Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 23, 2011 16:30 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Uff, ale dużo wypowiedzi.
1) Nie chodziło mi o karmienie tuż po sterylce, bo wiem jak karmić, kotka dostawała mokrą karmę, dopiero 6 dnia dałam jej suche
2) Kitekata nie będę podawać bo to istny fastfood, może dobry i pachnący, ale nie jest zdrowy, to się odbija na kocie w późniejszym czasie, ja kota kocham, chorób świadomie nie chcę mu fundować. Rozumiem, że u niektórych wiążę się to z brakiem gotówki, ale w tej sytuacji można kupić porcję rosołową dla kota (koszt 2-3 zł) obrać z mięsa i jest na kilka razy. I pewniej taniej wychodzi.
3) o BARF-ie słyszałam, ale nie o to mi chodziło, pytałam o coś innego. Dokładnie o suchą karmę.
4) Mleka kotu już nie daję, koty wcale go nie potrzebują w takim wieku, dawałam jak była mała, ale specjalne kocie.

A i proszę o miarę możliwości odnieść się do moich pytań w punktach :) Chodzi mi o Wasze doświadczenie, rady, o to co słyszałyście etc. ;)

1) Czy karmić 8 miesięczną kotkę dalej karmą dla juniorów dopóki nie skończy roku?
2) Czy przejść na karmę dla kotów sterylizowanych?
3) Jeśli karmić karmą dla juniorów to szukać takich chroniących układ moczowy?
4) Jakie karmy mi polecacie?
a) dla sterylizowanych
b) dla juniorów, chroniące układ moczowy

AniaU
Wczoraj jedną paczuszkę wymieszałam z dotychczasową karmą i ...na początek wyjadły nowe chrupeczki a na koniec zostawiły stare, znane. Wiem, że będę je przestawiała powoli na karmę dla kotów po sterylce.

Właśnie tak sobie myślę, żeby juniorową karmę mieszać z karmą dla sterylizowanych kotów. Chodzi mi generalnie, żeby podawać karmę chroniącą układ moczowy, a i nie pozbawiać kota tego czego potrzebuje w fazie kiedy jeszcze rośnie, czyli karm dla juniorów bogatych w białko.
Ostatnio edytowano Śro mar 23, 2011 16:33 przez małetęsknoty, łącznie edytowano 1 raz

małetęsknoty

Od: Czw sie 19, 2010 13:18

Post » Śro mar 23, 2011 16:32 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

małetęsknoty pisze:Uff, ale dużo wypowiedzi.
1) Nie chodziło mi o karmienie tuż po sterylce, bo wiem jak karmić, kotka dostawała mokrą karmę, dopiero 6 dnia dałam jej suche
2) Kitekata nie będę podawać bo to istny fastfood, może dobry i pachnący, ale nie jest zdrowy, to się odbija na kocie w późniejszym czasie, ja kota kocham, chorób świadomie nie chcę mu fundować. Rozumiem, że u niektórych wiążę się to z brakiem gotówki, ale w tej sytuacji można kupić porcję rosołową dla kota (koszt 2-3 zł) obrać z mięsa i jest na kilka razy. I pewniej taniej wychodzi.
3) o BARF-ie słyszałam, ale nie o to mi chodziło, pytałam o coś innego. Dokładnie o suchą karmę.
4) Mleka kotu już nie daję, koty wcale go nie potrzebują w takim wieku, dawałam jak była mała, ale specjalne kocie.

A i proszę o miarę możliwości odnieść się do moich pytań w punktach :) Chodzi mi o Wasze doświadczenie, rady, o to co słyszałyście etc. ;)

1) Czy karmić 8 miesięczną kotkę dalej karmą dla juniorów dopóki nie skończy roku?
2) Czy przejść na karmę dla kotów sterylizowanych?
3) Jeśli karmić karmą dla juniorów to szukać takich chroniących układ moczowy?
4) Jakie karmy mi polecacie?
a) dla sterylizowanych
b) dla juniorów, chroniące układ moczowy

Ale odpowiedź seidhee dotycząca Acany odpowiada na wszystkie pytania :wink: To karma bez podziałów wiekowych
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro mar 23, 2011 16:34 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

A czy chroni układ moczowy? Bo boję się jakoś podawać takich, które nie chronią. Ponoć nie zaleca się po sterylizacji..

małetęsknoty

Post » Śro mar 23, 2011 19:10 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

małetęsknoty

Post » Śro mar 23, 2011 20:29 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Dokładnie tydzień temu sterylizowałam 8-miesięczną Gabi. Reszta kotów (starszych od Gabi) została wysterylizowana znacznie wcześniej (w odpowiednim do tego czasie). Wszystkie jedzą Orijena i Animondę Carny. Nie widziałam potrzeby zmiany karmy po sterylce. Orijen i Animonda Carny to dobre karmy, na których futrzaki ładnie się rozwijały, są zdrowe i coroczne badania kontrolne wypadają u nich wręcz podręcznikowo.
Ostatnio edytowano Śro mar 23, 2011 20:38 przez vega013, łącznie edytowano 1 raz

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro mar 23, 2011 20:34 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

małetęsknoty pisze:A czy chroni układ moczowy? Bo boję się jakoś podawać takich, które nie chronią. Ponoć nie zaleca się po sterylizacji..

Nie podawaj żadnych leczniczych karm. Dobrze zbilansowana, mająca odpowiedni skład karma bytowa wystarczająco chroni układ moczowy.

Poczytaj zresztą:
Orijen http://animalia.pl/produkt,7610,Orijen_ ... itten.html
Animonda Carny http://animonda.pl/koty.php?id=28

vega013

Post » Śro mar 23, 2011 20:41 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

asiaszo16 pisze:witam. ostatnio kastrowałam kota. to wcale nie jest prosty zabieg, koty bardzo się męczą po sterylizacji, mój kotek nie mógł się tego dnia załatwić...nie chciał nic jeść...polecam karme taką mokrą jak kitekat w saszetkach, i kotek musi miec dostęp do świerzej wody lub mleka najlepiej podgrzanego...a jeśli chodzi o układ moczowy...żeby go wzmocnić warto podać mu witaminy w kroplówce u weta. pozdrawiam

1. Kitekat? Toż to świństwo, ma zaledwie 4% mięsa.
2. Mleko? Nie wolno podawać kotom mleka. Koty nie trawią laktozy i mleko im szkodzi.
3. Witaminy w kroplówce u weta zdrowemu kotu? Absurd kompletny.

vega013

Post » Śro mar 23, 2011 20:43 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

vega013 pisze:
asiaszo16 pisze:witam. ostatnio kastrowałam kota. to wcale nie jest prosty zabieg, koty bardzo się męczą po sterylizacji, mój kotek nie mógł się tego dnia załatwić...nie chciał nic jeść...polecam karme taką mokrą jak kitekat w saszetkach, i kotek musi miec dostęp do świerzej wody lub mleka najlepiej podgrzanego...a jeśli chodzi o układ moczowy...żeby go wzmocnić warto podać mu witaminy w kroplówce u weta. pozdrawiam

2. Mleko? Nie wolno podawać kotom mleka. Koty nie trawią laktozy i mleko im szkodzi.

sory ale ja mam cała sterte gazet, książeczek o kotach i nastepnych mi już nie trzeba a pozatym moja ciotka jest weterynarzem więc mam większe pojęcie na ten temat. a karma od kitekat jest całkiem dobra, mam 5 kotów i każdy wcina równo. :)
:mrgreen:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro mar 23, 2011 20:50 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

kotx2 pisze:
vega013 pisze:

sory ale ja mam cała sterte gazet, książeczek o kotach i nastepnych mi już nie trzeba a pozatym moja ciotka jest weterynarzem więc mam większe pojęcie na ten temat. a karma od kitekat jest całkiem dobra, mam 5 kotów i każdy wcina równo. :)
:mrgreen:

No tak... Hmmm... To są argumenty. Już wyobrażam sobie ciotkę weterynarza, polecającą kitekat, mleko i kroplówki witaminowe zdrowym kotom. Wyobrażam sobie jakiegokolwiek lekarza weterynarii wygadującego takie bzdury!! :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

vega013

Post » Czw mar 24, 2011 9:49 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

małetęsknoty pisze:A czy chroni układ moczowy? Bo boję się jakoś podawać takich, które nie chronią. Ponoć nie zaleca się po sterylizacji..

A co masz na myśli pisząc "chroni układ moczowy"?
W tym linku, który Ci podałam, są artykuły nie tylko o BARFie ale też o karmach i ich wpływie na zdrowie. Układ moczowy nie jest jakąś niezależnie od reszty funkcjonującą częścią kota ;) jeśli dostaje zdrową karmę która go odpowiednio odżywia, to problemów ze strony układu moczowego nie powinno być. Kastracja nie ma negatywnego wpływu na pęcherz.
Te karmy, które Ci polecałam ja i vega013, nadają się dla kotów w każdym wieku.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Czw mar 24, 2011 12:46 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Poczytaj zresztą:
Orijen http://animalia.pl/produkt,7610,Orijen_ ... itten.html
Animonda Carny http://animonda.pl/koty.php?id=28

A co masz na myśli pisząc "chroni układ moczowy"?
W tym linku, który Ci podałam, są artykuły nie tylko o BARFie ale też o karmach i ich wpływie na zdrowie. Układ moczowy nie jest jakąś niezależnie od reszty funkcjonującą częścią kota ;) jeśli dostaje zdrową karmę która go odpowiednio odżywia, to problemów ze strony układu moczowego nie powinno być. Kastracja nie ma negatywnego wpływu na pęcherz.
Te karmy, które Ci polecałam ja i vega013, nadają się dla kotów w każdym wieku.

Seidhee chodzi o takie karmy, które wspomagają pracę nerek i układu moczowego. Dużo się czyta, żeby takie podawać kotom po zabiegu sterylizacji/kastracji.
Co do Carny kitten to kupuję te puszki i daję kotu.
Kupiłam póki co tego Hillsa: http://www.swiatkarm.pl/p,hills_hills_s ... ,3880.html (kot lubi ich karmy), a w międzyczasie kupię małe opakowanie Orijen i zobaczę jak smakuje kotu, i jeśli wszystko będzie OK to kupię.

małetęsknoty

Post » Czw mar 24, 2011 14:51 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

vega013 pisze:
No tak... Hmmm... To są argumenty. Już wyobrażam sobie ciotkę weterynarza, polecającą kitekat, mleko i kroplówki witaminowe zdrowym kotom. Wyobrażam sobie jakiegokolwiek lekarza weterynarii wygadującego takie bzdury!! :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

Ja sobie nie muszę wyobrażać :? widziałam na własne zdumione oczy...
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw mar 24, 2011 23:38 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Jestem w tej samej sytuacji. Moje koty jadly dotąd karmę dla kociakow, ostatnio Leonardo.
Ale te karmy dla kociakow są wysokokaloryczne. W książeczce RC piszą, ze zaraz po sterylce metabolizm zwalnia o 30 proc. Oczywiście, RC własnie wprowadził specjalna karmę dla młodych, sterylzowanych kotow, wiec cześć to na pewno marketing, ale nie chce utuczyc dziewczynek. Moja Conchita ['] po sterylce szybko tyła i było tylko gorzej.

Ja teraz daje Porta21 holistic, kupiłam tez Orijen i Acane, może zaskoczą. Sama unikam weglowodanow, a co dopiero koty - wierze, ze one ich nie potrzebują.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Sob mar 26, 2011 2:53 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

małetęsknoty pisze:[..]Seidhee chodzi o takie karmy, które wspomagają pracę nerek i układu moczowego. Dużo się czyta, żeby takie podawać kotom po zabiegu sterylizacji/kastracji.[..]

"Ochrona układu moczowego" to jeden z mocniejszych tricków marketingowych jaki znam.

Nalepsza jest prosta profilaktyka, czyli: przyzwyczajanie kotów do picia dostatecznej ilość wody pitnej (przepisowo to 50ml na każdy kg masy ciała kota!! ) - to absolutna podstawa. Ja mam rozstawione miski po całym mieszkaniu, zauważyłam, że koty piją gdy akurat przechodzą koło miski, nawet podczas zabawy. Dodatkowo podlewam sporą ilością wody karmę mokrą - 1 płaską łyżkę karmy zalewam ok.80ml wody.

Sucha karma, nawet najlepsza + brak odp. ilości wody, często kończy się problemami.
I żaden ze sposobów żywienia (zła/dobra/mokra/sucha/BARF) nie może być podstawą do zaniechania cyklicznych badań moczu!
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Sob mar 26, 2011 12:48 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Rakea pisze:Nalepsza jest prosta profilaktyka, czyli: przyzwyczajanie kotów do picia dostatecznej ilość wody pitnej (przepisowo to 50ml na każdy kg masy ciała kota!! ) - to absolutna podstawa. Ja mam rozstawione miski po całym mieszkaniu, zauważyłam, że koty piją gdy akurat przechodzą koło miski, nawet podczas zabawy. Dodatkowo podlewam sporą ilością wody karmę mokrą - 1 płaską łyżkę karmy zalewam ok.80ml wody.

Też tak robię, choć w mniejszych proporcjach. Świetny sposób, bardzo chętnie wszystko wypijają.

Rakea pisze:Sucha karma, nawet najlepsza + brak odp. ilości wody, często kończy się problemami.
I żaden ze sposobów żywienia (zła/dobra/mokra/sucha/BARF) nie może być podstawą do zaniechania cyklicznych badań moczu!

Wyrzut sumienia :oops: Prawie rok temu moim ostatnio robiłam...

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

[poprzednia][następna]