Jaką rasę kota wybrać?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 14, 2011 14:22 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Kotka będzie wysterylizowana ale na razie jest na to za mała. :? najwyzszy czas na sterylkę :!:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon mar 14, 2011 14:22 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Niacha, ale widziałaś spokojnego devona, jakby nie musiał być spokojny to bym peterbalda polecał :ryk:
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pon mar 14, 2011 14:25 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Nie tak od razu ze zmianą weta.
Ja bym zadała pytanie czemu jest za mała? Bo tak? czy to kwestia rasy/rui. Miała już ruję? Dojrzała już płciowo?
Ja mam 10 mc niesterylizowaną kotkę mix jakiejś rasy, której nie będę sterylizowała do pierwszej rui. Jest to decyzja wynikająca z rozmowy z doświadczoną kociarą i z wetką. Poza tym teraz mam tymczaskę do sterylizacji w pierwszej kolejności :)
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Pon mar 14, 2011 14:49 Re: Jaką rasę kota wybrać?

OKI pisze:
I<3koty pisze:Zależy mi, żeby kot był towarzyski i przytulaśny :D Powinien być też dość spokojny, a nie jak np. Tonkijskie, które są kompletnymi wariatami :D Chciałabym żeby był przywiązany do swojej pani (mnie) i chociaż mniej więcej znał swoje imię i chociaż mniej więcej na nie reagował. Nie może być też strachliwy bo w domu jest już pies i kot rasy Rosyjski Niebieski (ma 12 mies) , powinny żyć ze sobą w zgodzie. A i nie mogą być to długowłose koty i żeby nie spały cały dzień. :D :D :D :D :D :D Bardzo dziękuję i mam nadzieję że mój wymarzony kot istnieje.

I<3koty pisze:
annskr pisze:Dachowiec z domu tymczasowego z psami. Najlepiej z Twojego miasta lub z niewielkiej odległości.

Z jedną uwagą - dt może przewidzieć z dużym prawdopodobieństwem, jak zachowa się kot w kontakcie z Twoim zwierzakami, natomiast nie może przewidzieć rekacji Twoich zwierzaków - w pierwszych dniach może być nieciekawie.. I od Ciebie zależy, czy będziesz mieć wystarczającą ilość cierpliwości, czy zrezygnujesz po kilku dniach..

Twój kot wykastrowany /wysterylizowany? To ważne, bo po ciachnięciu zwierzaki są zdecydowanie mniej bojowe.

Jesli zdecydujesz się na kupno lub adopcję kota rasowego - pamiętaj, że nie istnieje coś takiego, jak "rasowy bez rodowodu"

Życzę miłego dokocenia :)

Kotka będzie wysterylizowana ale na razie jest na to za mała. 8)

Ma 12 miesięcy i jest za mała? 8O Sugeruję zmianę weta 8)

Tu należy się sprostowanie ona ma na razie 8 miesięcy a 12 będzie miała kiedy będziemy kupowali następnego kotka :mrgreen: :mrgreen: (nasz weterynarz doradził żebyśmy sterylizowali dopiero po pierwszej rujce)

I<3koty

Od: Pon mar 14, 2011 9:27

Post » Pon mar 14, 2011 14:51 Re: Jaką rasę kota wybrać?

I<3koty pisze:/
Tu należy się sprostowanie ona ma na razie 8 miesięcy a 12 będzie miała kiedy będziemy kupowali następnego kotka :mrgreen: :mrgreen: (nasz weterynarz doradził żebyśmy sterylizowali dopiero po pierwszej rujce)

nie trzeba czekac do 1 rujki,można ciachać już teraz,bo jesli ucieknie to bedzie problem :D
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon mar 14, 2011 14:59 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Satyr77 pisze:Niacha, ale widziałaś spokojnego devona, jakby nie musiał być spokojny to bym peterbalda polecał :ryk:

No wiem ciężko je nazwać "spokojnymi" :D Tylko jak tu znaleźć kota, który bawiłby się i jednocześnie był grzeczny :twisted: hihi

A co do sterylizacji: to należałoby to zrobić zanim przybędzie nowy kociak, bo potem można to odwlec o tydzień za późno i wylądować z kociakami. No chyba że byłyby dwie baby oczywiście

Niacha

Od: Wto sty 13, 2009 13:40

Post » Pon mar 14, 2011 16:11 Re: Jaką rasę kota wybrać?

I<3koty pisze:
annskr pisze:Dachowiec z domu tymczasowego z psami. Najlepiej z Twojego miasta lub z niewielkiej odległości.

Z jedną uwagą - dt może przewidzieć z dużym prawdopodobieństwem, jak zachowa się kot w kontakcie z Twoim zwierzakami, natomiast nie może przewidzieć rekacji Twoich zwierzaków - w pierwszych dniach może być nieciekawie.. I od Ciebie zależy, czy będziesz mieć wystarczającą ilość cierpliwości, czy zrezygnujesz po kilku dniach..

Twój kot wykastrowany /wysterylizowany? To ważne, bo po ciachnięciu zwierzaki są zdecydowanie mniej bojowe.

Jesli zdecydujesz się na kupno lub adopcję kota rasowego - pamiętaj, że nie istnieje coś takiego, jak "rasowy bez rodowodu"

Życzę miłego dokocenia :)

Kotka będzie wysterylizowana ale na razie jest na to za mała. 8)

8-miesięczna kotka za mała na sterylizację? :roll: No chyba żartujesz...

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon mar 14, 2011 16:22 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Brytyjczyki wcale nie są takie fajne jeśli chodzi o futro, moim zdaniem dachowce zostawiają mniej.
Futro jest jasne i widać na wszystkim co czarne (chyba że czarny bryt :) ). Dywan trzeba często odkurzać, przed wyjściem z domu schodzi kilka naklejek z rolek. Może wybierz najpierw maść kota, a potem resztę ;)
No i towarzysko są takie sobie, np. do łóżka rano owszem, ale już siedzieć na kolanach niekoniecznie.
Za to nie opuści cię na krok, pójdziesz do kuchni - za tobą, kąpiesz się w wannie - on czeka w łazience.
Z innymi rasami nie miałam do czynienia.

behemotkot

Od: Wto maja 04, 2010 9:14

Post » Pon mar 14, 2011 18:06 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Niacha pisze:
Satyr77 pisze:Niacha, ale widziałaś spokojnego devona, jakby nie musiał być spokojny to bym peterbalda polecał :ryk:

No wiem ciężko je nazwać "spokojnymi" :D Tylko jak tu znaleźć kota, który bawiłby się i jednocześnie był grzeczny :twisted: hihi

A co do sterylizacji: to należałoby to zrobić zanim przybędzie nowy kociak, bo potem można to odwlec o tydzień za późno i wylądować z kociakami. No chyba że byłyby dwie baby oczywiście

Może koteczka ma tzw. ciche rujki? Nic nie widać, nic nie słychać... a kotka rujkuje. Poważnie piszę - moja Gabi tak miała.

vega013

Post » Pon mar 14, 2011 18:15 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Wiecie co? Ale najwspanialszą, najcudowniejszą i najmilszą kotą w całej galaktyce była Bokirka [*]. Cudowna, słodka dachóweczka.

Dlatego szczerze radzę - rozejrzyj się na forum, poczytaj opisy, popatrz na fotki i... posłuchaj swojego serca. Ono poradzi Ci najlepiej.

vega013

Post » Wto mar 15, 2011 18:20 Re: Jaką rasę kota wybrać?

behemotkot pisze:Brytyjczyki wcale nie są takie fajne jeśli chodzi o futro, moim zdaniem dachowce zostawiają mniej.
Futro jest jasne i widać na wszystkim co czarne (chyba że czarny bryt :) ). Dywan trzeba często odkurzać, przed wyjściem z domu schodzi kilka naklejek z rolek. Może wybierz najpierw maść kota, a potem resztę ;)
No i towarzysko są takie sobie, np. do łóżka rano owszem, ale już siedzieć na kolanach niekoniecznie.
Za to nie opuści cię na krok, pójdziesz do kuchni - za tobą, kąpiesz się w wannie - on czeka w łazience.
Z innymi rasami nie miałam do czynienia.

brzmi prawie jak opis mojego Paprotka :mrgreen:
on chodzi za mną wszędzie po mieszkaniu,ale żeby się przytulić,pogłaskać,to przychodzi rzadko na kolana.raczej woli być w pobliżu i czasem mi popatrzeć w oczy[czy wasze koty też lubią łapać z wami kontakt wzrokowy?]
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

[poprzednia]