Wczoraj, w dniu 13 urodzin Abdula, odebrałam jego wyniki - w załączniku. (Oprócz tego udało mi się pobrać od niego mocz, tu na szczęście wszystko wyszło ok). Abdul ok. 1,5 roku temu miał robione badanie krwi i wtedy wszystko było w normie!
Wyczytałam gdzieś, że kot powinien być na czczo od 12 godzin, Abdi był od 4 może 5, więc na ile można ufać takim wynikom?
Wet przepisał mu ornitil, 0,5 tabletki dziennie i za 1,5 miesiąca idziemy powtórzyć badania. Zastanawia mnie przyczyna jego złego stanu, czytałam że może to być spowodowane zatruciem kulą włosową, co w jego przypadku wydaje się prawdopodobne. Do tego Abdi cierpi na zaparcia (podajemy mu parafinę - pomaga, choć czasem ma też biegunki, ale to sporadycznie).
Wet powiedział mi, że nie ma karm dla wątrobowców, a w necie wyczytałam, że są! Niestety ze zmianą diety będzie problem, Abduś jest uparty, MUSI mieć mokrą karmę. Podobno głodówki, nawet 2-3 dniowe w tym przypadku mogą pogorszyć jego stan, a wszelkie zmiany diety skończą się w jego przypadku głodówką i buntem.

Osobny problem to podawanie tabletki, dziś dałam mu pierwszy raz i chyba wszystko wypluł. Jutro sprubuję podać mu w całości, bo dziś mu rozpuściłam i podawałam strzykawką.
Zastanawia mnie również czy ten lek - Ornitil, jest w tym wypadku dobrze dobrany. Nasza klinika jest najlepsza w moim mieście, zawsze ufałam naszemu wetowi, ale w tym wypadku wolę się upewnić.
Jeśli ktoś tu się na tym zna, bardzo proszę żeby zerknąć na jego wyniki, z góry dziękuję!