Jaką rasę kota wybrać?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 14, 2011 9:58 Jaką rasę kota wybrać?

Zależy mi, żeby kot był towarzyski i przytulaśny :D Powinien być też dość spokojny, a nie jak np. Tonkijskie, które są kompletnymi wariatami :D Chciałabym żeby był przywiązany do swojej pani (mnie) i chociaż mniej więcej znał swoje imię i chociaż mniej więcej na nie reagował. Nie może być też strachliwy bo w domu jest już pies i kot rasy Rosyjski Niebieski (ma 12 mies) , powinny żyć ze sobą w zgodzie. A i nie mogą być to długowłose koty i żeby nie spały cały dzień. :D :D :D :D :D :D Bardzo dziękuję i mam nadzieję że mój wymarzony kot istnieje.

I<3koty

Od: Pon mar 14, 2011 9:27

Post » Pon mar 14, 2011 10:16 Re: Jaką rasę kota wybrać?

I<3koty pisze:Zależy mi, żeby kot był towarzyski i przytulaśny :D Powinien być też dość spokojny, a nie jak np. Tonkijskie, które są kompletnymi wariatami :D Chciałabym żeby był przywiązany do swojej pani (mnie) i chociaż mniej więcej znał swoje imię i chociaż mniej więcej na nie reagował. Nie może być też strachliwy bo w domu jest już pies i kot rasy Rosyjski Niebieski (ma 12 mies) , powinny żyć ze sobą w zgodzie. A i nie mogą być to długowłose koty i żeby nie spały cały dzień. :D :D :D :D :D :D Bardzo dziękuję i mam nadzieję że mój wymarzony kot istnieje.

Z mojego kociarstwa 4 dokładnie odpowiadają Twojemu opisowi. Każde z nich to dachóweczka lub dachowiec (możesz zobaczyć w podpisie - Filuś, Oliwka, Pancuś i Wedelek). Na forum jest sporo wspaniałych kotów szukających domów i posiadających wymienione przez Ciebie zalety. Wystarczy się rozejrzeć :lol: Życzę Ci spełnienia marzeń o świetnym przyjacielu :lol:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon mar 14, 2011 10:24 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Są dwa wątki.Poproś moda o zamknięcie jednego
viewtopic.php?f=1&t=125336
Tutaj Ci odpowiedziałam.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon mar 14, 2011 10:37 Re: Jaką rasę kota wybrać?

ewar pisze:Są dwa wątki.Poproś moda o zamknięcie jednego
viewtopic.php?f=1&t=125336
Tutaj Ci odpowiedziałam.

Zauważyłaś zapewne, że odpowiedziałam dokładnie tak samo :piwa:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon mar 14, 2011 11:07 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Dachowiec z domu tymczasowego z psami. Najlepiej z Twojego miasta lub z niewielkiej odległości.

Z jedną uwagą - dt może przewidzieć z dużym prawdopodobieństwem, jak zachowa się kot w kontakcie z Twoim zwierzakami, natomiast nie może przewidzieć rekacji Twoich zwierzaków - w pierwszych dniach może być nieciekawie.. I od Ciebie zależy, czy będziesz mieć wystarczającą ilość cierpliwości, czy zrezygnujesz po kilku dniach..

Twój kot wykastrowany /wysterylizowany? To ważne, bo po ciachnięciu zwierzaki są zdecydowanie mniej bojowe.

Jesli zdecydujesz się na kupno lub adopcję kota rasowego - pamiętaj, że nie istnieje coś takiego, jak "rasowy bez rodowodu"

Życzę miłego dokocenia :)
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon mar 14, 2011 11:12 Re: Jaką rasę kota wybrać?

To może jakiś półdługowłosy, wyczesywać co prawda trzeba, ale bez jakiś tragedii, może pomyśl o MCO, SIB/NEM, RAG.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pon mar 14, 2011 12:55 Re: Jaką rasę kota wybrać?

A sa w ogole koty ktore nie spia w dzien?? 8O
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Pon mar 14, 2011 13:05 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Każdy kot śpi.
Jeśli chodzi o rasy, to jest ich dużo, ale właśnie jak niektórzy piszą warto zastanowić się nad dachowcem.
Czemu nie chcesz długowłosych lub półdługowłosych (MCO, SIB, RAG) ?
Tak jak pisał
Satyr77 pisze:To może jakiś półdługowłosy, wyczesywać co prawda trzeba, ale bez jakiś tragedii, może pomyśl o MCO, SIB/NEM, RAG.

Trzeba czesać, ale nie zostawiają tak dużo kłaków jak normalne dachowce :)
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Pon mar 14, 2011 13:09 Re: Jaką rasę kota wybrać?

spokojne i przywiazujace sie do wlasciciela sa np.brytyjczyki,ale nie ma fajerwerkow z okazywaniem czulosci.jesli chcesz kota dlugowlosego,to bryty sa takze w takiej wersji;).na Forum jest uzytkowniczka Birfanka ,ktora rozpisuje sie o zaletach swietych birmanskich.ze sie przywiazuja,ze ufne,kochane...
Podobno jeszcze ragdolle sa ufne i przylepne.
Wszystkie te rasy podobno spokojne i niskopienne;)
Zeby kot byl przyzwyczajony do psa,to musisz wybrac hodowle w ktorej jest pies i koty maja z nim na codzien kontakt.
Jesli dachowiec,to nie z ulicy albo schronu,tylko wlasnie domu tymczasowego.nie ma kotow tak zroznicowanych pod wzgledem charakteru jak dachowce...

Ktos proponowal SIBy.syberyjskie to koty aktywne,zabawowe,w zadnym razie nie spokojne.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon mar 14, 2011 13:14 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Moja SIBka zdecydowanie odbiega charakterek od standardu rasy :) Niskopienna i aktywna jak ją druga kotka sprowokuje, sama z siebie rzadko broi.
Jeśli chodzi o ragi, to lepiej brać z hodowli "towarzyskiego" kociaka - z tego co czytałam mają tendencje do kochania człowieka bardziej niż innych kotów.
I chyba jeśli chodzi o kociaki, nie muszą być z hodowli koniecznie z psami, mały kociak myślę spokojnie jest w stanie przyzwyczaić się do psa i się go nie bać.
Dachowce, jeśli brać, to zdecydowanie z domów tymczasowych z psami.
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Pon mar 14, 2011 13:36 Re: Jaką rasę kota wybrać?

Bez przesady, aż tak zabawowe to SIBy nie są. Poszaleje to jak każdy kot, ale ilością wariacji to ustępuje dachowcom.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pon mar 14, 2011 14:09 Re: Jaką rasę kota wybrać?

naline pisze:Każdy kot śpi.
Jeśli chodzi o rasy, to jest ich dużo, ale właśnie jak niektórzy piszą warto zastanowić się nad dachowcem.
Czemu nie chcesz długowłosych lub półdługowłosych (MCO, SIB, RAG) ?
Tak jak pisał
Satyr77 pisze:To może jakiś półdługowłosy, wyczesywać co prawda trzeba, ale bez jakiś tragedii, może pomyśl o MCO, SIB/NEM, RAG.

Trzeba czesać, ale nie zostawiają tak dużo kłaków jak normalne dachowce :)

[/b][/b]Nie chcę długowłosych bo moi rodzice się nie zgadzają, że niby za dużo kłaków zostawia, a z nimi nie ma przeproś :wink:

I<3koty

Post » Pon mar 14, 2011 14:15 Re: Jaką rasę kota wybrać?

annskr pisze:Dachowiec z domu tymczasowego z psami. Najlepiej z Twojego miasta lub z niewielkiej odległości.

Z jedną uwagą - dt może przewidzieć z dużym prawdopodobieństwem, jak zachowa się kot w kontakcie z Twoim zwierzakami, natomiast nie może przewidzieć rekacji Twoich zwierzaków - w pierwszych dniach może być nieciekawie.. I od Ciebie zależy, czy będziesz mieć wystarczającą ilość cierpliwości, czy zrezygnujesz po kilku dniach..

Twój kot wykastrowany /wysterylizowany? To ważne, bo po ciachnięciu zwierzaki są zdecydowanie mniej bojowe.

Jesli zdecydujesz się na kupno lub adopcję kota rasowego - pamiętaj, że nie istnieje coś takiego, jak "rasowy bez rodowodu"

Kotka będzie wysterylizowana ale na razie jest na to za mała. 8)

I<3koty

Post » Pon mar 14, 2011 14:20 Re: Jaką rasę kota wybrać?

I<3koty pisze:Zależy mi, żeby kot był towarzyski i przytulaśny :D Powinien być też dość spokojny, a nie jak np. Tonkijskie, które są kompletnymi wariatami :D Chciałabym żeby był przywiązany do swojej pani (mnie) i chociaż mniej więcej znał swoje imię i chociaż mniej więcej na nie reagował. Nie może być też strachliwy bo w domu jest już pies i kot rasy Rosyjski Niebieski (ma 12 mies) , powinny żyć ze sobą w zgodzie. A i nie mogą być to długowłose koty i żeby nie spały cały dzień. :D :D :D :D :D :D Bardzo dziękuję i mam nadzieję że mój wymarzony kot istnieje.

I<3koty pisze:
annskr pisze:Dachowiec z domu tymczasowego z psami. Najlepiej z Twojego miasta lub z niewielkiej odległości.

Kotka będzie wysterylizowana ale na razie jest na to za mała. 8)

Ma 12 miesięcy i jest za mała? 8O Sugeruję zmianę weta 8)

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon mar 14, 2011 14:20 Re: Jaką rasę kota wybrać?

heheh to na pewno nie polecam kotka który ma jasne/białe futro nawet jak nie będzie długowłosy, :) niebieskiego jak u rusków czy bri nie widać za to z jasnym futerkiem zawsze się trochę walczy : odkurzaczem, wałkami itd.

A może devonek ? Devonki są wesołe, przywiązane do człowieka, są aktywnymi kotami, ale pisałaś też że nie chcesz by w kółko zalegał na kanapie jak np. Brytyjczyk ;) Nie mają też zbyt obfitej sierści :D

Niacha

Od: Wto sty 13, 2009 13:40

[następna]