłyby popatrzeć na świat, a koszt podobny, bo nie chodzi o to by jej nie było widac, tylko o to, żebym nie musiała uszkadzać ściany zewnętrznej, bo by mi kazali odmalowac dom :mrgreen: Jak bym miała kasę to bym postawiła ruchomą, wielką wolierę, bo do ruchomej nikt się nie może przyczepić.
Chyba nic nie wymyślę :twisted:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pon mar 28, 2011 23:26 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

morelowa pisze: A mnie to NIKT NIC NIE poradzi???

Obrazek

Ja zrobiłabym po wewnętrznej stronie balkonu takie rusztowanie z rurek (spawane na rogach albo łączone kolankami, by można było je rozebrać w razie potrzyby) i obciągnęłabym siatką rybacką.
Dla utrzymania stabilności, rusztowanie przymocowałabym do obudowy (balustrady) balkonu na dole i u góry.
Leciutkie rusztowanie można zrobić z rurekaluminiowych, ale jeśli chcesz wykorzystać go do umocowania suszarki to lepsze będą metalowe.

Szkic umieściłam poniżej, bo na tym zdjęciu trudno byłoby mi zachować perspektywę przy takim ujęciu fotki.
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Wto mar 29, 2011 12:17 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Ja właśnie zaczynam walkę z deweloperem o zamocowanie siatki. Niestety w umowie o zarządzaniu budynku jest paragraf, że potrzebuję zezwolenia na jakąkolwiek modyfikację elewacji.
Zamierzam pojechać do dewelopera ze zdjęciami siatek, oraz opiniami (m.in. z tego forum) na temat tego jak widać siatkę i nie wychodzić, dopóki nie dostanę zgody :twisted: .
Będę relacjonował, napisze jakich argumentów użyłem- może się komuś przyda.
Siatkę ma wykonać Axon, niby sam bym sobie z tym poradził, ale deweloper łatwiej się zgodzi jak instalację wykonaja profesjonaliści...

Gnommer

Od: Wto mar 01, 2011 3:42

Post » Wto mar 29, 2011 20:00 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Amika6 - jaki ładny rysunek mi zrobiłaś ! No, własnie - taka woliera.Ale żeby sie nikt nie przyczepił, mogłaby być np nie przymocowana do niczego, tylko na wcisk . A zamiast rurek - za radą Lidki - bambus, który z siecia wygląda mmmm... b. ekologicznie i 'cieplutko'. tylko to pewnie drożej :(
Idę sie orientowac w cenach. Nie teraz , nie.
Ja umowy nie czytałam... i pewnie nikt by się nie przyczepił, ale to okno po prawej stronie balkonu [patrząc stąd :)] to sąsiadka, która doniesie jak wbiję gwóźdź i wtedy sie zorientuja - musze uważać.
A oknem to się nie przejmuję - mogą być firanki, siatki na komary, to może być siatka na koty :)
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Wto mar 29, 2011 22:30 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Zaznaczę sobie - po świętach będziemy zabezpieczać okno 8)
MIKUŚ

Post » Wto mar 29, 2011 23:09 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

morelowa pisze:Amika6 - jaki ładny rysunek mi zrobiłaś ! No, własnie - taka woliera.Ale żeby sie nikt nie przyczepił, mogłaby być np nie przymocowana do niczego, tylko na wcisk . A zamiast rurek - za radą Lidki - bambus, który z siecia wygląda mmmm... b. ekologicznie i 'cieplutko'. tylko to pewnie drożej :(
Idę sie orientowac w cenach. Nie teraz , nie.
Ja umowy nie czytałam... i pewnie nikt by się nie przyczepił, ale to okno po prawej stronie balkonu [patrząc stąd :)] to sąsiadka, która doniesie jak wbiję gwóźdź i wtedy sie zorientuja - musze uważać.
A oknem to się nie przejmuję - mogą być firanki, siatki na komary, to może być siatka na koty :)

Jeśli okno z boku to sasiadka to bym tam pusciła pnącze. Aż sie prosi, żeby sie troche odgrodzić. A do kwiatków na balkonie chyba nie będa sie czepiać:) Ja ostatnio kupiłam w lidlu chmiel, podobno szybko rośnie. Mialam kiedyś męczennicę, tez było duzo zielonego i kwiatów. Na ogródku mam tez fajny groszek (nie) pachnacy bylinę. Nie pamiętam czy jeszcze mam nasionka, też rośnie dość wysoko i slicznie kwitnie.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro mar 30, 2011 9:03 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

O! Chmiek, widzisz - kiedys go miałam na myśli :D .
Sąsiadka raczej z okna nie wystaje, ma jeszcze 6 innych :? , ale zrobiłabym jej cień, a nie jestem taka :twisted: , ..wiec może tak troszeczkę, żeby umotywować posiadanie siatki...
A sąsiadka - kiedyś miałam przez dobę kota Melona w piwnicy, podwórzowego, którego TOZ mi przywiózł do przetrzymania... to najpierw nawrzucała śmieci, wlała wodę, puszki po piwie zebrane z podwórza, a jak zamknęłam okno to wybiła szyby i zadzwoniła do adm, że hoduję zwierzęta w piwnicy :o . Skończyło się policją, a kota wzięłam do domu. Najwspanialszy miziak na świecie, którego musiałam oddać do adopcji, no musiałam.. :placz: i do teraz za nim tęsknię. viewtopic.php?f=13&t=114118
Ale to nie ten temat :lol:

Obrazek

morelowa

Post » Śro mar 30, 2011 9:16 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Gnommer pisze:Ja właśnie zaczynam walkę z deweloperem o zamocowanie siatki. Niestety w umowie o zarządzaniu budynku jest paragraf, że potrzebuję zezwolenia na jakąkolwiek modyfikację elewacji.
Zamierzam pojechać do dewelopera ze zdjęciami siatek, oraz opiniami (m.in. z tego forum) na temat tego jak widać siatkę i nie wychodzić, dopóki nie dostanę zgody :twisted: .
Będę relacjonował, napisze jakich argumentów użyłem- może się komuś przyda.
Siatkę ma wykonać Axon, niby sam bym sobie z tym poradził, ale deweloper łatwiej się zgodzi jak instalację wykonaja profesjonaliści...

:ok: :ok: :ok: Super sprawa: zastanawiałam się już kiedyś, jak to jest rozmawiać z developerem. Znaczy blok jest nowy i wszyscy się zachwycają, patrzą, podziwiają, więc tym bardziej ciężko przemycić zabezp. okna. Jestem bardzo ciekawa efektów rozmowy i będę wdzięczna za informacje jak Ci poszło. Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Czw mar 31, 2011 13:41 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Femka pisze:Pewnie mnie rozszarpiecie na strzępy, ale mam pytanie z gatunku baaardzo podstawowych, które pewnie było tysiąc razy omawiane wzdłuż i wszerz. Wątku nie śledziłam na bieżąco, bo nie był mi potrzebny (forumowi spece zrobili z mojego balkonu twierdzę :mrgreen: ). Ale teraz się wyprowadziłam na wieś, nie mam jeszcze zabezpieczenia ogrodzenia, a chciałabym zacząć otwierać okna nie tylko wtedy, gdy pokój zamknięty.
W zooplus znalazłam takie coś:
http://www.zooplus.pl/shop/zwierzeta/ak ... _kot/31941
Dodam, że nie chodzi o ochronę kota przed wypadnięciem (jakieś półtora metra w najwyższym miejscu :lol: ), tylko żeby mi zarazy zapchlone nie pobiegły na koniec działki i nie wyszły za siatkę.

Femka przejrzyj może skusisz się na moskitiery do okien, http://www.rolety.zalmal.com.pl/index.p ... le&id=101/

Ja mam tego typu i jestem zadowolona (tylko moje są tylko z gęściutką siatką by przy okazji robactwo nie pchało się do domu) http://www.rolety.zalmal.com.pl/index.p ... le&id=108/
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Czw mar 31, 2011 13:43 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

ja bedę wymieniać siatki na nowe ,w zwiazku z tym chciałam was prosic o linki do stron,które macie sprawdzone,chodzi mi np.o zakup samej siatki,lub sieci rybackiej ewentualnie firmy ale tylko ze sląska :?: :kotek:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw mar 31, 2011 13:56 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

rybcie pisze: :ok: :ok: :ok: Super sprawa: zastanawiałam się już kiedyś, jak to jest rozmawiać z developerem. Znaczy blok jest nowy i wszyscy się zachwycają, patrzą, podziwiają, więc tym bardziej ciężko przemycić zabezp. okna. Jestem bardzo ciekawa efektów rozmowy i będę wdzięczna za informacje jak Ci poszło. Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok:

Siatki w oknach są w zasadzie niewidoczne z zewnątrz - jak w poprzednim mieszkaniu miałam białą plastikową, to trzeba był się dobrze przyjrzeć, żeby dostrzec, że to nie firanki czy żaluzje za szybą tylko siatka przed szybą. A to było pierwsze piętro. Z balkonem jest gorzej.
W moim bloku ludzie takie cuda instalują, że nasza siatka ginie wśród tych daszków, ozdób, oszkleń, krat, anten satelitarnych, suszarek do bielizny i parawanów. No ale to nie jest taki bardzo nowy blok.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Czw mar 31, 2011 14:14 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

zapisuję, bo i ja potrzebuję siatek na dwa okna...
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Pt kwi 01, 2011 7:48 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Czy ktoś się orientuje......Chciałabym zabezpieczyć okno, coby moja kicia mogła bezpiecznie wyglądać i wdychać powietrze. Nie posiadamy w mieszkaniu balkonu. Czy muszę to zgłaszać do ADM-u?
MIKUŚ

[poprzednia][następna]