maco pisze:Witam wszystkich,
udało mi się wstępnie załatwić Aranesp. Niestety nei znalazłem apteki, w której to mają, ale są w stanie sprowadzić bezpośrednio z Amgen z niemiec w ciągu 48h. Chciałbym się jeszcze upewnić co do dawki - zalecacie 6.25mcg? To na pewno jest raz na tydzień? Co z żelazem podczas pierwszego tygodnia? Zrobić najpierw jakieś badanie na zawartość żelaza?
Pozdrawiam.
Hej, a dzwoniłeś na Białobrzeską?
Maco, nie chciałabym, żebyś odebrał moją wypowiedź jak napaść ale Wy naprawdę nie macie czasu.
Ale OK - tak, dawka na kota (bez względu na jego wagę) to jest 6,25 mcg.
W zależności od tego jaki aranesp zamówisz (10, 15, 20 itd.) będziesz mógł go podzielić na kilka dawek.
Jeśli chodzi o dodatkowe badania -
ja, w tej chwili starałabym się jak najszybciej podać kotu ten preparat. Po tygodniu od podania trzeba i tak zrobić badania kontrolne, żeby sprawdzić czy hematokryt rośnie i czy nie za szybko i w zależności od tego - podać kolejną dawkę albo poczekać jeszcze tydzień.
Jeśli chodzi o żelazo to też napisałam wyżej -
nie wiem czy w przypadku hemobartonelli powinno się go podawać. Żelazo ma właściwości "proinfekcyjne", że tak to w skrócie określę.
Pogadaj z wetem prowadzącym.
Wszystkie szczegóły dotyczące aranespu są dokładnie opisane pod linkiem, który Ci podałam.