Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 22, 2011 21:34 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

to by się chyba wszędzie drapała, a nie tylko tam, gdzie jest ślad po rance
myślałam też o tym, ale to jest to miejsce, które było głęboko ugryzione, zagoiło się, zaczęło porastać sierścią, a ona sobie rozdarapała
A teraz po raz drugi :/
Wypytam wetkę o wszystko

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Wto mar 22, 2011 22:12 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Gdzie masz tą dobrą wetkę? Ja gorąco polecam cudowne panie z Balickiej, anioły nie wetki :)

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Wto mar 22, 2011 22:25 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Grenadierów - "Zdrowie Czterołapa"
Dwie bardzo fajne wetki i same tez mają koty

Jeździłam tam z Lalunią, bo Loki był zawsze zdrowy, więc z nim szłam blisko, tylko na odrobaczenia i szczepienia

O tych z Balickiej słyszałam i z Zapolskiej

Wybiorę się raczej do tych "moich", bo już je trochę znam, wiem gdzie jest gabinet i mam stosunkowo dobry dojazd 4-ką

pozytywka

Post » Śro mar 23, 2011 7:14 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

a ja Ci zapomniałam oddać resztkę olejku z dziurawca? :oops:

jak jej kapałam tym olejkiem - to mam wrażenie, że się mniej drapała 8)

Ona tak chodzi jak te kotki z animowanych filmów Dinsneya, prawda? Bardzo zadowolona mina; głowa i ogon do góry 8)

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro mar 23, 2011 8:25 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Patmol pisze:a ja Ci zapomniałam oddać resztkę olejku z dziurawca? :oops:

jak jej kapałam tym olejkiem - to mam wrażenie, że się mniej drapała 8)

Ona tak chodzi jak te kotki z animowanych filmów Dinsneya, prawda? Bardzo zadowolona mina; głowa i ogon do góry 8)
Patmol, własnie miałam podpowiedzieć smarowanie tym olejkiem.
Pozytywka dostała ode mnie olejek dziurawcowy i może jeszcze go ma.
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Śro mar 23, 2011 8:40 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Aniu, ja właśnie resztę tego olejku wysłałam do Patmol dla Caillou :)
Myślałam, że się zużył, bo jego nie było już dużo
Nie szkodzi, na razie smaruję tym srebrem koloidalnym - no, chyba działa, tzn. na moją skórę działa :twisted:
(wypróbowałam na sobie najpierw, bo nie robię eksperymentów na zwierzętach - nie piecze, to taka zwykła woda, w której ponoć pływają jony srebra)

pozytywka

Post » Śro mar 23, 2011 8:47 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

pozytywka pisze:Myślałam, że się zużył, bo jego nie było już dużo

została taka odrobina 8) dobrze się tym smarowało, bo to jest gęste

Patmol

Post » Śro mar 23, 2011 8:49 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

zobaczę, co powie wetka
a olejek można tez zamówić w internecie.
Tamten był własnoręcznie robiony przez Amikę6 i ja w wakacje też taki przygotuję, żeby mieć swój na przyszłość

pozytywka

Post » Śro mar 23, 2011 8:51 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

czy ja też będę mogła dostać przepis?

Patmol

Post » Śro mar 23, 2011 8:52 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Amika6 chyba gdzies go podawała na wątku kotki Mazurki, ale jakby co to pewnie na pw poda :)
Punkt pierwszy - poczekać, aż wyrośnie dziurawiec :wink:

pozytywka

Post » Śro mar 23, 2011 9:08 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

mam go zbierać własnoręcznie przy świetle księżyca? :strach: :strach:

Patmol

Post » Śro mar 23, 2011 9:11 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

nio :mrgreen:
albo o rosie porannej
jako czarownica, wiesz przeciez jak się warzy dekoty :wink:
Ja to jeszcze zawsze sięgam ręką za siebie, zbierając tyłem.
Na bosaka i z rozpuszczonymi włosami :ryk:

pozytywka

Post » Śro mar 23, 2011 9:35 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

8O :strach:

Patmol

Post » Śro mar 23, 2011 9:38 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

no ale nie mówiłam, że pląsam nago po polance, w czasie zbierania ziół, prawda?
:mrgreen:
to czemu ci włosy dęba stają? :)

pozytywka

Post » Śro mar 23, 2011 9:39 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Ja już tyle razy rozpisywałam się o tym na forum, że chyba tylko wkleję cytat

Amika6 pisze:Podaję i przepis, bo na prawdę warto mieć go stale w swojej apteczce.

Amika6 pisze:Olejek z kwiatu dziurawca.

Rozwinięte, świeże kwiaty dziurawca ułożyć dość ciasno w słoiczku. Jak największą ilość, ale ugniatać delikatnie. Zalać olejem lub oliwą (ja używam „kujawskiego") tak by je tylko przykryć. Zakręcić słoik i postawić w dobrze nasłonecznionym miejscu.
Po 2-3 tygodniach olej nabierze czerwonej barwy i jest gotowy do zlewania (i do stosowania). Kwiaty też odciskam na gęstym plastikowym sitku, bo każda kropelka jest cenna. Drobinkami pyłku można się nie przejmować, i tak opadną na dno. Przechowywać w szklanym pojemniku (najlepiej w ciemnym), w chłodnym zacienionym miejscu (lodówka na dole będzie w sam raz).
Tak przechowywany nie zjełczeje i nie straci swoich leczniczych wartości przez kilka lat.

Stosuje się go do leczenia oparzeń i odparzeń (nawet tych bardzo głębokich) , otarć i wszelkich trudno gojących się ran, na krostki trądzikowe i po ugryzieniach owadów, na skaleczenia, na rany po pazurach kociastych. Ma działanie antyseptyczne.
Należy nakładać na rany tak często jak tylko zauważy się, że nie jest nawilżona. Najlepiej jeśli rana może być odkryta, ale można nasączać nim przewiewne (np. gazowe) opatrunki, wtedy rana jest stale nawilżana i opatrunek nie przyklei się do rany.
Jeszcze ważna uwaga. W trakcie leczenia (i jeszcze jakiś czas potem) smarowane miejsca należy osłaniać przed słońcem, bo mogą wybarwić się na brązowo. Ale to dotyczy przede wszystkim ludzi, bo przecież zwierzętom ciemniejsza plama na skórze (pod sierścią) urody nie odbierze.
W szczególności dotyczy to twarzy, dekoltu i rąk.

Kwiatów trzeba sporo, a że są małe (średnica ok. 1,5 cm), więc nazbieranie większej ilości jest bardzo czasochłonne, no i nie łatwo trafić na właściwy ugorek (daleko od szosy). Ja przynoszę do domu całe gałązki, robię z nich bukiety i stawiam w słonecznych miejscach. Potem tylko codziennie ścinam świeżo otwarte kwiaty, dokładam do słoiczków i uzupełniam olej.

Dodam jeszcze, że podobno jest skuteczny w leczeniu zmian skórnych typu liszaje, grzybice, wysypka przy półpaśćcu. Stosuje się go w bólach reaumatycznych i podobnych.
W kosmetyce poprawia stan skóry (uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, ujędrnia skórę), ale w lecie nie doradzałabym takiego stosowania z uwagi na właściwości fotouczulające.

I jeszcze tu ważna podpowiedź jak postępować z ranami w trakcie leczenia
viewtopic.php?f=13&t=99701&p=4910424&hilit=strupki#p4910424

Na moim wątku na KB można poczytać trochę o różnych zastosowaniach, doświadczeniach i ewentualnych wątpliwościach przy stosowaniu olejku. viewtopic.php?f=20&t=114366

To tak na szybko, bo w pracy mam wariujący (czytaj: znikający) internet :evil:
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

[poprzednia][następna]