Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 21, 2011 16:11 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

[...]
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 4:38 przez sanna-ho, łącznie edytowano 1 raz

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Pon mar 21, 2011 16:17 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

sanna-ho pisze:
Zofia&Sasza pisze:
sanna-ho pisze:poza tym: naprawdę myślisz, że jak jakiś człowiek umiera, to wszystko, co w życiu robił, szlag trafia?
jeśli tak, to co się stanie z Twoimi zwierzakami, jeśli Cię przeżyją?

a jeszcze poza tym: nawet gdyby te konkretne koty miały być uśpione w razie śmierci opiekuna, to jednak dostały trochę czasu na spokojne życie na farmie. Gdyby nie opiekun, byłyby uśpione od razu.
To nie ma znaczenia?

Bardzo się martwię o to, co będzie ze zwierzakami. Starałam się je zabezpieczyć, ale zapis testamentowy o opiece nad zwierzętami nie ma mocy prawnej. Pociesza mnie fakt, że mam ich "nieco" mniej niż 50 czy 500 ;)
Na to że koty "dostały trochę czasu" można spojrzeć i tak, że gdyby nie widzimisię zbieracza mogłyby być może dostać dobry dom nie na trochę, a na zawsze, do końca życia...

Myślę, że różnica zdań wynika z tego, że a priori założyłaś, że facet jest zbieraczem - bo ma 'za dużo' kotów.
Ja zaś, nie widząc przesłanek do 'zbieractwa', uznałam, że facet jest przedstawicielem/założycielem organizacji, która prowadzi tę farmę.
Nie rozpaczasz nt. przekocenia w schroniskach, argumentując, że 'co będzie jak dyrektorka schronu umrze', prawda? [teraz tylko retorycznie pytam].
I nie masz - sama przyznałaś - żadnej pewnej i prawnej metody na zabezpieczenie losu prywatnych zwierząt. Co innego zwierzęta np. fundacyjne.

A co do 'trochę czasu'.
Gdyby nie widzimisię faceta, kotów by już nie było.
Ponieważ facet wylicza miejsca i organizacje, od których można adoptować koty, i zaznacza, że te, które do niego trafiły, miały być uśpione - zrozumiałam, że trafiły tam koty, których nikt nie chciał, właśnie z tych miejsc, w których bardzo rozsądnie 'po 3 miesiącach braku adopcji koty są usypiane'.
IMHO to rodzaj 'domu starców' czy 'hospicjum'.
I nie widzę powodu, dla którego konieczne byłoby uparte szukanie domów dla kotów, które nie są adopcyjne [groziło im uśpienie], a które trafiły w bezpieczne, spokojne miejsce.
Wcale nie jestem pewna, czy byłoby im lepiej w 'domu adopcyjnym' [patrząc np. na warunki, jakie oferuje przeciętny, 'nieforumowy' dom] niż na tej farmie.

A ja uważam że tworzenie wielkich skupisk kotów i programowe zaniechanie adopcji to złe rozwiązanie. Nie wiem czemu zakładasz, że koty na tej farmie są nieadopcyjne? Motywacja twórcy tego przybytku jest inna. W cytowanym fragmencie nic o ich "nieadopcyjności" nie ma.
Pytanie o śmierć dyrektorki schronu nie jest "retoryczne", tylko czysto demagogiczne. Schronisko to instytucja i po smierci kierownika po prostu szuka się nowego...
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon mar 21, 2011 16:20 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

Rzeczywiście, Zofia&Sasza - wydaje mi się, że sanna-ho ma w tej sprawie trochę racji i powinniśmy się raczej skoncentrować na miejscach, na które mamy większy wpływ (bo są bliżej i tutaj mamy jednak pewien wpływ na kształtowanie prawa) oraz co do których mamy dość silne przesłanki, mówiące, że nie dzieje się tam najlepiej lub, że (przy spełnieniu pewnych warunków - na przykład, tak jak apelujesz, położenie większego nacisku na adopcje) mogłoby się dziać lepiej.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pon mar 21, 2011 16:22 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

VVu pisze:Rzeczywiście, Zofia&Sasza - wydaje mi się, że sanna-ho ma w tej sprawie trochę racji i powinniśmy się raczej skoncentrować na miejscach, na które mamy większy wpływ (bo są bliżej i tutaj mamy jednak pewien wpływ na kształtowanie prawa) oraz co do których mamy dość silne przesłanki, mówiące, że nie dzieje się tam najlepiej lub, że (przy spełnieniu pewnych warunków - na przykład, tak jak apelujesz, położenie większego nacisku na adopcje) mogłoby się dziać lepiej.

Ależ ja się nie skupiam na tym przykładzie :wink: Wrzuciłam linka, bo mnie obezwładniła liczba kotów w tym miejscu.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon mar 21, 2011 16:24 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

[...]
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 4:41 przez sanna-ho, łącznie edytowano 1 raz

sanna-ho

Post » Pon mar 21, 2011 16:26 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

sanna-ho pisze:
Zofia&Sasza pisze:A ja uważam że tworzenie wielkich skupisk kotów i programowe zaniechanie adopcji to złe rozwiązanie.

i OK, masz prawo tak uważać, i w związku z tym nie tworzyć takich miejsc i ich nie wspierać.

Zofia&Sasza pisze:Nie wiem czemu zakładasz, że koty na tej farmie są nieadopcyjne? Motywacja twórcy tego przybytku jest inna. W cytowanym fragmencie nic o ich "nieadopcyjności" nie ma.

wytłumaczyłam, z czego wywnioskowałam, że są to koty nieadopcyjne.

Zofia&Sasza pisze:Pytanie o śmierć dyrektorki schronu nie jest "retoryczne", tylko czysto demagogiczne. Schronisko to instytucja i po smierci kierownika po prostu szuka się nowego...

demagogia to nowe modne słówko forumowe? :lol:

tłumaczę: ta farma też wygląda na instytucję, jak facet umrze, to będzie inny szef.

Ad 1. A Ty uważasz tworzenie takich miejsc za właściwe?
Ad 2. Doczytaj stronę. Naprawdę nic nie wskazuje na to, że facet gromadzi koty hospicyjne.
Ad 3. Doczytaj. To jest prywatne przedsięwzięcie.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon mar 21, 2011 16:42 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

[...]
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 4:40 przez sanna-ho, łącznie edytowano 1 raz

sanna-ho

Post » Pon mar 21, 2011 16:45 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

No jeśli założymy, że tematem tego wątku są osobiste wycieczki, to faktycznie, dyskusja o sensowności tworzenia dużych skupisk kotów przy jednoczesnym zaniechaniu adopcji stanowi OT. Jeśli natomiast przyjmiemy, że jest to wątek o patologicznym zbieractwie, to IMO - właśnie dyskusjom na ten i pokrewne tematy służyć powinien :wink:
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon mar 21, 2011 16:53 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

[...]

sanna-ho

Post » Pon mar 21, 2011 17:04 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

Zofia&Sasza, gdybyś zwątpiła w etyczność swego postępowania, to Cię wesprę :D - zwrócenie komuś uwagi, że użył argumentu demagogicznego i nazwanie tego demagogią oczywiście nie jest "osobistą wycieczką".
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pon mar 21, 2011 17:07 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

casica pisze:
I stanowczo nie ma tolerancji dla głupoty i bezmyślności :!:

Tylko nie zrób sobie jakiejś krzywdy... :?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon mar 21, 2011 17:10 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

[...]

sanna-ho

Post » Pon mar 21, 2011 17:53 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

sanna-ho pisze:pod warunkiem, że ktoś użył argumentu demagogicznego :lol:
a nie że ktoś deprecjonuje czyjąś niewygodną wypowiedź jako demagogię.

Może i faktycznie nie była to demagogia przez wielkie "D". Jednak tak sformułowane pytanie jest (jeśli nie demagogiczne) to co najmniej tendencyjne. I nie udawaj sanna-ho, że tak nie jest.

sanna-ho pisze:Nie rozpaczasz nt. przekocenia w schroniskach, argumentując, że 'co będzie jak dyrektorka schronu umrze', prawda? [teraz tylko retorycznie pytam].

Prawda jaki śliczny zabieg? Sugerujący wprost konkluzję - nie rozpaczasz nad przekoceniem schronisk, ergo rozpacz nad kolekcjami zwierząt (w tym forumowymi) wynika wyłącznie ze złej woli i antypatii i nie jest oparta na niczym innym.

A może ja Cię przeceniam, może faktycznie tak zadane pytanie to przypadek, a rozumienie tego jako demagogii to nadinterpretacja? Może być i tak :)
Na wypadek tej drugiej mozliwości, wytłumaczę. Nie ma co rozpaczać nad schroniskiem w kontekście śmierci dyrektora. Śmierci czy też sytuacji uniemożliwiającej dalszą na tym stanowisku pracę - zatrudniony zostanie kolejny. Natomiast jest głęboki sens zastanawiania się nad tym co będzie gdy któraś z kolekcjonerek utraci możliwość opieki nad swoim stadem. jednak byc może nie dla wszystkich jest to zrozumiałe.

Jestem prawdziwie zbudowana
pixie65 pisze:
casica pisze:
I stanowczo nie ma tolerancji dla głupoty i bezmyślności :!:

Tylko nie zrób sobie jakiejś krzywdy... :?

Jak to miło, że wznosząc się ponad ideologiczne podziały troszczysz się o mój los :1luvu:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon mar 21, 2011 17:54 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

No tak już mam... :oops:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon mar 21, 2011 18:24 Re: Zbieraj znaczki nie koty! O kolekcjonerstwie III

pixie65 pisze:No tak już mam... :oops:

to prawda, pixie już tak ma;)

cangu

Od: Pt maja 09, 2008 21:17

[poprzednia][następna]