Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
rybcie pisze:
Cudo. Gdzieś już widziałam to Wasze zdjęcie i zainspirowana zbudowałam coś podobnego, choć bez tak pięknych malunków. Może z tego powodu właśnie, moi panowie uznali, że im się nie podoba
. Weszli 2 razy, chyba żeby mi tylko przykro nie było
. Ale cóż, koty też mają swój gust i to naszym zadaniem jest dopasować się pod nich
. Naprawdę piękne
rybcie pisze:...
..Wszystko niby w porządku. Niby, no bo morfologię mamy dziwną - wysoki hematokryt i dużo ciałek czerwonych...
Doktor powiedział, że gdyby kot kaszlał, miał kłopoty oddechowe lub z sercem - miałoby to jakiś związek. Osłuchowo ok, serce też, poza zwiększonym przepływem przez aortę, jednak wszystko jest w granicach normy. Tak gęsta krew, tym bardziej, że obaj z Antkiem taką mają (mało tego - podczas infekcji w 2009 Bonifcio miał badaną krew i też hematokryt był k. 53), bardzo zadziwiła pana doktora. Śmiał się, że może to przez życie na wysokości 16. piętra, ale nie wiem czy do końca śmiał, ponieważ wracał do tego myślami jeszcze dwukrotnie. Chociaż są koty, które mieszkają w górach... nie zna jednak badań na ten temat...
Budowa nerek ogólnie ok. Nie ma cyst, nie ma problemów na tle ...miedniczkowych spraw... coś mu było trochę nie tak - w wyniku jest napisane, że kora nerek jest o zwiększonej echogeniczności - tłumaczył, że obrys jest jaśniejszy niż zwykle..., ale nie wywiódł z tego żadnych konkretnych przyczyn/problemów...
.
Co do krwi - myślał i myślał nad wynikami... naprawdę poświęcił im sporo czasu. Dziwił go wysoki wapń, ....
wahania mocznika i kreatyniny, ale odnośnie tych ostatnich dwóch nie robił z tego afery. Coś oznaczają, trudno mu było jednak jednoznacznie coś powiedzieć.
Na pewno trzeba monitorować te parametry. Bywa, że wyniki na takim poziomie pozostają kilka lat, a potem coś zaczyna się pogarszać.No i trzeba uważać, aby nie przegapić tego momentu. Nie powiedział, że to PNN.
Powiedział, że nie jest to odmiedniczkowe, bo usg to potwierdza.
rybcie pisze:... Cały czas kombinował z tą gęstą krwią, że może tu leży pies () pogrzebany.
rybcie pisze:Dostaliśmy więc leki (Karsivan) dla kotów wyścigowych. Znaczy leki, które np. u zwierząt trenujących czy bardzo aktywnych poprawiają wydolność. Ich efektem jest poprawa zdolności hemoglobiny do transportowania tlenu, co poprawi krążenie, ponieważ zbyt gęsta krew a) może prowadzić do zatoru, b) może powodować gorsze ukrwienie a w efekcie np. gorszą pracę nerek...
rybcie pisze:Podobno koty mogą po tym jeszcze więcej biegać i szaleć, ale leki nie mają efektów ubocznych i można je podawać nawet zdrowym zwierzętom. Ponieważ Antek ma tak samo wysoki hematokryt - mogę podać i jemu.
rybcie pisze:..
aha - ciśń. skurczowe w normie, 130. Znaczy powinno być do 120, ale wiadomo - stres, trzeba monitorować.Leczy się dopiero pow. 150.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], jackthecat i 185 gości