JOANNAM pisze:Mam nadzieję, że te wszystkie wymienione suche karmy to tylko dodatek, pamiętajcie, że kot sterylizowany potrzebuje więcej płynu (ma większą skłonność do tworzenia się kamieni moczowych) i ma większą tendencję do tycia, powinien jeść karmę mokrą, a zwłaszcza mięso, sos, mleko dla kota. To że na paczce suchej karmy jest napisane, że kot powinien mieć zawsze dostęp do świeżej wody to za mało, nie liczy się woda, do której ma dostęp, tylko woda wypita lub przyjęta w pokarmie. Kot jest generalnie tym szczuplejszy, czym je mniej suchego
takie trochę bzdury wypisujesz,koty kastrowane jeśli już miałyby do czegoś tendencję to do bezpłodności
koty ogółem są nijako predysponowane do chorób układu moczowego,bo same z siebie mało piją,ich organizm lepiej pobiera wodę z pożywienia,więc ważne jest dawanie mokrej karmy-puszek,saszetek czy najlepiej mięsa surowego[bez dodatków typu makaron,ryż,warzywa]
do tycia tendencję mają koty które się nie ruszają
suche jest o tyle dobre,że oprócz mięsa,często zbóż ma kupę innych rzeczy-np.kwasy tłuszczowe,taurynę[!niezbędna!],witaminy,minerały.
nie ważne czy wykastrowany,czy nie.
dwa moje kocury są szczuplejsze po kastracji niż przed[Paproch przed odjajczaniem ważył 6,5kg a teraz mu się trzyma 5,5]