Sterylizacja?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 15, 2004 12:45

Bardzo czesto rowniez tak jest, ze doczekawszy sie na pierwsza rujke kotki, 'nie mozemy z niej wyjsc'-kotka wpada w kolejna. Zrozpaczony opiekun leci do weta i ten 'funduje' kotce HORMON na przerwanie rujki,tak? I potem jest zabieg-czyli wali przed zabiegiem bombe hormonalna-gdzie tu sens gdzie logika? 8O I jaki to ma wplyw na organizm, w koncowych efektach?napisz.
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Nie sie 15, 2004 12:57

Wpływ ma zły. Natomiast jest kilka innych sposobów na przerwanie rujki bez uciekania się do hormonów.
Kot to groźny przeciwnik;)
Obrazek

zalatany

Od: Śro sie 11, 2004 8:16

Post » Nie sie 15, 2004 13:45

zalatany pisze:Wpływ ma zły. Natomiast jest kilka innych sposobów na przerwanie rujki bez uciekania się do hormonów.

krotko i lakoniczne to podsumowales-wplyw ma zly-rozwin to :roll:

Groze polamanych kosci rozwinales, rozwin tez groze usuwania guzow sutka i rokowan leczenia przy zlosliwym nowotworze :(

A jakie to problemy zywieniowe itd, sa ze zwierzetami wczesnie kastrowanymi, to co wspomniales, rozwin prosze.

A sposoby przerywania rujki inne, bezpieczne, jakie? :wink:

ARKA

Post » Nie sie 15, 2004 13:52

zalatany pisze: Zajmuję się chirurgią i rehabilitacją

Acha :lol: no to powiedz, dla pacjenta jaki jest mniej ryzykowniejszy zabieg-kastracja czy usuwanie guzow sutka?

ARKA

Post » Nie sie 15, 2004 13:52

ARKO - to nie jest proces a Zalatany nie jest oskarżonym. Nie podoba mi się Twój styl prowadzenia rozmowy.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Nie sie 15, 2004 22:23

Falka, dzięki, też tak sądzę. Arka, myślę że niczym nie zapracowałem na tak napastliwe odzywki. Oznajmiam, że stanowczo straciłem przyjemność w toczeniu z Tobą dyskusji i niniejszym ja porzucam. Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się gdzieś odnaleźć porozumienie. Pozdrawiam.
P.S. Arka, nie ma czegoś takiego jak mniej ryzykowniejszy zabieg, co najwyżej mniej ryzykowny :D
Ostatnio edytowano Nie sie 15, 2004 22:31 przez zalatany, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

zalatany

Post » Nie sie 15, 2004 22:58

zalatany pisze:Falka, dzięki, też tak sądzę. Arka, myślę że niczym nie zapracowałem na tak napastliwe odzywki. Oznajmiam, że stanowczo straciłem przyjemność w toczeniu z Tobą dyskusji i niniejszym ja porzucam. Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się gdzieś odnaleźć porozumienie. Pozdrawiam.
P.S. Arka, nie ma czegoś takiego jak mniej ryzykowniejszy zabieg, co najwyżej mniej ryzykowny :D

Szkoda. Moim celem nie byl atak personalny na Ciebie, szkoda, ze tak to odebrales. Nie bardzo tez widze moje 'odzywki', do Ciebie.
Przepraszam, jednak chcialbym abysmy dyskutowali na ten temat, gdyz dla mnie jest to bardzo wazny temat.
Czy dasz sie przeprosic i bedziesz dyskutowal dalej? :lol:

ARKA

Post » Pon sie 16, 2004 11:53

Arka, postaram się odpowiedzieć po kolei:
- ruję baaardzo wdzięcznie przerywa się symulując kopulację, w końcu u kota to ona prowokuje owulację - można więc złapać kotkę za kark i wsunąć jej w pochwę np. termometr. Ta metoda, choć niektórym może się wydawać dziwna, jest bardzo skuteczna i pozwala na uniknięcie podawania kotce leków hormonalnych i załatwienie wszystkiego "siłami natury" (opis cyklu kotki wcześniej)
- co do metabolizmu kości - jak już pisałem wcześniej, estrogeny odpowiadają za skostnienie chrząstek wzrostowych kości we właściwym dla tego czasie (J Steroid Biochem Mol Biol. 1997 Apr;61(3-6):141-4. , The role of estrogen in bone growth and maturation during childhood and adolescence, Cutler GB Jr.). Jeżeli nie ma dostatecznego wydzielania estrogenów w czasie, w którym powinno dojść do ww. skostnienia, kości dalej rosną na długość. Taka kość nie rośnie na szerokość, w rezultacie zaburzona zostaje jej mechanika - jest dłuższa a nie poszerzyła się, ergo - jest mniej wytrzymała mechanicznie. Jednocześnie estrogeny odpowiadają za prawidłową gospodarkę wapniową w kościach, ich brak owocuje obniżeniem gęstości kości i w rezultacie zwiększoną ich łamliwością (J Periodontol. 2003 Nov;74(11):1618-24, Effect of estrogen and calcitonin therapies on bone density in a lateral area adjacent to implants placed in the tibiae of ovariectomized rats., Duarte PM, Cesar-Neto JB, Sallum AW, Sallum EA, Nociti FH Jr., J Bone Miner Res. 2003 Nov;18(11):1921-31, Estrogen and bone--a reproductive and locomotive perspective., Jarvinen TL, Kannus P, Sievanen H.). Tak więc generalnie wszystkie zwierzęta wykastrowane są narażone na obniżoną gęstość kości. W połączeniu z wydłużeniem kości długich u zwierząt wykastrowanych przed osiągnięciem dojrzałości płciowej stwarza to wysokie ryzyko wystąpienia złamań patologicznych
- a co do tego co wolę, ryzyko kastracji przed czy po pierwszej rui, to z opisanych sporo wcześniej powodów wolę jednak "zaryzykować" i kastrować zwierzęta po pierwszej rui.
Pozdrawiam
Obrazek

zalatany

Post » Pon sie 16, 2004 15:34

zalatany pisze:Arka, postaram się odpowiedzieć po kolei:
- ruję baaardzo wdzięcznie przerywa się symulując kopulację, w końcu u kota to ona prowokuje owulację - można więc złapać kotkę za kark i wsunąć jej w pochwę np. termometr. Ta metoda, choć niektórym może się wydawać dziwna, jest bardzo skuteczna

I tu muszę wsadzić swoje przysłowiowe 5 groszy. Co do dziwności metody to mnie tam ona tak bardzo nie dziwi, natomiast skuteczność jej w moim wypadku tzn. mojej koty okazała się wielce zawodna. Moja kota po stosunku z termometrem wprawdzie uspoiła się trochę, ale następnego dnia znowu koniecznie chciała na randkę :roll:
Obrazek Obrazek

sabianka

Od: Śro lis 26, 2003 18:34

Post » Pon sie 16, 2004 15:36

sabianka pisze:Moja kota po stosunku z termometrem wprawdzie uspoiła się trochę, ale następnego dnia znowu koniecznie chciała na randkę :roll:

znaczy się - termometr niezły był ;)

:smiech3:
Obrazek

Szelmaa

Od: Pon maja 24, 2004 10:59

Post » Pon sie 16, 2004 15:40

Szelmaa pisze:
sabianka pisze:Moja kota po stosunku z termometrem wprawdzie uspoiła się trochę, ale następnego dnia znowu koniecznie chciała na randkę :roll:

albo osoba wladajaca tym termometrem :smiech3:

Merlin

Od: Czw lip 29, 2004 21:28

Post » Pon sie 16, 2004 15:40

Szelmaa pisze:

albo się nie sprawdził i chciała inny model wypróbować :roll:
Obrazek Obrazek

sabianka

Od: Śro lis 26, 2003 18:34

Post » Pon sie 16, 2004 15:41

sabianka pisze:albo się nie sprawdził i chciała inny model wypróbować :roll:

iiii tam - baba by nie wiedziała, jak babie dogodzić? :ryk:
Obrazek

Szelmaa

Od: Pon maja 24, 2004 10:59