I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie mar 20, 2011 22:30 I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

A było tak pięknie... Wspólny ciepły dom, wypasiony drapak, piłeczki, zabawki... Wydawało się, że lepiej być nie może, że to właśnie ich miejsce na ziemi, gdzie dożyją szczęśliwie późnej kociej starości. I co? Nagle wszystko się kończy, wielkie rozczarowanie, szok... Srebrusia i Iskierka tracą dom! :cry: :x

Kizia i Mizia, czy też Iskierka i Srebrusia, jak się nazywały nim trafiły do swojego domu u forumowej katri, mają teraz ok. 9 miesięcy. Urodziły się na wsi razem z jeszcze trójką rodzeństwa, i aby nie zginąć rozjechane na pobliskiej drodze, gdzie niestety straciło już życie 80% tamtejszych kotów, zostały zabrane przeze mnie do miasta. Mimo, że ze wsi, przyzwyczajone były do ludzi i gdy tylko mogły od razu leciały z wrzaskiem do człowieka, wspinały się po nogawkach i domagały się zabaw i mizianek ;) Słodkie małe okruszki, chude niemiłosiernie, ale niezwykle ciekawskie, wesołe i żywiołowe.

Szybko znalazły stały, wspólny domek, zostały wyleczone z kociego kataru, i teraz są już praktycznie zdrowe. Mizia tylko miewa jeszcze czasem nawroty kataru, więc trzeba o nią dbać, chuchać i dmuchać ;), i doleczyć porządnie, a poza tym dziewczyny czują się świetnie. W swoim domku miały koci raj, super drapak do zabawy, ciepłe ręce rodziny do głaskania i zabaw, zawsze pełną miseczkę... Chowały się świetnie i wyrosły na piękne kocie panny :) Niestety domek stały okazał się wcale nie taki cudowny, jak się zdawało, i... cóż. Minęła zima, nadeszła wiosna, i dla kotek nie ma już w nim miejsca :((( Piękna bajka o własnym, ciepłym i bezpiecznym domu prysnęła, i Kizia z Mizią mają szansę znów stać się bezdomnymi :( Ich "dom" zaplanował wywiezienie ich na wieś, jeśli wkrótce dziewczyny nie znajdą domu, więc czasu nie ma za wiele. Kicie są kochane i cudowne, bardzo grzeczne - nie pozwólmy, by znowu trafiły na dwór!

Kocie siostry jak już wspomniałam mają 9 miesięcy i wyglądają właściwie jak bliźniaczki. Gdy były małe rozróżniałam je po kolorze futerka, które u Mizi/Srebrusi było nieco bardziej srebrzyste, natomiast teraz nie jestem pewna, czy dałabym radę je rozpoznać która jest która ;) Panienki są ze sobą bardzo zżyte, nigdy się nie rozstały na dłużej niż kilka dni, i dlatego szukają domku tylko razem!

Obrazek

Kizia i Mizia uwielbiają przebywać z ludźmi, są bardzo radosne i przyjacielskie. Mimo, że to siostry, mają różne charaktery.

Kizia to mała rozrabiara, biega, skacze, bawi się piłeczkami, sznurkami i wszystkim co tylko można podrzucić łapką. Jest też bardzo ciekawska i wchodzi wszędzie gdzie tylko ma ochotę. Mizia z kolei to domator, śpioch, uwielbia spać na kolanach, miziać się, przytulać i mruczeć cały dzień. Kizia też bardzo lubi się układać na kolanach, ale ma bardziej niezależny charakter i jest mniej zaborcza od Mizi.

Obie kotki są bardzo grzeczne i dobrze wychowane. Nie chodzą po stole ani nie wyjadają resztek. Mają swoje miejsce na miseczki i załatwiają swoje potrzeby do kuwetki. Jedzą suchą karmę, cały czas mają dostęp do świeżej wody. Dwa razy dziennie dostają "mokre" jedzenie z puszki.
Posiadają książeczki zdrowia. Obie przeszły koci katar (u Mizi nadal się trochę utrzymuje), były leczone na świerzba, regularnie odrobaczane. W związku z kocim katarem weterynarz nie zdecydował się jeszcze na sterylizację. Kotki nie były szczepione na wściekliznę ani inne choroby zakaźne.

Warunkiem adopcji kotek jest wysterylizowanie ich gdy tylko będzie to możliwe, okresowe badania i szczepienia/odrobaczanie, dobra opieka weterynaryjna, karmienie dobrej jakości karmą, zabezpieczenie domu przed wypadnięciem koteczek z okna czy balkonu (zabezpieczenie otwieranych okien i ew. balkonu specjalną siatką antykocią) czy zrobieniem sobie krzywdy w inny sposób (kable, kwiatki trujące itd.). Warunkiem adopcji jest również pozwolenie na wizytę przed- i poadopcyjną i podpisanie umowy adopcyjnej.

Czy jest gdzieś ten wymarzony domek, który pokocha Kizię i Mizię i już ich nigdy przenigdy nie odda, nie porzuci...? Dziewczyny szukają wspólnego domu!

* tu był wątek całego kociego rodzeństwa, gdy koteczki były malutkie - http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=115301&p=6273259#p6273259

Kontakt: jhet@op.pl

Kizia i Mizia czekają na TEN domek!!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak się bawiły dziewczyny jako ok. 3-4 miesięczne kociaki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jhet

Od: Wto lip 14, 2009 23:15

Post » Pon mar 21, 2011 8:33 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

o_O

były fajne jak były kociakami, teraz to już nie? :evil:

jhet, zgłos ten "dom" do jaaany
viewtopic.php?f=13&t=104901

żeby znów jakichś kociaków z forum tak nie urządził

zagotowałam się ze złości :x

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Pon mar 21, 2011 9:38 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

Ja pier...ę. Zabaweczki są , drapaczek full wypas i co wywózka? Czy Ci ludzie serca nie mają? :evil:

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Pon mar 21, 2011 15:25 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

podrzucę dziewczyny... :(

jhet

Post » Pon mar 21, 2011 15:30 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

ale dlaczego ich już nie chcą :?: :?: :?: :?: :?:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Pon mar 21, 2011 15:36 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

puszatek pisze:ale dlaczego ich już nie chcą :?: :?: :?: :?: :?:

puszatku, a kto to wie? I czy to ważne? "Dom" nawalił, szukamy nowego odpowiedzialnego, i tyle... Smutne to takie..

jhet

Post » Pon mar 21, 2011 16:13 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

Trzymam kciuki za domek bo inaczej niestety nie mogę pomóc :(
Obrazek

http://www.planetapupila.pl - najtańszy sklep w Warszawie!

Jus87

Od: Wto sie 17, 2010 13:01

Post » Pon mar 21, 2011 16:18 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

podniosę :(
śliczne burasie
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon mar 21, 2011 18:39 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

tracą dom czy raczej wracają do DT i szukają znowu domu?

niech ktoś zrobi ogłoszenia-poproście CatAngel albo Sz.Kota-jeśli znajdzie czas-

do mnie przy okazji szarego dwupaczku czyli Toma&Jerrego miesiąc temu,dzwoniła masa ludzi szukających szarego dwupaczku :ok: :ok:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pon mar 21, 2011 18:59 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

smarti pisze:tracą dom czy raczej wracają do DT i szukają znowu domu?

niech ktoś zrobi ogłoszenia-poproście CatAngel albo Sz.Kota-jeśli znajdzie czas-

do mnie przy okazji szarego dwupaczku czyli Toma&Jerrego miesiąc temu,dzwoniła masa ludzi szukających szarego dwupaczku :ok: :ok:

do jakiego DT? Zanim trafiły do katri były u mnie - bodajże 3 dni, i to i tak cud, że wszyscy przeżyli :mrgreen: Ja ich nie mogę wziąć, więc póki co kicie czekają na nowy domek w starym. Ogłoszenia im już porobiłam, ale na razie nikt się nie odzywał. Smarti, jakby ktoś sensowny szukał młodego, wesołego burego dwupaczka, i się do Ciebie odezwał jeszcze, to śmiało możesz odsyłać do mnie (ale na maila na razie, tel. mi nie działa) :ok: Takie cudne kicie mam nadzieję, że szybko znajdą fajny domek :kotek:

jhet

Post » Pon mar 21, 2011 19:40 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

Posiadają książeczki zdrowia. Obie przeszły koci katar (u Mizi nadal się trochę utrzymuje), były leczone na świerzba, regularnie odrobaczane. W związku z kocim katarem weterynarz nie zdecydował się jeszcze na sterylizację. Kotki nie były szczepione na wściekliznę ani inne choroby zakaźne

Warunkiem adopcji kotek jest wysterylizowanie ich gdy tylko będzie to możliwe, okresowe badania i szczepienia/odrobaczanie, dobra opieka weterynaryjna, karmienie dobrej jakości karmą, zabezpieczenie domu przed wypadnięciem koteczek z okna czy balkonu (zabezpieczenie otwieranych okien i ew. balkonu specjalną siatką antykocią) czy zrobieniem sobie krzywdy w inny sposób (kable, kwiatki trujące itd.). Warunkiem adopcji jest również pozwolenie na wizytę przed- i poadopcyjną i podpisanie umowy adopcyjnej.

NIKT nie adoptuje dwóch kotek niewysterylizowanych, nie szczepionych i z kocim kararem :!: co mają w tych Książeczkach Zdrowia?
jhet, co ty w ogóle tu wypisujesz? WARUNKIEM jest sterylizacja? dobra karma? zabezpieczenie okien???
a jak nie to BEZ STERYLKI kotki pojadą na wieś??? żeby rodzić 3 mioty w roku i jeść myszy? taka jest alternatywa?
domek forumowy? który oddaje kotki bo dorosły? :strach:
przywiozłaś kotki ze wsi, czyli WZIĘŁAŚ za nie odpowiedzialność, bo rozumiem że umowa adopcyjna jest? czyli kotki wracają do DT , czyli do CIEBIE!!, TY musisz je wysterylizować i zaszczepić, inaczej jesteś tak samo beznadziejna jak ten cudowny domek :evil:
AnielkaG

Post » Pon mar 21, 2011 19:51 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

AnielkaG, sorry, ale ja mam już dość twoich niezwykle produktywnych uwag, zarówno na tym jak i innych wątkach, gdzie traktujesz wszystkich ludzi jak leci jak ścierwa, więc bądź raz tak miła i idź sobie i nie pisz więcej w tym wątku, ok? Szukam kotkom domu, jak nie jesteś osobą chętną na adopcję albo nie znasz kogoś takiego tudzież nie potrafisz pomóc, to dziękuję bardzo za podrzucenie wątku i do widzenia.

jhet

Post » Pon mar 21, 2011 21:42 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

Aha, prawda boli. Doskonale siebie sama scharakteryzowałaś. :roll:
AnielkaG

Post » Pon mar 21, 2011 21:52 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

Co za biedule, naprawdę ciężko niektórych "ludzi" zrozumieć, co nimi kieruje przy takich decyzjach - to dla mnie wyższe stadium psychologiczne 8O Mam nadzieję, że uda się znaleźć im domek, może poprosić o ogłoszenia u CatAngel (mogę sfinansować)i wydarzenie na FB (w razie czego mogę wydarzenie zrobić za darmo oczywiście :D ). Trzymam mocne :ok: za piękne kicie. Ja już jstem zakocona więc w kwestii domu nie pomogę niestety :(

A co do AnielkaG to widzę, że uprawianie jej "radosnej twórczości" na różnych wątkach kwitnie, no cóż jak to mówią "ten typ tak ma" :evil: tu potrzeba pomocy a nie zjadliwej ironii droga koleżanko :mrgreen:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Pon mar 21, 2011 22:09 Re: I stało się... Iskierka i Srebrusia tracą dom! PILNIE DS Waw

Na pierwszych trzech zdjęciach Mizia jest po lewej,a Kizia po prawej,tak?
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

[następna]