Kocie pazury (nieprzyjemna sprawa :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 11, 2002 20:33

Falka dlatego jestem za odnośnikiem gdzie zobaczyć zdjęcia jeżeli tak jest lepiej ale zdjęcia powinny być bo one + nasz komentarz najlepiej przemawiają.
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Śro wrz 11, 2002 20:43

Ups :oops: To ja przepraszam - nie zrozumiałam.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Śro wrz 11, 2002 21:04

mi nawet nie chodzilo o to, zeby oszczedzic sobie widoku - takie rzeczy sie dzieja, nie ma co chowac glowy w piasek

bardziej sie obawiam ze jak to jakis psychol zobaczy to mu sie zalegna chore pomysly. Pokazywanie przemocy (a co to jest jesli nie przemoc?) powoduje wzrost przemocy.

dlatego po przemysleniu sadze ze na tym forum takie zdjecia moze jeszcze ujda, bo wszyscy sa logowani itp. ale upubliczniac bym ich nie chciala.

a jak jakis debil skonczony pomysli, ze skoro jest taka metoda, to on to zrobi 'sposobem domowym' ?!!! Jezu, wlos mi sie jezy na sama mysl.

kk

Od: Pon lip 22, 2002 22:10

Post » Śro wrz 11, 2002 22:01

Mnie też się jeży, ale myslę, że jak ktos juz ma kota, kocha go itp., to raczej nie wpadnie na pomysł torturowania go. Chyba, że jest satanistą... :?
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Śro wrz 11, 2002 23:01

;) Satanista raczej nie będzie miał kota...

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Śro wrz 11, 2002 23:16

No przez jakąś chwilę by miał.... :? Lepiej nie!
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Post » Czw wrz 12, 2002 8:07

A mnie w tym wszystkim chodziło o to, ze tan wątek w pierwotnej wersji wcale nie brzmiał jak jakieś ostrzezenie, tylko no niestety wygladalo to na pokaznie jakiejs ciekawostki :?
Zapewniem Cie doro ze nikt tu nie jest 100 lat za murzynami, a jesli ktos byl oburzony to tylko ty, bo ktos smial zaproponowac wyciecie tego watku, jesli od razu bys wyjasnila jaki masz cel, moge sie zalozyc, ze nie byloby calej sprawy. Dolaczone hasla byly malo czytelne i zostalo odebrane zupelnie inaczej niz pewnie bys chciala, a slowo pisane jest trudniej zinterpretowac niz slowa wypowiadane do siebie tak w rzeczywistych warunkach, bo nie wiadomo jak sa nacechowane emocjonalnie, w tym cala trudnosc pisania.
Mam nadzieje, ze nie masz jakiejs wielkiej urazy, bo o to nie chodzi i mi na tym nie zalezy, nie lubie chorych klimatow i nie ma potrzeby sobie ublizac. :wink:
"BE NOT INHOSPITABLE TO STRANGERS LEST THEY BE ANGELS IN DISGUISE"

WiMaRa

Od: Wto kwi 16, 2002 9:14

Post » Czw wrz 12, 2002 12:55

Wimara wiem, że napisało mi się to jakoś tak, ze można było to odebrać jako reklamę wyrywania kotom pazurów, przyznaję, mój błąd. Ale niestety niektórym nie podobał się mój post nie ze względu na to co napisałam, tylko na okrutne zdjęcia, w których tak naprawdę nic nie było! Nie muszę Ci opowiadać historii narodu polskiego, gdyż znasz ja znakomicie (jesteśmy prawie równolatkami), ale ja po prostu sądzę, że niektórzy maja juz zakorzenione tuszowanie prawdy. Zamiast o czyms głośno mówić i pokazywać, starając się rozgraniczyć co dobre, a co złe- pewne rzeczy się tuszuje. No tak mnie to denerwuje, że po prostu nie mogę się powstrzymać od komentarza. Faktem jest, że w Stanach ( i przypuszczam że nie tylko tam) okalecza się zwierzęta tylko dla wygody człowieka. I powinniśmy o tym mówić i pokazywać, jak to wygląda, żeby uniknąć wśród nas podobnych przypadków. Większość z Was emocjonalnie podeszła do tych fotek- i o to chodzi. Ktoś, kto kocha zwierzęta, zobaczy, jaki kot jest wówczas nieszczęśliwy (widać to w oczach tego biedaka) i 2 razy się zastanowi, zanim coś podobnego uczyni! Ale może i racja w tym, że różni ludzie bedą oglądać ten post i możliwe, że jakiemuś właśnie sadyście, nasunie on jakąś "genialną" myśl, a tego bym nie chciała. Dlatego jestem za tym, żeby post pozostał w takim stanie, jak jest teraz.
Nie mam do Ciebie urazy w ogóle i żywię nadzieję, że Ty do mnie tez nie :D :)
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Post » Czw wrz 12, 2002 13:01

Wiecie co, tak to brzmi, jakbyście nigdy nie słyszały o takiej operacji i dopiero po poście Dory Was oświeciło. Jest to obrzydliwe i bestialskie, ale w Stanach stanowi niestety legalny zabieg i nawet w książce "Twój Kot" podobno polecanej, taka opcja jest omawiana. Zdjęcie jest okropne i strasznie smutne, ale - to niestety praktyka, dziewczyny. W Polsce - o ile wiem - taki zabieg jest na szczęście niedozwolony, w związku z czym sfrustrowani drapaniem właściciele kotów mogą sobie samym dać obciąć, co chcą... i serdecznie bym ich do tego zapraszala.

Doro, nie przejmuj się, dla osoby, która nie wiedziała, albo może wiedziała, ale nie wierzyła, to może być szok.
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Czw wrz 12, 2002 13:02

No to sie zrozumiałyśmy, chodzi nam dokładnie o to samo !
Jak dla mnie teraz jest też OK :)
Cieszę sie, że jest OK :)
całuski

WiMaRa

Post » Czw wrz 12, 2002 13:05

Padme kofanie, ale przeciez tu nie chodzi czy ktoś wiedział czy nie o takich zabiegach, ja wiedziałam, że takie rzeczy się robi. Nie chcę się powtarzać, ale tutaj trochę był problem z pokazaniem całego tematu a nie z jego treścią tak ogólnie. eh... nie wiem czy jasno sie wyrazilam... :roll:

WiMaRa

Post » Czw wrz 12, 2002 13:08

:D :D :D
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Post » Czw wrz 12, 2002 13:11

A bo takie rzeczy nie powinny być dopuszczalne w ogóle. Tylko kotka szkoda... Może przed takimi wątkami nalezałoby jakiś znak umieścic, żeby osoby o wrazliwszych nerwach nawet nie czytały... ja bym w ogóle na te linki nie weszła :oops:
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Czw wrz 12, 2002 13:16

Ehhh, ludzie zawsze coś wymyślą...AAA przed chwilą niemal skończył się na Discovery program o kotach domowych. Pokazywano wyłapywanie w Stanach dziczków, ich masową sterylizację i wypuszczanie z powrotem na wolnośc. Fantastyczna akcja. Pokazano klinikę, w której taka sterylkę przprowadza się taśmowo, nawet u malutkich kotków. Część z nich, zwłaszcza własnie maluchy, trafia do schronisk. Reszta po wybudzeniu z narkozy jest wypuszczana na wolność...A jak wygląda schronisko!!! Kot ma łóżeczko, przykrycie, fotelik, kuwetkę, wszystko po to, żeby umial się zachować gdy zostanie adoptowany. Wówczas kot ma większe szanse zostania u adopcyjnej rodzinki, gdyz wie co, do czego :D :D
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Post » Czw wrz 12, 2002 15:27

W książce "Ty i Twoj kot" jest omówione usunięcie pazurów. Rysunek jest okropny. Napisane jest, że w Stanach niestety zabieg ten jest wciąż legalny (ale nie wiem, czy informacja ta jest aktualna, bo książka pierwszy raz była wydana w 1986r). Autor jest przeciwny tym zabiegom "...ponieważ w imię ochrony martwych przedmiotów odbieramy zwierzęciu jego główną broń w walce z napastnikami". Swoją drogą taka argumentacja może wywołać u kogoś mało rozgarniętego wrażenie, że w przypadku kota niewychodzącego, nie stykającego się z napastnikami usunięcie pazurów jest dopuszczalne :roll:
Marycha, Egon, Sabina, Ziuta, Lucyna, Winfred, Marcel, Polinezja, Leon, Nelson, Gordon, Ryba, Mucha, Balbina
Jeżyk i Fredek szukają domku! http://img242.imageshack.us/i/63733094.jpg/

Marycha

Od: Nie sie 11, 2002 23:01

[poprzednia][następna]