Karma dla kota kastrata

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 19, 2011 10:13 Karma dla kota kastrata

Witam,
Ostatnio poddałam mojego kota sterylizacji, w związku z tym zastanawiam się nad zmianą karmy. Jaką karmę dla kastratów polecilibyście? Czytałam o Brit, jest w przystępnej cenie i wydaje się zdrowa, choć jest raczej mało znana. A może pozostać przy zwykłej karmie, tylko po prostu pilnować, żeby kotek nie przytył? Co sądzicie o Friskiess? Ten sam producent, co Purine, ale pewnie gorsza jakościowo..
Pozdrawiam :kotek:
"Nigdy się nie kłóciliście? Ty i ten kot?"

Daughter

Od: Czw wrz 23, 2010 16:18

Post » Sob mar 19, 2011 11:10 Re: Karma dla kota kastrata

Frieskiess NIE

Ja daję Olisi Sannabele Boscha. Nie jestem pewna czy ta, którą teraz dostaje jest dla akurat kastratów, ale na pewno z rybą, więc trochę mniej tucząca. Oli ma świetną sylwetkę. Kuleczki są malutkie, masa smaków, jakościowo na średniej półce, ale nie jest to fastfood.
Obrazek

Patti:)

Od: Wto lis 17, 2009 17:08

Post » Sob mar 19, 2011 11:11 Re: Karma dla kota kastrata

A jeszcze w hodowli dostawała Joserę.
Obrazek

Post » Sob mar 19, 2011 12:28 Re: Karma dla kota kastrata

Ok, dziękuję :) Zastanawiam się jeszcze nad "Taste of the wild", ma bardzo dobry skład, cena też jest względna, jeśli chodzi o te droższe karmy, tyle że nie znalazłam wersji dla kastratów.

Daughter

Post » Sob mar 19, 2011 12:37 Re: Karma dla kota kastrata

Moje cały czas dostają Orijena i Animondę Carny. Nie tyją, są zdrowe - coroczne badania profilaktyczne wykazują wyniki wszystkich kotów w normie. Jest to więc karma solidnie przetestowana na piątce kastratów.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob mar 19, 2011 12:51 Re: Karma dla kota kastrata

Daughter pisze:Ok, dziękuję :) Zastanawiam się jeszcze nad "Taste of the wild", ma bardzo dobry skład, cena też jest względna, jeśli chodzi o te droższe karmy, tyle że nie znalazłam wersji dla kastratów.

Najlepszy wybór i kot po tym na pewno nie przytyje.
Karma jest bezzbożowa, czyli pozbawiona tego, co się odkłada u kota i nie jest mu potrzebne.
Tylko uważaj, nie wszystkie koty zachwycają się smakiem karmy bez wypełniaczy
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Sob mar 19, 2011 19:20 Re: Karma dla kota kastrata

Oli nie bardzo smakował Taste, ale zjadła worek, bo musiała :D
Obrazek

Post » Sob mar 19, 2011 19:31 Re: Karma dla kota kastrata

Moja Kicia miała wczoraj sterylkę. Na razie jest smutna i osowiała - tylko wodę pije. Wet nalegał aby karmić kastratkę Hill'sem, ok fajna karma, ale droga. Jeszcze mam jednego kota. Chcę dla nich jak najlepiej, żeby miały zdrowe zycie .... ale wzgledy ekonomiczne tez sa wazne. :)
"Szare bure lub pstrokate, wszystkie koty za pan brat, mają drogi swe i płoty, po prostu koci świat…" - Kot Filemon

Alison

Od: Sob mar 19, 2011 19:10

Post » Sob mar 19, 2011 20:45 Re: Karma dla kota kastrata

Karm na razie tym co wcześniej, żeby nie robić dodatkowych rewelacji. Jeśli będzie tyła bardzo to wtedy coś lżejszego, a jeśli zauważysz, że trochę to sa jeszcze takie karmy dla seniorów - one mają obniżoną zawartość tłuszczu, ale nie tak bardzo jak dla kastratów - chyba 10% przy 1st Choice.
Obrazek

Post » Sob mar 19, 2011 20:47 Re: Karma dla kota kastrata

Mam nadzieję, że te wszystkie wymienione suche karmy to tylko dodatek, pamiętajcie, że kot sterylizowany potrzebuje więcej płynu (ma większą skłonność do tworzenia się kamieni moczowych) i ma większą tendencję do tycia, powinien jeść karmę mokrą, a zwłaszcza mięso, sos, mleko dla kota. To że na paczce suchej karmy jest napisane, że kot powinien mieć zawsze dostęp do świeżej wody to za mało, nie liczy się woda, do której ma dostęp, tylko woda wypita lub przyjęta w pokarmie. Kot jest generalnie tym szczuplejszy, czym je mniej suchego
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Sob mar 19, 2011 21:36 Re: Karma dla kota kastrata

JOANNAM pisze:Mam nadzieję, że te wszystkie wymienione suche karmy to tylko dodatek, pamiętajcie, że kot sterylizowany potrzebuje więcej płynu (ma większą skłonność do tworzenia się kamieni moczowych) i ma większą tendencję do tycia, powinien jeść karmę mokrą, a zwłaszcza mięso, sos, mleko dla kota. To że na paczce suchej karmy jest napisane, że kot powinien mieć zawsze dostęp do świeżej wody to za mało, nie liczy się woda, do której ma dostęp, tylko woda wypita lub przyjęta w pokarmie. Kot jest generalnie tym szczuplejszy, czym je mniej suchego

takie trochę bzdury wypisujesz,koty kastrowane jeśli już miałyby do czegoś tendencję to do bezpłodności :lol:
koty ogółem są nijako predysponowane do chorób układu moczowego,bo same z siebie mało piją,ich organizm lepiej pobiera wodę z pożywienia,więc ważne jest dawanie mokrej karmy-puszek,saszetek czy najlepiej mięsa surowego[bez dodatków typu makaron,ryż,warzywa]
do tycia tendencję mają koty które się nie ruszają :lol:
suche jest o tyle dobre,że oprócz mięsa,często zbóż ma kupę innych rzeczy-np.kwasy tłuszczowe,taurynę[!niezbędna!],witaminy,minerały.
nie ważne czy wykastrowany,czy nie.
dwa moje kocury są szczuplejsze po kastracji niż przed[Paproch przed odjajczaniem ważył 6,5kg a teraz mu się trzyma 5,5]
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob mar 19, 2011 22:07 Re: Karma dla kota kastrata

Słyszałam też, że kot nie powinien dostawać na przemian mokrą i suchą karmę, tylko jedną z nich. Nie wiem czy to prawda..

Daughter

Post » Sob mar 19, 2011 22:13 Re: Karma dla kota kastrata

mogą, np applaws wprost zaleca, koszmaria, dzięki za potwierdzenie bzdur
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Sob mar 19, 2011 22:15 Re: Karma dla kota kastrata

bzdurą jest to,że kastraty są predysponowane do tycia i chorób układu moczowego.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob mar 19, 2011 23:16 Re: Karma dla kota kastrata

Dzięki za sugestie :) Kupiłam mu dziś na próbę trochę suchej karmy Puriny dla sterylizowanych i mimo, że po zabiegu zwiększył mu się apetyt, średnio mu to smakuje ;)
A tak na marginesie, bałam się, że po tej operacji zmieni mu się charakter, tzn. że stanie się leniwym, naburmuszonym kotem, na szczęście nic się nie zmieniło :)

Porównywałam ceny karm w sklepach internetowych, chyba tutaj jest najkorzystniej: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha

Daughter

[następna]